عصر کرد

آخرين مطالب

گردوغبار؛ تراژدی غم‌انگیزی که همچنان روی صحنه است مقالات

گردوغبار؛ تراژدی غم‌انگیزی که همچنان روی صحنه است
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایسنا/چهارمحال و بختیاری چند سالی است که وجود گردوغبار به چالشی برای کشور تبدیل و این مسئله برای مردم به‌ویژه در جنوب و غرب کشور مشکل‌آفرین شده است.
براساس آمارهای بارش‌ در کشور، امسال برخی از استان‌های پربارش دچار کمبود بارش هستند که چهارمحال و بختیاری نیز با کاهش 26 درصدی بارش‌ها نسبت به سال گذشته مواجه بوده است، وقتی هوا خشک است و بارندگی نیست خاک مستعد فرسایش بادی می‌شود و گردوغبار پدید می‌آید.
به گفته کارشناسان رعایت حق‌آبه‌های زیست‌محیطی دشت‌ها و تالاب‌ها، حفاظت از عرصه‌های جنگلی و مرتعی، جلوگیری از آتش‌سوزی‌های طبیعی، افزایش سرانه فضای سبز، بهینه‌سازی مصرف منابع آب، همکاری دستگاه‌ها در راستای تغذیه مصنوعی دشت‌ها و کاشت گیاهان بومی و روش‌های مناسب برای احیای دشت‌های مستعد تولید گردوغبار از جمله راهکارهای ضروری به منظور جلوگیری از تولید گردوغبار محسوب می‌شوند.
شهرام احمدی مدیرکل محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه طی چند سال گذشته اقدامات مناسبی در راستای احیا و مرمت تالاب‌های سراسر کشور صورت گرفته است، اظهار کرد: نمونه این احیا تالاب گندمان در استان است.
وی با بیان اینکه گردوغبار سه منشا دارد، افزود: کشورهای خارجی، سایر استان‌های داخل کشور و منشا درون‌استانی سه عامل اصلی هستند، باید خاطرنشان کرد که گردوغبارهای سال 99 و امسال همه منشا خارج از کشوری داشتند زیرا خشکسالی تقریبا تمامی خاورمیانه را در بر گرفته است.
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه گردوغبار در نیمه دوم سال در استان بیشتر خود را نشان می‌دهد، گفت: در فصل پاییز که رطوبت کم است، گیاهان مرتعی خشک هستند، محصولات کشاورزی چیده شده‌اند و شرایط برای گردوغبار بیشتر فراهم است.
احمدی درخصوص کشت گیاهان برای جلوگیری از گردوغبار خاطرنشان کرد: عواملی همچون اقلیم، جنس خاک، ارتفاع، میزان بارندگی هر شهرستان و منطقه در تصمیم‌گیری برای کشت نوع گونه گیاهی موثر است.
مهدی پژوهش عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص دلایل افزایش گردوغبار در چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: تغییر اقلیم کمبود بارش‌ها را برای استان رقم زده، علاوه بر این کمبود، شکل بارش‌ها از برف به باران تغییر کرده است، در طول سال بارش‌ها معمولا از آذرماه آغاز و تا اواخر اردیبهشت ادامه دارد این در حالی است که بارش‌ها در سال زراعی جاری تنها به دو ماه اسفند و فروردین کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه خاک نیاز به رطوبت دارد، افزود: این رطوبت برای رشد گیاه لازم است، نبود رطوبت باعث شده تا گیاه رشد نکند، از طرفی وجود رطوبت باعث پیوستگی ذرات خاک شده و این پیوستگی مانع از این است که ذرات خاک در مقابل انرژی خاک حرکت کنند.
عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با اشاره به مدیریت‌های نادرست پوشش‌های گیاهی، گفت: ظرفیت چراگاه‌ها حد مشخصی دارد، ورود بیش از حد دام‌ها باعث از بین رفتن کامل پوشش گیاهی می‌شود زیرا دام گیاه را از ریشه مصرف می‌کند.
پژوهش با بیان اینکه قطع درختان و از بین بردن پوشش‌های گون توسط افراد سودجو صورت می‌گیرد، ادامه داد: باید دید که برای کنترل مراتع و اراضی ملی چه اقداماتی صورت گرفته و چه کمبودهایی وجود دارد، وقتی محیط زیست و منابع طبیعی به حفاظت از اراضی موظف می‌شوند در این شرایط باید دید اراضی چه میزان بوده و تعداد محیط‌بانان چند نفر هستند.
وی اضافه کرد: کمبود نیروی جنگل‌بان باعث سوءاستفاده سودجویان و آسیب به جنگل‌ها و در نتیجه از بین رفتن پوشش سطحی و مستعد شدن خاک برای فرسایش می‌شود.
عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه سه دشت خانمیرزا، شهرکرد و بروجن به‌عنوان کانون‌های ریزگرد استان شناخته شده‌اند، تصریح کرد: علت آن پایین رفتن سطح سفره‌های آب زیرزمینی و از بین رفتن پوشش گیاهی است، زیرا برداشت بی‌رویه آب از سفره‌های زیرزمینی صورت گرفته و از زمانی که تونل اول کوهرنگ احداث شد، مجوز برداشت آب از سفره‌ها اعلام شد تا اهالی چهارمحال و بختیاری از آب زاینده‌رود استفاده نکنند.
وی درخصوص نوع خاک استان و تاثیر آن در بروز گردوخاک، بیان کرد: بافت دشت شهرکرد رسی است و در واقع بافت دشت‌های استان ریز است، زمانی که آب از دامنه کوه‌های اطراف دشت‌ها شروع به حرکت می‌کند خاک را پایین آورده، با نزدیک شدن به قسمت کم شیب انرژی آب کمتر شده و ذرات ریز در دشت‌ها قرار گرفته و بافت خاک، رسی می‌شود.
پژوهش افزود: رسی شدن خاک، خود مانع نفوذ آب به داخل زمین می‌شود و اگر یک بارندگی رخ دهد آب روی سطح خاک می‌ماند و سفره‌ها تغذیه نمی‌شوند در نتیجه شرایط برای جابجایی ذرات خاک توسط باد و یا عبور دام به‌راحتی فراهم می‌شود.
عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری درخصوص تاثیر سدها در بروز گردوغبار اظهار کرد: وجود این سدها باعث تغییر اقلیم شده، زمانی که سد احداث می‌شود، ابرهایی که وارد استان می‌شوند شکسته شده و ایجاد بارش نمی‌کنند زیرا ابر باید فشرده باشد اما وجود این سدها از فشردگی ابرها ممانعت می‌کند.
پژوهش تاکید کرد: سد کارون 3 و کارون 4 که در مسیر ابرهای چهارمحال و بختیاری احداث شده‌اند، بزرگ‌ترین فاجعه برای استان بوده و تونل بهشت‌آباد تیر خلاص برای بیابانی‌شدن این استان است، در صورت تکمیل جریان این تونل، انتظار می‌رود شکل فرسایش خاک از آبی به بادی تغییر کند و با این شرایط یک کویر در زاگرس ایجاد شده و نابودی قلب زاگرس یعنی چهارمحال و بختیاری را رقم می‌زند.
وی خاطرنشان کرد: در استان به‌علت کاربری‌های اشتباه، سدهایی ساخته‌شده، تغییر اقلیم ناشی از دخالت انسان و برداشت از رودخانه‌ها باعث شده اقلیم تغییر کند و در اثر مدیریت‌های نادرست و منافع‌طلبی استان‌های پایین‌دست ابرهای باران‌زا از فراز استان بدون بارش عبور کنند و بارش خود را در استان‌های دیگر و در طول مسیر انجام دهند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/205904/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نخستین گردهمایی توجیهی رؤسای ادارات آموزش بنیاد شهید «منطقه 1» کشور برگزار شد

دیدار مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده پاسدار شهید مجید آل ابراهیم در چالوس

آغاز همکاری بیمه دی و فدراسیون فوتبال از امروز

کوسه های جزیره کیش؛ زیبا و بی خطر

سازمان منطقه آزاد کیش به دنبال توسعه تولید برق از انرژی خورشیدی/ رشد بی‌سابقه سرمایه‌گذاری در جزیره

حجاب و عفاف یکی از مهمترین وصایای شهدا بوده است/ خطر دوگانگی ارزشی یکی از تهدیدهای هویتی است

شهدا با انتخاب مرگ، به حیات جاودان رسیدند / شهادت مفهومی از هستی‌بخشی است

توسعه زیرساخت‌ها با هدف تردد آسان زائران اربعین از مرز باشماق

روزانه هزار تماس با مرکز راهبری ارتباطات اورژانس پیش بیمارستانی

برگزاری آزمون پذیرش دانشجو معلمان در دانشگاه فرهنگیان

تصویب تامین زمین اراضی نهضت ملی و جوانی جمعیت

خرید خدمت سربازی در صندوق‌های بیمه روستاییان و عشایر استان

تأکید بر رویکرد کیفی در سوادآموزی

تولید 100 اثر فاخر درباره شهدای کردستان

26 و 27 تیرماه، برگزاری دومین نوبت آزمون سراسری

کیش در مسیر معماری نوین فرهنگی؛ از زیرساخت و هویت تا عدالت و مشارکت

رهروان واقعی سیره شهدا باشیم

جنبه مردمی انقلاب مردم را پای‌کار ایران نگه‌داشت

تقویت اتحاد و وفاق ملی در کشور نتیجه جنگ 12 روزه

ادامه گرما و ناپایداری‌های محلی در هرمزگان همراه با احتمال وقوع رگبار و تندباد

بسته خبرهای کوتاه

تابستان، فرصت طلایی برای مهارت آموزی

انتصاب «سرپرست اداره‌کل امور مشاورین وزرا و روسای دستگاه‌های اجرایی»

سند آمایش ورزش، رفع چالش ها

غرق شدن دو نوجوان در سد وحدت سنندج

بارش های رگباری و سیلابی شدن مسیلها

اداره مالیات، سنگر راهبردی در مسیر جذب سرمایه‌گذاران است

سرپرست مدیریت حسابرسی مالیاتی منطقه آزاد کیش منصوب شد.

پیوند موفق مغز استخوان بر روی بیمار مبتلا به سرطان خون

طرح های مهارتی از برنامه های مراکز فنی وحرفه ای

موفقیت بانوی مخترع کردستانی در حوزه هوش مصنوعی

دیدار چهره‌به‌چهره مدیرکل بنیاد شهید منطقه دو استان قم با خانواده شهدا و ایثارگران

استاندار یزد زنده نگه داشتن خاطره شهدای اقتدار را خواستار شد.

تشییع باشکوه پیکر شهید حملات ددمنشانه رژیم صهیونیستی به خاک مقدس ایران اسلامی در زاهدان

دانشگاه خوب می‌تواند ملت خود را به سعادتی واقعی برساند/ دانشگاه شاهد باید در مسیر توسعه علومی گام بردارد که برای جامعه منفعت داشته باشد

خرد و کلان گزارش می دهد/ رشد 72 درصدی حق بیمه تولیدی بیمه دی در بهار

دنیای پرداخت گزارش می دهد/ اپلیکیشن دی‌دار راهی نوین برای ارائه خدمات بیمه‌ای

رئیس بنیاد شهید: خانواده‌های شهدای حمله اخیر رژیم صهیونیستی تحت پوشش بیمه دی قرار می‌گیرند

برگزاری دومین نوبت آزمون سراسری 1404 همزمان با سراسر کشور در کیش

شور تابستانی کودکان و نوجوانان در فرهنگسراهای کیش

برنامه کامل 36 دیدار هفته سوم لیگ ملت‌های والیبال

لشگری: دورسون بیماری داشت ولی الان در اردو است

وینگر مس راهی ملوان شد

لشگری: به زودی جذب دو بازیکن خارجی نهایی می‌شود

توضیحات سخنگوی پرسپولیس به چگونگی اقاله شدن قرارداد کارتال

لشگری: رفتن و ماندن گندوز با نظر کادرفنی است

صحبت‌های سخنگوی باشگاه پرسپولیس در خصوص پرونده بیرانوند

لشگری: بادامکی علاقه داشت که مربیگری کند و با پیشنهادی که داشت از پرسپولیس جدا شد

اولین گل آنتونیو کاسانو در سری آ؛ به بهانه 43 سالگی پسر طلایی ایتالیا

خشم فرانسه از رفتار انریکه؛ منزجرکننده!