عصر کرد

آخرين مطالب

گردوغبار؛ تراژدی غم‌انگیزی که همچنان روی صحنه است مقالات

گردوغبار؛ تراژدی غم‌انگیزی که همچنان روی صحنه است
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایسنا/چهارمحال و بختیاری چند سالی است که وجود گردوغبار به چالشی برای کشور تبدیل و این مسئله برای مردم به‌ویژه در جنوب و غرب کشور مشکل‌آفرین شده است.
براساس آمارهای بارش‌ در کشور، امسال برخی از استان‌های پربارش دچار کمبود بارش هستند که چهارمحال و بختیاری نیز با کاهش 26 درصدی بارش‌ها نسبت به سال گذشته مواجه بوده است، وقتی هوا خشک است و بارندگی نیست خاک مستعد فرسایش بادی می‌شود و گردوغبار پدید می‌آید.
به گفته کارشناسان رعایت حق‌آبه‌های زیست‌محیطی دشت‌ها و تالاب‌ها، حفاظت از عرصه‌های جنگلی و مرتعی، جلوگیری از آتش‌سوزی‌های طبیعی، افزایش سرانه فضای سبز، بهینه‌سازی مصرف منابع آب، همکاری دستگاه‌ها در راستای تغذیه مصنوعی دشت‌ها و کاشت گیاهان بومی و روش‌های مناسب برای احیای دشت‌های مستعد تولید گردوغبار از جمله راهکارهای ضروری به منظور جلوگیری از تولید گردوغبار محسوب می‌شوند.
شهرام احمدی مدیرکل محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه طی چند سال گذشته اقدامات مناسبی در راستای احیا و مرمت تالاب‌های سراسر کشور صورت گرفته است، اظهار کرد: نمونه این احیا تالاب گندمان در استان است.
وی با بیان اینکه گردوغبار سه منشا دارد، افزود: کشورهای خارجی، سایر استان‌های داخل کشور و منشا درون‌استانی سه عامل اصلی هستند، باید خاطرنشان کرد که گردوغبارهای سال 99 و امسال همه منشا خارج از کشوری داشتند زیرا خشکسالی تقریبا تمامی خاورمیانه را در بر گرفته است.
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه گردوغبار در نیمه دوم سال در استان بیشتر خود را نشان می‌دهد، گفت: در فصل پاییز که رطوبت کم است، گیاهان مرتعی خشک هستند، محصولات کشاورزی چیده شده‌اند و شرایط برای گردوغبار بیشتر فراهم است.
احمدی درخصوص کشت گیاهان برای جلوگیری از گردوغبار خاطرنشان کرد: عواملی همچون اقلیم، جنس خاک، ارتفاع، میزان بارندگی هر شهرستان و منطقه در تصمیم‌گیری برای کشت نوع گونه گیاهی موثر است.
مهدی پژوهش عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص دلایل افزایش گردوغبار در چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: تغییر اقلیم کمبود بارش‌ها را برای استان رقم زده، علاوه بر این کمبود، شکل بارش‌ها از برف به باران تغییر کرده است، در طول سال بارش‌ها معمولا از آذرماه آغاز و تا اواخر اردیبهشت ادامه دارد این در حالی است که بارش‌ها در سال زراعی جاری تنها به دو ماه اسفند و فروردین کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه خاک نیاز به رطوبت دارد، افزود: این رطوبت برای رشد گیاه لازم است، نبود رطوبت باعث شده تا گیاه رشد نکند، از طرفی وجود رطوبت باعث پیوستگی ذرات خاک شده و این پیوستگی مانع از این است که ذرات خاک در مقابل انرژی خاک حرکت کنند.
عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با اشاره به مدیریت‌های نادرست پوشش‌های گیاهی، گفت: ظرفیت چراگاه‌ها حد مشخصی دارد، ورود بیش از حد دام‌ها باعث از بین رفتن کامل پوشش گیاهی می‌شود زیرا دام گیاه را از ریشه مصرف می‌کند.
پژوهش با بیان اینکه قطع درختان و از بین بردن پوشش‌های گون توسط افراد سودجو صورت می‌گیرد، ادامه داد: باید دید که برای کنترل مراتع و اراضی ملی چه اقداماتی صورت گرفته و چه کمبودهایی وجود دارد، وقتی محیط زیست و منابع طبیعی به حفاظت از اراضی موظف می‌شوند در این شرایط باید دید اراضی چه میزان بوده و تعداد محیط‌بانان چند نفر هستند.
وی اضافه کرد: کمبود نیروی جنگل‌بان باعث سوءاستفاده سودجویان و آسیب به جنگل‌ها و در نتیجه از بین رفتن پوشش سطحی و مستعد شدن خاک برای فرسایش می‌شود.
عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه سه دشت خانمیرزا، شهرکرد و بروجن به‌عنوان کانون‌های ریزگرد استان شناخته شده‌اند، تصریح کرد: علت آن پایین رفتن سطح سفره‌های آب زیرزمینی و از بین رفتن پوشش گیاهی است، زیرا برداشت بی‌رویه آب از سفره‌های زیرزمینی صورت گرفته و از زمانی که تونل اول کوهرنگ احداث شد، مجوز برداشت آب از سفره‌ها اعلام شد تا اهالی چهارمحال و بختیاری از آب زاینده‌رود استفاده نکنند.
وی درخصوص نوع خاک استان و تاثیر آن در بروز گردوخاک، بیان کرد: بافت دشت شهرکرد رسی است و در واقع بافت دشت‌های استان ریز است، زمانی که آب از دامنه کوه‌های اطراف دشت‌ها شروع به حرکت می‌کند خاک را پایین آورده، با نزدیک شدن به قسمت کم شیب انرژی آب کمتر شده و ذرات ریز در دشت‌ها قرار گرفته و بافت خاک، رسی می‌شود.
پژوهش افزود: رسی شدن خاک، خود مانع نفوذ آب به داخل زمین می‌شود و اگر یک بارندگی رخ دهد آب روی سطح خاک می‌ماند و سفره‌ها تغذیه نمی‌شوند در نتیجه شرایط برای جابجایی ذرات خاک توسط باد و یا عبور دام به‌راحتی فراهم می‌شود.
عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری درخصوص تاثیر سدها در بروز گردوغبار اظهار کرد: وجود این سدها باعث تغییر اقلیم شده، زمانی که سد احداث می‌شود، ابرهایی که وارد استان می‌شوند شکسته شده و ایجاد بارش نمی‌کنند زیرا ابر باید فشرده باشد اما وجود این سدها از فشردگی ابرها ممانعت می‌کند.
پژوهش تاکید کرد: سد کارون 3 و کارون 4 که در مسیر ابرهای چهارمحال و بختیاری احداث شده‌اند، بزرگ‌ترین فاجعه برای استان بوده و تونل بهشت‌آباد تیر خلاص برای بیابانی‌شدن این استان است، در صورت تکمیل جریان این تونل، انتظار می‌رود شکل فرسایش خاک از آبی به بادی تغییر کند و با این شرایط یک کویر در زاگرس ایجاد شده و نابودی قلب زاگرس یعنی چهارمحال و بختیاری را رقم می‌زند.
وی خاطرنشان کرد: در استان به‌علت کاربری‌های اشتباه، سدهایی ساخته‌شده، تغییر اقلیم ناشی از دخالت انسان و برداشت از رودخانه‌ها باعث شده اقلیم تغییر کند و در اثر مدیریت‌های نادرست و منافع‌طلبی استان‌های پایین‌دست ابرهای باران‌زا از فراز استان بدون بارش عبور کنند و بارش خود را در استان‌های دیگر و در طول مسیر انجام دهند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/205904/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حواشی بازی آلومینیوم و ملوان

کارشناسی داوری بازی آلومینیوم و ملوان

حواشی بازی ذوب آهن و مس رفسنجان

درگیری حامد لک دروازه بان مس رفسنجان با مدافع خودی

حواشی بازی نفت آبادان و پیکان

حواشی بازی استقلال 0-0 چادرملو

حواشی بازی فولاد و استقلال خوزستان

صحبت های تارتار درباره عملکرد کارتال و نقل و انتقالات پرسپولیس

صحبت های غلامحسین پیروانی درباره صعود فجر به لیگ برتر

حواشی بازی گل گهر و شمس آذر

ویدیو باشگاه استقلال برای پیوستن سیدورف

وضعیت استقلال با جباری از دیدگاه تارتار سرمربی گل گهر

خلاصه بازی آتالانتا 2 - رم 1

کارشناسی داوری بازی فولاد و استقلال خوزستان

پنالتی دادن به روش پت و مت!

کارشناسی داوری بازی استقلال و چادرملو

کاش وحید کاظمی داور ما نبود؛ سرمربی پیکان: پنالتی صنعت نفت خنده‌دار بود

کادوی جالب جناب خان برای پیمان یوسفی و شوخی با کلمات قصار او در گزارش‌ها

ویدیویی جالب از پیمان یوسفی بعد از دیدار با ولز در جام جهانی

آخرین اخبار از نقل و انتقالات استقلال و پرسپولیس

اشک‌های پیمان یوسفی بعد از کادو جالب برنامه 1001

کارشناسی داوری بازی هوادار 1-1 سپاهان

حواشی جنجالی و باورنکردنی بازی خیبر و پرسپولیس

حواشی بازی هوادار 1-1 سپاهان

کارشناسی داوری بازی تراکتور و نساجی

سعید اخباری سرمربی چادرملو: هفت هشت بازیکن استقلال آرزوی هر سرمربی هستند

گل قیچی برگردون تماشایی و محشر سانتیاگو مونتیل در لیگ برتر آرژانتین

شوخی جناب‌ خان با تیپ و استایل پیمان یوسفی؛ سلطان کت ایران هستی!

مهدی تارتار سرمربی گل گهر: اگر نکونام می ماند وضعیت استقلال از این بهتر بود

شعرخوانی جالب جناب‌خان برای پیمان یوسفی

گل نهم النصر به الاخدود توسط مارن

میثاقی: استقلال برای پست دفاع وسط با یک لژیونر و یک استقلالی شاغل در لیگ ایران صحبت کرده

میثاقی: «بیفوما» را فصل بعد باید در پیراهن پرسپولیس دید

گل دوم آتالانتا به رم توسط سولمانا در دقیقۀ 77

تیم منتخب دنیای فوتبال از نگاه پیمان یوسفی با حضور پر تعداد لیورپولی ها

میثاقی: چرا شعار «از خوب به عالی» سپاهان عملی نشد؟

کارشناسی داوری بازی خیبر و پرسپولیس

خاطره پیمان یوسفی از تجربه لغو شدن گزارش بازی به دلیل سرقت از خانه او!

عصبانیت علی علیپور از تعویض شدن مقابل خیبر و لگد زدن به بطری آب معدنی

مشکلات عجیب هواداران پیش از آغاز بازی خیبر و پرسپولیس

دین‌محمدی: کارمان خیلی سخت شد/ کاش کاظمی داور این بازی نبود

دین‌محمدی:این فوتبال به درد نمی‌خورد/پنالتی نفت خنده‌دار بود

پنالتی صنعت نفت خنده‌دار بود؛ اگر در قلعه‌حسن‌خان بازی می‌کردیم داور پنالتی نمی‌گرفت!

دین‌محمدی: پنالتی صنعت نفت تعجب‌آور و خنده‌دار بود

دین محمدی: آیا صحنه پنالتی را مشاهده کردید؟

برنامه قطعی برق کردستان روز سه‌شنبه 23 اردیبهشت + جدول

دستگیری دو صیاد متخلف در مناطق تحت مدیریت شهرستان بیجار

طلوع امید در دیار کردستان؛ سفری که تاریخ را رقم زد

کردستان آماده تقویت زیرساخت‌ها برای اربعین 1404

آماده‌باش کامل ناوگان حمل‌ونقل کردستان برای اربعین/ تمرکز بر مرز باشماق و سفرهای بازگشت زائران