عصر کرد - زومیت / گوشت دلفین در برخی مناطق محبوب است؛ اما فراتر از دغدغههای اخلاقی، دانشمندان زنگ خطر را برای مصرفکنندگان این حیوان دریایی به صدا درآوردهاند.
خوردن گوشت دلفین تقریباً مرسوم نیست، اما طبق معمول، ژاپن استثنا است. هرچند، در این کشور نیز دوستداران گوشت دلفین در اقلیت قرار دارند. اکنون در کشفی تکاندهنده، پژوهشگران برای بار دیگر نشان دادهاند که مصرف گوشت دلفین، گذشته از دغدغههای اخلاقی و زیستمحیطی، خطری جدی برای سلامت انسان است.
بازار ![]()
براساس آزمایشهای اخیر در ژاپن، میزان جیوه در گوشت دلفینها به شکل حیرتانگیزی بالا است. سازمان استرالیایی ایافدی اعلام کرده که در نمونههایی از گوشت دلفین گونهی ریسو، غلظت جیوه تا 106 قسمت در میلیون (ppm) و متیلجیوه تا 1٫7 ppm ثبت شده؛ رقمی که 265 برابر بیشتر از حد مجاز قانونی در ژاپن است. کارشناسان میگویند چنین سطحی از آلودگی میتواند به آسیبهای شدید مغزی، بهویژه در جنینها و کودکان، منجر شود.
گوشت دلفین «پسماند سمی» توصیف شده است.
البته مورد ثبتشده نه تنها استثنا نیست، بلکه فقط آغاز ماجراست. از سال 2003 تاکنون، بارها نمونههای گوشت دلفین در ژاپن مقادیر خطرناکی از جیوه را نشان دادهاند؛ حتی در سال 2007 مشخص شد گوشت دلفینی که در مدارس منطقهی تائیجی سرو میشده، حاوی جیوهای 10 تا 16 برابر حد مجاز بوده است. یکی از مقامهای محلی در آن زمان این گوشت را «پسماند سمی» توصیف کرد.
پژوهشگران میگویند دلیل آلودگی گوشت دلفین، جایگاه دلفینها در رأس زنجیرهی غذایی اقیانوس است که غلظت فلزاتی سمی مثل جیوه با هر پله بالاتر، افزایش چشمگیری پیدا میکند.
لارس اریک هایمبورگر بواویدا، اقیانوسشناس در مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه، میگوید: «هرچه در زنجیرهی غذایی بالاتر برویم، غلظت جیوه بیشتر میشود. وقتی از حدی بگذرد، برای سلامتی انسان خطرناک است.» به گفتهی او، غلظت متیلجیوه در آب دریا بسیار ناچیز است، اما در شکارچیان بزرگ مثل تن یا شمشیرماهی تا پنجاه میلیون برابر افزایش مییابد.
سازمان ایافدی در گزارش خود تأکید کرده است که مصرف گوشت دلفین، بهویژه برای زنان باردار، مادران شیرده و کودکان، بهطور مستقیم سلامت را تهدید میکند. همچنین، قرارگرفتن در معرض مقدار زیاد متیلجیوه در دوران بارداری میتواند به آسیب مغزی در جنین منجر شود و تماس طولانیمدت با این ماده ممکن است مرگبار باشد.
خبر خوب اینکه با نخوردن گوشت دلفین چیزی را از دست نمیدهید. فارغ از احساسات، اعتقادات و باورهای معنوی، تقریباً همهی کسانی که گوشت دلفین خوردهاند، بر سر این موضوع توافق دارند که چندان خوشطعم نیست. بیشتر مردم اگر حق انتخاب داشته باشند، ترجیح میدهند گوشت دلفین نخورند.