عصر کرد

آخرين مطالب

مردی که یک عشق داشت مقالات

مردی که یک عشق داشت
  بزرگنمايي:

عصر کرد - آخرین خبر / مهدی آذریزدی بالاترین لذت را در خواندن کتاب یافته بود و به گفته خودش «جنون کتاب» داشت. این موضوع از چشم دیگران هم پنهان نمانده بود. محمدعلی اسلامی ندوشن در این‌باره گفته بود: «من کسی که این‌قدر عاشقانه با کتاب و کاغذ برخورد کند ندیده‌ام. وی با پشتکاری عجیب و با بی‌ادعایی فقط یک معشوق در زندگی داشته است و آن کتاب است.»
 به گزارش ایسنا، مهدی آذر خرمشاهی معروف به مهدی آذریزدی هیچ‌گاه به مدرسه نرفت اما در طول زندگی‌اش بیش از 30 جلد کتاب منتشر کرد که از میان این آثار به غیر از مجموعه‌ معروف هشت‌جلدی‌اش «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب»، می‌توان به مجموعه‌ ده‌جلدی «قصه‌های تازه از کتاب‌های کهن»، «بچه‌ خوب»، «قند و عسل»، «خاله گوهر»، «گربه‌ تنبل»، «گربه‌ ناقلا»، «دستور طباخی و خانه‌داری» (که به عربی نیز ترجمه شده است)، «خودآموز عکاسی»، «خودآموز شطرنج»، «لبخند»، «قصه‌های ساده»، «یاد عاشورا»، «چهل حدیث»، «قصه‌های پیامبران»، تصحیح مثنوی معنوی مولوی، «عاشق کتاب» و «بخاری کاغذی» اشاره کرد که اکثر این آثار بارها تجدید چاپ شده‌اند.
 آذریزدی متولد سال 1300 بود و 18 تیرماه 1388، در 88 سالگی دنیای قصه‌ها را ترک کرد و چهار سال بعد یعنی 1392 شورای عالی انقلاب فرهنگی بنا بر پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی، سال‌روز درگذشت او را «روز ملی ادبیات کودک و نوجوان» نامید و این روز در تقویم رسمی کشور ثبت شد.
مهدی آذریزدی هیچ‌گاه مدرسه نرفت. در 54 سالگی وقتی برای اولین بار یک کلاس درس دیده بود، نتوانسته بود جلو گریه‌اش را بگیرد. الفبا را از پدر یاد می‌گیرد که موافق رفتن او به مدرسه نبود. پای منبر بزرگ می‌شود و خسته از قصه‌های تکراری، وقتی بعد از بافندگی، در کتابفروشی مشغول به کار می‌شود، می‌بیند که دنیا از خرمشاه هم بزرگتر است.
 محمدعلی اسلامی ندوشن در کتاب «روزها» درباره دورانی که آذریزدی در کتابفروشی کار می‌کرد نوشته است: «سال دوم من در متوسطه، مقارن بود با آزادی مجامع و مطبوعات که بر اثر رفتن رضاشاه در کشور ایجاد شده بود. کتاب‌های تازه‌ای به بازار می‌آمد و روزنامه‌هایی با اسامی عجیب و مطالبی عجیب‌تر، که تا آن روز به گوش مردم ایران نخورده بود.
از همین زمان بود که پای من به کتابفروشی «میر» باز شد که در بازار «میر» واقع بود، و جوان لق‌لقی لاغراندامی، با قبای بلند، ریش نودمیده، و سر نمره‌ دوزده، متصدی آن بود. موجودی بود نه در زیّ طلبه، ولی چون چندی با کتاب‌های قدیمی درس خوانده بود، حالت طلبه‌وار داشت. این جوان که بعدها در نوشتن کتاب برای بچه‌ها شهرت نمایانی به دست آورد، مهدی آذر بود.
از این پس، از مشتری‌های پر و پا قرص او شدم، و گذشته از رابطه مشتری و کاسب، دوستی و انسی نیز در میان ما برقرار گشت. به‌سرعت این گوشه از شهر در نظر من مهم‌ترین نقطه «شارسان» گشت که لااقل هفته‌ای سه یا چهار بار عصرها به آن سر می‌زدم. تنها خرید کتاب نبود، بلکه محیط و محوطه را دوست می‌داشتم. ساعتی می‌ایستادم و با آذر صحبت می‌کردم. مشتری‌های آشنایی بودند که می‌آمدند. در واقع عصرها در آنجا «پاتوقی» تشکیل می‌شد که برای من حکم یک باغ دلگشا را داشت.»
 ندوشن همچنین نوشته است: «آذر به عنوان کتابفروش شناخته نمی‌شد بلکه یک فرد صاحب سبک و یک فرد متفکر بود. فردی که بیشتر از بسیاری از مراجعاتش در کار و اندیشه کتاب بود. من کسی که اینقدر عاشقانه با کتاب و کاغذ برخورد کند ندیده‌ام. وی با پشتکاری عجیب و با بی‌ادعایی فقط یک معشوق در زندگی داشته است و آن کتاب است و تمام عشق‌ها و آرزوهای خود را یک‌کاسه کرده و در دامن این معشوق نهاده.»
نام آذر یزدی همیشه با «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب» همراه است. او گفته بود نه شهرت می‌خواسته است و نه پول. فقط نوشتن برای بچه‌هایی که کتاب نداشتند برایش مهم بوده است و برکت کار را به‌خاطر اخلاصش می‌دانست. اولین جلد مجموعه را سال ‌1335 منتشر می‌کند که کار بازنویسی‌اش با استقبال مواجه می‌شود. خانلری به مدیر انتشارات امیرکبیر می‌گوید: «کار خوبی است، بگویید ادامه بدهد.»
البته در سال‌های پایانی عمر خود کار نمی‌کرد. او در دیداری در سال 83 در این‌باره گفته بود، از وقتی چند سالی به‌خاطر یک واژه، چاپ کتاب «گربه‌ تنبل»اش با وقفه مواجه شد، دلسرد شده است. فکر می‌کرد بنویسد که چه شود؟ دوباره چند سالی معطلی و تغییری ناخواستنی؟!
بازار
بزرگترین لذت زندگی آذریزدی، خواندن کتاب بود؛ می‌گفت: «هراسم از این است که عمرم به‌پایان برسد و حسرت کتاب‌های نخوانده را با خود به‌همراه داشته باشم.» در واقع، تنها لذت زندگی‌اش، کتاب خواندن بود و گفته بود: «سرم را که توی کتاب می‌کنم، مثل یک آدم مست، دنیا روی سرم خراب می‌شود. این تنها لذتی است که می‌شناسم.»
علاقه‌اش به کتاب به گونه‌ای بود که مثلا اگر ‌500هزار تومان بن کتاب می‌گرفت، ‌506هزار تومان کتاب می‌خرید؛ کتاب‌هایی را که لازم داشت؛ مثل فرهنگ لغت. او در مصاحبه‌ای گفته بود: «برای خرید مواد غذایی چیزی را می‌خرم که پایین‌ترین قیمت را داشته باشد و مابقی پول را کتاب می‌خرم؛ زیرا که می‌توانم برنج نیم‌دانه بخورم؛ ولی نمی‌توانم از خرید کتاب صرف نظر کنم. تمام وقتم را کتاب می‌خوانم و همان لذتی را که مردم از انواع لذایذ زندگی می‌برند من در کتاب خواندن احساس می‌کنم.»
او در سال‌های پایانی زندگی‌اش کتابخانه‌اش را اهدا کرد. می‌گفت: «در زندگی خود اشتباه کرده‌ام؛ زیرا که علاقه به هرچیزی اندازه و حدی دارد و زندگی من از آن جهت که جنون کتاب داشته‌ام یکطرفه و یکسویه بوده است. خود را از لذایذ زندگی اجتماعی و خانوادگی و غیره محروم کردم؛ زیرا به این مساله توجه نداشتم که هر چیزی در حد تعادلش خوب است و کتاب خواندن نیز از این مقوله مستثنا نیست. زندگی من مثل خیابان یکطرفه است که راهی به برگشت ندارد و در حال حاضر به پایان راه رسیده است.»
دغدغه معیشت، چاشنی همیشگی زندگی او بود حتی در روزهای پایانی زندگی‌اش. می‌گفت از زندگی طلبکار است و به هیچ‌کس بدهی ندارد؛ «همش خدمت کردم، همیشه صرفه‌جویی کردم و سوختم. هرگز جز مهمانی و این‌جا [خانه فرزندخوانده‌اش]، غذای خوب نخوردم. لباس خوب نپوشیدم. بعضی‌ها به‌خاطر صرفه‌جویی می‌گویند خسیس‌ام، اما وقتی درآمد ندارم، صرفه‌جویی می‌کنم. ولی بدنام نشدم، بدی نکردم و الهی شکر!»

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/1016422/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حرکت به سوی استانداردهای نوین گردشگری در پلاژهای کیش

بازدید مسئولان سازمان منطقه آزاد کیش از اداره تأمین اجتماعی

دومین جلسه پدافند غیرعامل بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

دیدار مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده شهید سلیمانی در روستای جلیکان بخش چمستان نور

روحانیون همبستگی را در جامعه تقویت کنند.

نارضایتی مردم از بی کیفیتی نان سنگک

آغاز عملیات اجرایی خط انتقال آب از سد چراغ و یس سقز به شهر بانه

نقش‌آفرینی تشکل‌های ایثارگری در جنگ نرم و انسجام ملی مورد تأکید قرار گرفت

غار کرفتو، در آستانه جهانی شدن

تداوم گرما و ناپایداری‌های جوی در هرمزگان

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده «سردار شهید حسین سلامی»

سیاهه جنایت‌های آمریکا علیه ایران

ضرورت مرمت پل های تاریخی

روایت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران از مظلومیت خانواده‌های شهدای حمله رژیم صهیونیستی

برداشت 46 هزار تن گیلاس، آلبالو و زردآلو

خدمات نوین بهزیستی در جزیره کیش

همایش سفیران سلامت در سنندج

بیش از هفت هزار مددجوی بهزیستی در انتظار مسکن

پایگاه خبری خلاقیت گزارش می دهد/ تحول دیجیتال در صنعت بیمه با اپلیکیشن دی دار

اقتصاد سرآمد آنلاین گزارش می دهد/ حفاظت حرفه‌ای از دارایی‌ها؛ بیمه آتش‌سوزی دی، انتخابی مطمئن برای فردا

نقش ولی فقیه در کشور تعیین کننده است

نخستین گردهمایی توجیهی رؤسای ادارات آموزش بنیاد شهید «منطقه 1» کشور برگزار شد

دیدار مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده پاسدار شهید مجید آل ابراهیم در چالوس

آغاز همکاری بیمه دی و فدراسیون فوتبال از امروز

کوسه های جزیره کیش؛ زیبا و بی خطر

سازمان منطقه آزاد کیش به دنبال توسعه تولید برق از انرژی خورشیدی/ رشد بی‌سابقه سرمایه‌گذاری در جزیره

حجاب و عفاف یکی از مهمترین وصایای شهدا بوده است/ خطر دوگانگی ارزشی یکی از تهدیدهای هویتی است

شهدا با انتخاب مرگ، به حیات جاودان رسیدند / شهادت مفهومی از هستی‌بخشی است

توسعه زیرساخت‌ها با هدف تردد آسان زائران اربعین از مرز باشماق

روزانه هزار تماس با مرکز راهبری ارتباطات اورژانس پیش بیمارستانی

برگزاری آزمون پذیرش دانشجو معلمان در دانشگاه فرهنگیان

تصویب تامین زمین اراضی نهضت ملی و جوانی جمعیت

خرید خدمت سربازی در صندوق‌های بیمه روستاییان و عشایر استان

تأکید بر رویکرد کیفی در سوادآموزی

تولید 100 اثر فاخر درباره شهدای کردستان

26 و 27 تیرماه، برگزاری دومین نوبت آزمون سراسری

کیش در مسیر معماری نوین فرهنگی؛ از زیرساخت و هویت تا عدالت و مشارکت

رهروان واقعی سیره شهدا باشیم

جنبه مردمی انقلاب مردم را پای‌کار ایران نگه‌داشت

تقویت اتحاد و وفاق ملی در کشور نتیجه جنگ 12 روزه

ادامه گرما و ناپایداری‌های محلی در هرمزگان همراه با احتمال وقوع رگبار و تندباد

بسته خبرهای کوتاه

تابستان، فرصت طلایی برای مهارت آموزی

انتصاب «سرپرست اداره‌کل امور مشاورین وزرا و روسای دستگاه‌های اجرایی»

سند آمایش ورزش، رفع چالش ها

غرق شدن دو نوجوان در سد وحدت سنندج

بارش های رگباری و سیلابی شدن مسیلها

اداره مالیات، سنگر راهبردی در مسیر جذب سرمایه‌گذاران است

سرپرست مدیریت حسابرسی مالیاتی منطقه آزاد کیش منصوب شد.

پیوند موفق مغز استخوان بر روی بیمار مبتلا به سرطان خون