يکشنبه ۲۹ شهريور ۱۴۰۵
اقتصادی

قرارداد ۹۴۶ میلیون دلاری ناسا نصیب «اسپیس‌ایکس» شد

قرارداد ۹۴۶ میلیون دلاری ناسا نصیب «اسپیس‌ایکس» شد
عصر کرد - ایسنا/ ناسا یک قرارداد ۹۴۶ میلیون دلاری را برای انجام ۳ مأموریت سرنشین‌دار دیگر به ایستگاه فضایی بین‌المللی(ISS) به شرکت «اسپیس‌ایکس» واگذار کرد. با این قرارداد ...
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایسنا / ناسا یک قرارداد ۹۴۶ میلیون دلاری را برای انجام ۳ مأموریت سرنشین‌دار دیگر به ایستگاه فضایی بین‌المللی(ISS) به شرکت «اسپیس‌ایکس» واگذار کرد. با این قرارداد جدید، مجموع ارزش قراردادهای ناسا با این شرکت به ۵.۹۲ میلیارد دلار می‌رسد.
شرکت اسپیس‌ایکس(SpaceX) همچنان برای دست‌کم چهار سال دیگر، مأموریت‌های اعزام فضانوردان ناسا به ایستگاه فضایی بین‌المللی را ​​بر عهده خواهد داشت.
ناسا به‌تازگی مبلغ ۹۴۶ میلیون دلار را به این شرکت اختصاص داده تا سه مأموریت سرنشین‌دار دیگر را در دوره‌ای اجرایی که تا سال ۲۰۳۰ ادامه خواهد داشت، به ایستگاه فضایی بین‌المللی انجام دهد.
مقامات ناسا اعلام کردند: در چارچوب قرارداد «توانمندی حمل‌ونقل خدمه تجاری»(CCtCap) ناسا، این قرارداد، تعداد کل مأموریت‌های اسپیس‌ایکس را به ۱۷ مورد می‌رساند و به ناسا کمک می‌کند تا دسترسی خود به ایستگاه فضایی را از طریق دو شریک تجاری متمایز در حوزه حمل‌ونقل خدمه حفظ کند.
شریک تجاری دیگر، شرکت «بوئینگ» است که مانند اسپیس‌ایکس، در سال ۲۰۱۴ قرارداد CCtCap را از ناسا دریافت کرد. ناسا برای جایگزینی شاتل‌های فضایی که در سال ۲۰۱۱ بازنشسته شده بودند، در زمینه حمل خدمه به این دو شرکت روی آورد.
اسپیس‌ایکس با استفاده از موشک «فالکون ۹» و کپسول «کرو دراگون»(Crew Dragon) به این چالش پاسخ داد؛ کپسولی که نخستین بار در مأموریت «دمو-۲»(Demo-2) در ماه مه ۲۰۲۰ فضانوردان را به ایستگاه فضایی بین‌المللی منتقل کرد. ناسا در نوامبر همان سال، این سامانه را برای انجام مأموریت‌های عملیاتی تأیید کرد و اسپیس‌ایکس تاکنون ۱۱ پرواز سرنشین‌دار از این نوع را به انجام رسانده است.
این شرکت هم‌اکنون در حال اجرای دوازدهمین مأموریت (موسوم به Crew-12) است و برای پرتاب مأموریت Crew-13 آماده می‌شود که انتظار می‌رود در اوایل اکتبر انجام شود.
اصلاحیه جدید این قرارداد، فعالیت‌های اسپیس‌ایکس را تا مأموریت Crew-17 پوشش می‌دهد و ارزش کل قرارداد CCtCap با این شرکت را به ۵.۹۲ میلیارد دلار می‌رساند.
شرکت «بوئینگ» مسیر دشوارتری را طی کرده است. کپسول «استارلاینر»(Starliner) این شرکت نخستین مأموریت آزمایشی سرنشین‌دار خود به ایستگاه فضایی بین‌المللی را در ژوئن ۲۰۲۴ انجام داد، اما همه چیز طبق برنامه پیش نرفت و «استارلاینر» در مسیر رسیدن به ایستگاه فضایی دچار مشکلات پیشران و مسائل دیگر شد و دو سرنشین این مأموریت به نام‌های «سونی ویلیامز» و «بوچ ویلمور» از ناسا در نهایت در مارس ۲۰۲۵ با فضاپیمای «کرو دراگون» به زمین بازگشتند.
ناسا هنوز استارلاینر را برای مأموریت‌های عملیاتیِ حمل فضانوردان تأیید نکرده است و مشخص نیست این کپسول چه زمانی دوباره پرواز خواهد کرد. با این حال، همان‌طور که در به‌روزرسانی جدید اعلام شد، «استارلاینر» همچنان بخشی از برنامه‌های ناسا برای انتقال تجاری خدمه محسوب می‌شود.
ناسا و شرکای بین‌المللی‌اش در حال حاضر قصد دارند ایستگاه فضایی بین‌المللی(ISS) را اواخر سال ۲۰۳۰ یا اوایل ۲۰۳۱ بازنشسته کنند. هرچند کنگره ایالات متحده برای تمدید فعالیت آن تا سال ۲۰۳۲ تلاش کرده است.
با این وجود، ناسا پیش‌بینی می‌کند که حتی پس از پایان عمر و تعطیلی ایستگاه فضایی بین‌المللی، همچنان به خدمات فضاپیماهای سرنشین‌دار مداری نیاز خواهد داشت. ناسا در حال تشویق توسعه ایستگاه‌های فضایی تجاری در مدار پایین زمین است؛ ایستگاه‌هایی که مقصدی برای فضانوردان ناسا و شاید طیف متنوعی از افراد دیگر خواهند بود.
البته احتمالاً زمانی که این ایستگاه‌های آینده راه‌اندازی شوند، دیگر خبری از «کرو دراگون» نخواهد بود، چرا که اسپیس‌ایکس قصد دارد این کپسول را در حدود سال ۲۰۳۰ بازنشسته کند و وظایف آن و تقریباً تمام دیگر سامانه‌های پرواز فضایی این شرکت را به ابرموشک «استارشیپ»(Starship) که کاملاً قابل استفاده مجدد است، واگذار کند.


نظرات شما