عصر کرد

آخرين مطالب

گردوغبار؛ تراژدی غم‌انگیزی که همچنان روی صحنه است مقالات

گردوغبار؛ تراژدی غم‌انگیزی که همچنان روی صحنه است
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایسنا/چهارمحال و بختیاری چند سالی است که وجود گردوغبار به چالشی برای کشور تبدیل و این مسئله برای مردم به‌ویژه در جنوب و غرب کشور مشکل‌آفرین شده است.
براساس آمارهای بارش‌ در کشور، امسال برخی از استان‌های پربارش دچار کمبود بارش هستند که چهارمحال و بختیاری نیز با کاهش 26 درصدی بارش‌ها نسبت به سال گذشته مواجه بوده است، وقتی هوا خشک است و بارندگی نیست خاک مستعد فرسایش بادی می‌شود و گردوغبار پدید می‌آید.
به گفته کارشناسان رعایت حق‌آبه‌های زیست‌محیطی دشت‌ها و تالاب‌ها، حفاظت از عرصه‌های جنگلی و مرتعی، جلوگیری از آتش‌سوزی‌های طبیعی، افزایش سرانه فضای سبز، بهینه‌سازی مصرف منابع آب، همکاری دستگاه‌ها در راستای تغذیه مصنوعی دشت‌ها و کاشت گیاهان بومی و روش‌های مناسب برای احیای دشت‌های مستعد تولید گردوغبار از جمله راهکارهای ضروری به منظور جلوگیری از تولید گردوغبار محسوب می‌شوند.
شهرام احمدی مدیرکل محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه طی چند سال گذشته اقدامات مناسبی در راستای احیا و مرمت تالاب‌های سراسر کشور صورت گرفته است، اظهار کرد: نمونه این احیا تالاب گندمان در استان است.
وی با بیان اینکه گردوغبار سه منشا دارد، افزود: کشورهای خارجی، سایر استان‌های داخل کشور و منشا درون‌استانی سه عامل اصلی هستند، باید خاطرنشان کرد که گردوغبارهای سال 99 و امسال همه منشا خارج از کشوری داشتند زیرا خشکسالی تقریبا تمامی خاورمیانه را در بر گرفته است.
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه گردوغبار در نیمه دوم سال در استان بیشتر خود را نشان می‌دهد، گفت: در فصل پاییز که رطوبت کم است، گیاهان مرتعی خشک هستند، محصولات کشاورزی چیده شده‌اند و شرایط برای گردوغبار بیشتر فراهم است.
احمدی درخصوص کشت گیاهان برای جلوگیری از گردوغبار خاطرنشان کرد: عواملی همچون اقلیم، جنس خاک، ارتفاع، میزان بارندگی هر شهرستان و منطقه در تصمیم‌گیری برای کشت نوع گونه گیاهی موثر است.
مهدی پژوهش عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص دلایل افزایش گردوغبار در چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: تغییر اقلیم کمبود بارش‌ها را برای استان رقم زده، علاوه بر این کمبود، شکل بارش‌ها از برف به باران تغییر کرده است، در طول سال بارش‌ها معمولا از آذرماه آغاز و تا اواخر اردیبهشت ادامه دارد این در حالی است که بارش‌ها در سال زراعی جاری تنها به دو ماه اسفند و فروردین کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه خاک نیاز به رطوبت دارد، افزود: این رطوبت برای رشد گیاه لازم است، نبود رطوبت باعث شده تا گیاه رشد نکند، از طرفی وجود رطوبت باعث پیوستگی ذرات خاک شده و این پیوستگی مانع از این است که ذرات خاک در مقابل انرژی خاک حرکت کنند.
عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با اشاره به مدیریت‌های نادرست پوشش‌های گیاهی، گفت: ظرفیت چراگاه‌ها حد مشخصی دارد، ورود بیش از حد دام‌ها باعث از بین رفتن کامل پوشش گیاهی می‌شود زیرا دام گیاه را از ریشه مصرف می‌کند.
پژوهش با بیان اینکه قطع درختان و از بین بردن پوشش‌های گون توسط افراد سودجو صورت می‌گیرد، ادامه داد: باید دید که برای کنترل مراتع و اراضی ملی چه اقداماتی صورت گرفته و چه کمبودهایی وجود دارد، وقتی محیط زیست و منابع طبیعی به حفاظت از اراضی موظف می‌شوند در این شرایط باید دید اراضی چه میزان بوده و تعداد محیط‌بانان چند نفر هستند.
وی اضافه کرد: کمبود نیروی جنگل‌بان باعث سوءاستفاده سودجویان و آسیب به جنگل‌ها و در نتیجه از بین رفتن پوشش سطحی و مستعد شدن خاک برای فرسایش می‌شود.
عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه سه دشت خانمیرزا، شهرکرد و بروجن به‌عنوان کانون‌های ریزگرد استان شناخته شده‌اند، تصریح کرد: علت آن پایین رفتن سطح سفره‌های آب زیرزمینی و از بین رفتن پوشش گیاهی است، زیرا برداشت بی‌رویه آب از سفره‌های زیرزمینی صورت گرفته و از زمانی که تونل اول کوهرنگ احداث شد، مجوز برداشت آب از سفره‌ها اعلام شد تا اهالی چهارمحال و بختیاری از آب زاینده‌رود استفاده نکنند.
وی درخصوص نوع خاک استان و تاثیر آن در بروز گردوخاک، بیان کرد: بافت دشت شهرکرد رسی است و در واقع بافت دشت‌های استان ریز است، زمانی که آب از دامنه کوه‌های اطراف دشت‌ها شروع به حرکت می‌کند خاک را پایین آورده، با نزدیک شدن به قسمت کم شیب انرژی آب کمتر شده و ذرات ریز در دشت‌ها قرار گرفته و بافت خاک، رسی می‌شود.
پژوهش افزود: رسی شدن خاک، خود مانع نفوذ آب به داخل زمین می‌شود و اگر یک بارندگی رخ دهد آب روی سطح خاک می‌ماند و سفره‌ها تغذیه نمی‌شوند در نتیجه شرایط برای جابجایی ذرات خاک توسط باد و یا عبور دام به‌راحتی فراهم می‌شود.
عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری درخصوص تاثیر سدها در بروز گردوغبار اظهار کرد: وجود این سدها باعث تغییر اقلیم شده، زمانی که سد احداث می‌شود، ابرهایی که وارد استان می‌شوند شکسته شده و ایجاد بارش نمی‌کنند زیرا ابر باید فشرده باشد اما وجود این سدها از فشردگی ابرها ممانعت می‌کند.
پژوهش تاکید کرد: سد کارون 3 و کارون 4 که در مسیر ابرهای چهارمحال و بختیاری احداث شده‌اند، بزرگ‌ترین فاجعه برای استان بوده و تونل بهشت‌آباد تیر خلاص برای بیابانی‌شدن این استان است، در صورت تکمیل جریان این تونل، انتظار می‌رود شکل فرسایش خاک از آبی به بادی تغییر کند و با این شرایط یک کویر در زاگرس ایجاد شده و نابودی قلب زاگرس یعنی چهارمحال و بختیاری را رقم می‌زند.
وی خاطرنشان کرد: در استان به‌علت کاربری‌های اشتباه، سدهایی ساخته‌شده، تغییر اقلیم ناشی از دخالت انسان و برداشت از رودخانه‌ها باعث شده اقلیم تغییر کند و در اثر مدیریت‌های نادرست و منافع‌طلبی استان‌های پایین‌دست ابرهای باران‌زا از فراز استان بدون بارش عبور کنند و بارش خود را در استان‌های دیگر و در طول مسیر انجام دهند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/205904/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

2 کشته و چند مجروح در دو حادثه تیراندازی در لیتل راک در آرکانزاس

صحنه‌های باورنکردنی روی آنتن زنده

یک میلیون و 200 هزار بازدید از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه

تامین زمین برای طرح نهضت ملی مسکن از اولویت‌های ادارە راە و شهرسازی است

مطالبه گران در کردستان حمایت ویژه می شوند

بازیگران و عوامل نمایش «فراموشان» معرفی شدند

بازید یک میلیون و 100 هزار مسافر نوروزی از اماکن تاریخی کرمانشاه

احتمال بارش خفیف و وزش باد در البرز

وزش باد و گردوخاک پدیده غالب جوی در زنجان

جوانان بیشترین استقبال را از کارگاه‌های تسهیل‌گری ازدواج داشته‌اند/ مهارت‌آموزی بیش از 300 هزار سرباز برای ورود به بازار کار

بارش رگباری موقت در همدان

افزایش 60 درصدی نرخ کرایه تاکسی در ملایر

حدود چهار هزار تن میوه گرمسیری گواوا در سیستان و بلوچستان برداشت شد

اولویت‌های اصلی شهرداری بانه در سال جدید اعلام شد

محفل انس با قرآن دختران جنوب غرب استان تهران

امضای تفاهم نامه همکاری تبلیغات اسلامی و بهزیستی کرمانشاه

روانسر شهری تاریخی توریستی با طبیعتی بی نظیر

مراجعه بیش از 47 هزار بیمار به اورژانس در کردستان

فعالیت‌های تولید نفت کردستان عراق در هاله‌ای از ابهام قرار گرفت

شبانه روزی شدن کتابخانه خاوران

جاذبه های گردشگری بام ایران قدمتی به بلندای تاریخ

صدور 48 پروانه کاربرد علامت استاندارد اجباری در کرمانشاه

بهسازی باند فرودگاه کرمانشاه در بلاتکلیفی

فرماندار: قیمت و عرضه کالاهای اساسی در بازار روانسر زیر نظارت مستمر است

طرح آموزش قرآن در مسجد صاحب الزمان(عج) خرم آباد برگزار می شود

از افتتاح متروی میدان کتاب در خرداد ماه تا ایمن‌سازی 70 درصدی گود برج میلاد

خدمات مخابراتی بدون مشکل و پایدار به کردستانی ها ارائه می‌شود

دست حفار غیرمجاز در گچساران به گنج نرسید

انتصاب یک جوان در آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد

نرخ زولبیا و بامیه در کهگیلویه و بویراحمد اعلام شد

ارزآوری 700 هزار دلاری مروارید سیاه در بابلسر و فریدونکنار

مراجعه بیش از 47 هزار بیمار به اورژانس‌ بیمارستان‌های کردستان

نمایشگاه عکس اجرا‌های یک ساله و نمایش تازه تالار هنر افتتاح شد

المان شب نمای ماه مبارک رمضان در میدان کمال‌الملک منطقه 21 جای گرفت

اعلام ساعت کاری دادگستری و ادارات تابعه استان در سال جدید شمسی

اتفاق‌های تاریخی «عمارت خسروآباد»/ تنها دختر «فتحعلی شاه قاجار» که عروس کُردها شد

عکس/ تداوم مرگ غم‌انگیز گونه‌های ارزشمند جانوری در جاده تهران-مشهد

لحظه برخورد صاعقه با زمین در بجستان

بهسازی و رنگ آمیزی مبلمان و المان‌های فضای سبز منطقه 15

استقبال پرشور شهروندان از جشن بزرگ بهار ایران در بوستان ولایت

آشنایی شهروندان با جاذبه های گردشگری منطقه14/استقبال گردشگران از غرفه‌های اطلاع‌رسانی

ترافیک نیمه‌سنگین در محور هراز

فروش 450 میلیونی صنایع دستی و سوغات در بازارچه‌های نوروزی قاین

استقبال گردشگران از غرفه‌های فروش البسه محلی، گیوه و گلیم کرمانشاه

تزریق 11 میلیون نوبت سر واکسن دامی رایگان در کرمانشاه

تکایای کرمانشاه اوج ظرافت و توانمندی معماران ایرانی

دره‌ای حیرت انگیز با تصاویر رویایی/ به صحنه هنرنمایی طبیعت برویم

فعالیت 200 گروه جهادی در مناطق محروم استان کرمانشاه

ادامه فعالیت سامانه بارشی در کرمانشاه

منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی بانه ـ مریوان، هموارکننده مسیر توسعه کردستان