اعتماد دولت به تشکلها برای نقشآفرینی آنها ضروری است
سیاسی
بزرگنمايي:
عصر کرد - - در نشست مدیران، مسئولان و دبیران امور تشکلهای اتاقهای سراسر کشور که با حضور هیات رئیسه اتاق ایران و مشاور رئیسجمهور در امور تشکلها و احزاب برگزار شد، تلاش دولت در راستای ارتقای جایگاه تشکلها در نظام تصمیمسازی کشور و بازنگری قانون اتاق ایران با رویکرد پررنگتر شدن نقش این مجموعه در صحنه اقتصادی، مورد تأکید قرار گفت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این نشست با هدف آشنایی، همافزایی، گفتوگو بین مسئولان تشکلهای اتاقهای سراسر کشور برای انتقال تجربیات و تشریح مجموعه اقدامات و عملکرد اتاقهای استانی در حوزه تشکلی برگزار شد و این امکان را فراهم کرد تا برخی مدیران و مسئولان امور تشکلهای اتاقهای استانی مطالبات و دیدگاههای خود را مطرح کنند.
در این نشست مدیران امور تشکلی اتاقهای اصفهان، تهران، رشت، بجنورد، کاشان، ساری، بوشهر، بندرعباس، یزد، همدان، سنندج، آبادان، خرمشهر، کرمان، بیرجند، خرمآباد، تبریز، شهرکرد، یاسوج، زنجان، شیراز، سمنان، قم، مشهد، کرج، ارومیه، اهواز، قزوین و اراک حضور داشتند.
صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران برگزاری این نشست را با توجه به اهمیت و جایگاه تشکلها در عرصه اقتصاد، مهم ارزیابی کرد و گفت: با توجه به حضور مشاور رئیسجمهور در امور تشکلها در این نشست باید فرصت را مغتنم شمرده و بر اساس تنظیم یک الگوی دقیق، سطح روابط بین بخش تشکلی اتاق ایران و ایشان را گسترش دهیم.
دولت موفق، دولتی است که از تفکرات تشکلها بهره ببرد
در ابتدای این نشست محمدرضا بهرامن، نایبرئیس اتاق ایران و ناظر راهبردی امور تشکلها بحث تشکلی را خاص و ویژه توصیف کرد و گفت: تشکلها خودجوش هستند، بنابراین شرایط ویژهای دارند و میخواهند تفکر خود را به شکل یک کلونی دنبال کنند. در این بین باید اذعان داشت دولتی موفق است که از خدمات، تفکرات و ایدههای تشکلها بهره ببرد. دولتی که خود را از این حوزه محروم کند، بخش قابل توجهی از توانمندیها و ظرفیتها را نادیده گرفته است.
او ادامه داد: تشکلهای اقتصادی، حرفهای، صنفی و تخصصی هستند و باید از ایدههای آنها بهره ببریم. هرچند دولتها در طول سالهای گذشته از ظرفیتهای تشکلی استفاده کافی نبردند. پس باید بیاموزند که چگونه از این ثروت پنهان بهره ببرند.
بهرامن در ادامه سخنان خود به رتبهبندی تشکلها با هدف ارتقای سطح فعالیت تشکلها اشاره کرد و گفت: در مواد 2 و 3 قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار مأموریتهای مهمی بر دوش تشکلها گذاشته شده است و تشکلها هم باید خود را برای اجرای این مأموریتها آماده کنند. پس رویکردها در رتبهبندی افرایش سطح توانمندی آنها و آماده شدن بیشتر آنها برای ارائه نظرات و دیدگاههای تخصصی و کاربردی است.
نایبرئیس اتاق ایران اقتصاد را در دست تشکلها دانست و تأکید کرد: تشکلها در هر حوزه برنامه و استراتژی دارند. چون بخش فنی، اطلاعات، دادهها و … در تشکلها، بهروز میشود، از سویی آنها باید مطالبهگر باشند و در عین حال راهکار ارائه دهند.
او پیوند بین کارشناسان دولتی و تشکلها را برای تصمیمسازی بهتر ضروری دانست و تأکید کرد: قانون اتاق ایران در مجلس در حال بازنگری است؛ اما رویکردها نسبت به جایگاه اتاق ایران درست نیست. فراموش نکنیم نباید با بازنگری در قانون اتاق ایران، جایگاه او را تضعیف کنیم. امروز اقتصاد باید به بخش خصوصی سپرده شود پس گرفتن توان او، نه تنها کمکی به اقتصاد و کشور نمیکند، بلکه آسیبزا هم هست. فراموش نکنیم که حتی اگر در مذاکرات با آمریکا هم موفق باشیم، همواره تحریمها و محدودیتها پشت سر ایران خواهد بود. پس نباید با تضعیف بخش خصوصی، خودمان دست خود را ببندیم.
او تصریح کرد: اگر امکان ارتقای جایگاه اتاق ایران را نداریم، توصیه میکنیم، در کمترین حالت، اجازه دهید شرایط فعلی را از دست ندهیم.
اجازه ندهیم اتاق ایران از کارکرد اصلی خود در صحنه اقتصاد فاصله بگیرد
در ادامه پیام باقری، نایبرئیس اتاق ایران به ظرفیت بیبدیل تشکلها در سراسر کشور به منظور انتقال تجربیات تخصصی در حوزههای اقتصادی اشاره و تصریح کرد: تشکلها بستر مناسبی برای بهرهمندی از تمام ظرفیتهایی هستند که در بخشهای مختلف اقتصادی وجود دارند و همگرایی آنها به نتیجهای مستدل و کافی تبدیل میشود.
او ادامه داد: تشکلهای فعال در کشور یکدست نیستند و باید به همت مسئولان تشکلها در اتاقها این نقص برطرف میشود. تشکلهایی که رتبههای مناسبی ندارند باید ارتقا یابند. با آموزش و انتقال تجربیات موفق، امکان این ارتقا وجود دارد. تشکلها با کمک مدیران و مسئولان تشکلها در اتاقها باید هدایت شوند، همراستا و همافزا در مسیر اولویتهای اتاقها قدم بردارند و در مقابل باید چالشهای آنها را در اتاق ایران برطرف کنیم. در کنارشان باشیم و با کاهش موانع و حذف دیوارهای دیوانسالاری نهفته در فعالیتهای اقتصادی یاریرسان آنها باشیم.
نایبرئیس اتاق ایران در بخش دیگری از سخنان خود خطاب به مشاور رئیسجمهور در امور تشکلی پیشنهاد داد: سازوکار منسجمی تعریف شود تا در چارچوب آن روابط بین امور تشکلهای اتاق ایران و مشاور رئیسجمهور دنبال شود.
او با توجه به ضرورت خروج دولت از تصدیگری و تأکید رئیسجمهور بر اصل واگذاری امور اجرایی به بخش خصوصی، ادامه داد: بخش خصوصی از دولت میپرسد چرا همچنان اجرای رویدادی مانند ایراناکسپو و دیگر همایشها و نمایشگاههای تخصصی در دست دولت است. علت اینجاست که دولت علاقهمند به تصدیگری است. در بطن سخنان مقامات دولتی، نگاه ویژهای نسبت به بخش خصوصی وجود دارد و این سخنان باید در مقام اجرا دیده شود.
باقری تصریح کرد: دولت نقطهنظرات بخش خصوصی را در هر حوزهای دریافت میکند، برای نمونه درباره ناترازی انرژی مطالعات گستردهای در مرکز پژوهشهای اتاق ایران انجام شده و نتایج آنها در اختیار رئیسجمهور قرار گرفته است. مهم این است به نظرات مشورتی بخش خصوصی توجه شود و اتاق ایران از کارکردهای خود فاصله نگیرد و اجازه پیدا کند در ارتباط مؤثر و مستمر با دولت، نقشآفرین باشد.
به دنبال تقسیم کار ملی به کمک تشکلها هستیم
قدیر قیافه، نایبرئیس اتاق ایران نیز با حضور در این نشست از نقش برجسته تشکلها در امور تخصصی سخن گفت و تأکید کرد: اگر کارکردهایی که برای تشکلها تعریف شده است به درستی مورد استفاده قرار گیرد، میتوانند نقش بسزایی در اقتصاد ایران ایفا کنند.
او خاطرنشان کرد: تقسیم کار ملی یکی از قدمهایی است که در فرآیند تشکلگرایی در دستورکار اتاق ایران قرار گرفته است و تحقق آن دنبال میشود.
دولت به بخش خصوصی اعتماد و آنگاه از او مطالبهگری کند
ابوالفضل روغنی، مشاور رئیس اتاق ایران در امور تشکلها نیز به نقشی که بخش خصوصی میتواند در صحنه بینالمللی ایفا کند، اشاره و تصریح کرد: در مواقع خاص و در شرایطی که امروز ایران با آن مواجه است، دولت امکان پیگیری و حضور در برخی جایگاهها را ندارد، در اینجا این مکان برای بخش خصوصی و اتاق ایران به عنوان نماینده بخش خصوصی کشور، فراهم است. از سوی دیگر ظرفیت قانونی شکل گرفته است که بخش خصوصی و تشکلها میتوانند به استناد آن در صحنه اقتصادی، نقشآفرین باشند و از طرف دیگر اتاق ایران مکلف است کلیه تشکلهای اقتصادی را ساماندهی کند؛ اما دولت حامی اتاق ایران نیست.
او ادامه داد: دوات باید تشکلها را به رسمیت بشناسد و اجازه دهد اتاق ایران به عنوان تشکل تشکلها، نقش خود را در ادغام، ساماندهی و توانمندسازی تشکلها ایفا کند. متأسفانه همچنان جایگاه تشکلها در جلسات دولتی و تصمیمگیری دیده نمیشود.
روغنی تأکید کرد: کاهش تصدیگری دولت، قانون است و هنوز روی اجرای آن موفق نبودیم. چون به بخش خصوصی اعتماد نمیکنیم. برای نقشآفرینی تشکلها باید فضا داده شود و آنگاه دولت مطالبهگر باشد.
مشاور رئیس اتاق ایران در امور تشکلی، تصریح کرد: در ایران، بخش خصوصی تنها 15 درصد اقتصاد را در اختیار دارد پس قدرت چانهزنی در مجلس و دولت را ندارد. سهم بخش خصوصی از کیک اقتصاد بسیار ناچیز است. تشکلها توان کمک به دولت را دارند به شرط اینکه دوات دست خود را به دست بخش خصوصی بدهد و به او اعتماد داشته باشد.
او همچنین به مجموعه اقدامات مطالعاتی مرکز پژوهشهای اتاق ایران اشاره و آنها را بسیار قوی، جامع و قابل استناد توصیف کرد و گفت: این مرکز، امکان کمک به دولت در همه حوزهها را دارد. از طرفی دیپلماسی اقتصادی ایران بسیار ضعیف است و برای تقویت این بخش نیز امکان استفاده از ظرفیت تشکلها و بخش خصوصی وجود دارد. دولت باید از توان بخش خصوصی بیشتر استفاده کند و بداند که اقتصاد بر سیاست اولویت دارد و با این رویکرد در سطح بینالمللی قویتر حضور خواهد داشت.
موازیکاری وزارتخانهها در تأسیس تشکل مانع از اجرای قانون شده است
سید جواد زمانی، معاون امور استانها و تشکلهای اتاق ایران نیز در ادامه نگاهی به اهداف و محورهای موردنظر در این نشست داشت.
او با توجه به نگاه شخص رئیسجمهور به موضوع تشکلی و تعیین یک مشاور در این حوزه برای نخستین بار در طول همه این سالها گفت: باید برنامهریزی کنیم و از ظرفیت دولت بیشتر بهره ببریم.
زمانی همچنین به قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار اشاره کرد و افزود: موازیکاری وزارتخانهها در تأسیس تشکلها مانع از این شده که اتاق ایران بتواند در اجرای قانون موفق باشد. اتاق ایران مشاور سه قوه است و باید اذعان داشت اگر دولتی، وزرای اقتصادی خود را از بین تجار انتخاب کند، موفق میشود.
دولت میداند که تشکلها در ساخت ایران نقش اساسی دارند
نورالدین آهی، مشاور رئیسجمهور در امور تشکلها و احزاب به نگاه شایستهسالاری که از سوی رئیسجمهور مورد تأکید است، گفت: برای تحقق شایستهسالاری، رئیسجمهور برای نخستین مرتبه مشاوری در امور تشکلی انتخاب کرده است و شاهد بودیم در دل این تشکلها افراد نخبه، دانشمند و دلسوزی فعال هستند که فقط برای بالندگی ایران قدم برمیدارند.
او ادامه داد: دولت روی شنیده شدن صدای تشکلها متمرکز شده است، چون میدانیم تشکلها، مطالبات واقعی مردم را میدانند و آنها را پیگیری میکنند.
آهی خود را رابطی بین تشکلها و شخص رئیسجمهور معرفی کرد و افزود: در سطح کشور مقاومتهای جدی در برابر فعالیتهای تشکلها وجود دارد و آنها را حس میکنیم؛ اما هدف این است که حرکت دو سویهای را بین تشکلها و دولت شکل دهیم و این مقاومتها را بشکنیم. در کنار آن باید طرحها و برنامههای تشکلها را بشنویم و مورد استفاده قرار دهیم. پس آماده هرگونه همکاری هستیم.
مشاور رئیسجمهور از لزوم همکاری دو سویه بین تشکلها و دولت سخن گفت و افزود: اقتصاد به دست بخش خصوصی رشد پیدا میکند. شایستهها در دل همین تشکلها هستند و باید به آنها میدان دهیم.
او شنیده شدن صدای بیصداها را از رویکردهای اصلی دولت چهاردهم عنوان کرد و افزود: در دولت باور داریم که تشکلها در ساختن ایران نقش اساسی دارند.
در بخش بعدی این نشست فرزاد مهرانی، مدیر امور تشکلها و سپیده امیدی، مدیر امور رتبهبندی اتاق ایران درباره مجموعه اقداماتی که تاکنون در این حوزهها صورت گرفته است، صحبت کردند. بر اساس آنچه مطرح شد رتبهبندی تشکلها طی یک دوره یک ساله با هدف توانمندیسازی آنها انجام و طبق نتایج این رتبهبندی، گزارشهای عارضهیابی به تشکلهای اتاقهای استانی ارسال شده است. از طرفی قرار است برنامه توانمندسازی تشکلها نیز تنظیم و در اختیار تشکلهای استانی قرار گیرد.
در سال جاری نیز روند رتبهبندی تشکلهای استانی با همکاری اتاقهای سراسر کشور انجام میشود.
منبع: اتاق ایران
-
دوشنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۳:۰۱
-
۶ بازديد
-

-
عصر کرد
لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/996667/