عصر کرد

آخرين مطالب

تیشه قیمت‌گذاری دستوری بر ریشه صنعت خودرو سیاسی

تیشه قیمت‌گذاری دستوری بر ریشه صنعت خودرو
  بزرگنمايي:

عصر کرد - سالهاست اقتصاد کشور از قیمت‌گذاری دستوری رنج می‌برد و این سیاست به پاشنه آشیل صنعت و صنعتگران تبدیل شده است. طبق آمار رسمی اعمال سیاست قیمت‌گذاری دستوری در صنعت خودرو منجر به کاهش 1.3 درصدی تولید شده و زیان انباشته خودروسازان از مرز 223هزار میلیارد تومان هم گذشته است. عباس آرگون، عضو کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی تهران معتقد است، قیمت‌گذاری دستوری نوعی سیاست‌گذاری ضد تولید است که به حذف بخش خصوصی از اقتصاد کشور منجر می‌شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در ادامه مشروح صحبت‌های وی را بخوانید. * یکی از چالش‌های جدی صنعت کشور به خصوص صنعت خودرو اقتصاد دستوری است، با وجود هشدارهای پیاپی همچنان دولت بر ادامه این سیاست‌گذاری پافشاری می‌کند، در شرایط کنونی مهمترین تداوم آن چه تبعاتی دارد؟
لازمه پیشرفت و توسعه هر کشوری تقویت بخش خصوصیاست. قیمت‌گذاری دستوری هم در هر صنعتی عامل اصلی توقف فعالیت بخش خصوصی به شمار می‌رود. توسعه در یک کشور اتفاق نمی‌افتد، مگر اینکه اقتصاد از حالت دستوری فاصله بگیرد. مهمترین نتیجه‌ای که قیمت‌گذاری دستوری دارد، کاهش سهم بخش خصوصی از اقتصاد کشور است. در حال حاضر 80درصد اقتصاد کشور توسط بخش دولتی و تنها 20درصد توسط بخش خصوصی مدیریت می‌شود و این 20درصد به دلیل سیاست‌گذاری‌های ضد تولید و ضد حمایتی وضعیت نامساعدی دارند. قیمت‌گذاری دستوری نوعی سیاست‌گذاری ضد تولید است که منجر به رشد زیان انباشته، کاهش تولید، کاهش کیفیت و حذف بخش خصوصی از صنعت خودرو کشور شده است. البته قیمت‌گذاری دستوری به صورت کلان هم صنعت خودرو را تهدید می‌کند.
* منظور از تهدید صنعت خودرو به صورت کلان چیست؟
وقتی به دنبال یک کشور توسعه یافته هستیم، باید صنایع طبق الگو و استاندارهای جهانی پیش بروند. وقتی قیمت‌گذاری دستوری بر یک صنعت سایه می‌اندازد، سطح تولید از هر نظری افول خواهد کرد، از سوی دیگر بخش خصوصی واقعی توان رقابت در یک بازار غیر واقعی را نخواهد داشت. همزمان با حذف بخش خصوصی و از بین رفتن سطح قابل توجهی از اشتغال، زیان صنعت رشد فزاینده خواهد داشت. همین دو مورد می‌تواند یک صنعت را به ورطه نابودی بکشد و در سطح کلان موجی از بیکاری، ورشکستگی بنگاه‌های کوچک وابسته به صنعت رقم خواهد خورد. در نتیجه یک تهدید برای کل اقتصاد کشور به شمار می‌روند و تنها چراغ یک صنعت را خاموش نمی‌کند؛ بلکه می‌تواند بسیاری از صنایع وابسته به خودرو را هم از بین ببرد.
* قیمت‌گذاری دستوری چه تبعاتی برای بازار دارد؟
در حال حاضر بازار وضعیت غیر رقابتی دارد، اما استارت واردات خودرو به صورت محدود زده شده است. اگر بازار از حالت غیر رقابتی 100درصدی خارج شود و واردات خودرو قوت بگیرد، تولیدکننده داخلی باید از نظر کیفیت با محصولات خارجی هم سطح شود، در صورت افزایش کیفیت باید قیمت‌ها واقعی شوند. رشد تولید هیچ تناسبی با قیمت‌گذاری دستوری ندارد. یکی از بحران‌های صنعت خودرو بازار غیررقابتی است. اگر بازار رقابتی شود و واردات خودرو به سطح بالایی برسد، بی‌شک تقاضا برای محصولات باکیفیت بالا می‌رود. اینجاست که قیمت‌گذاری دستوری به یک بحران برای بازار و تولید داخل تبدیل می‌شود.
* از منظر بخش خصوصی قیمت‌گذاری دستوری چه تبعاتی دارد؟
اگر می‌خواهیم به رشد اقتصادی، اشتغال پایدار، توسعه صادرات محور برسیم نیازمند حضور بخش خصوصی در صنعت هستیم. دوات باید از جایگاه رقابت به سمت هدایت، راهبری و کنترل تغییر موقعیت بدهد. حضور بخش خصوصی در اقتصاد الزاماتی دارد یکی از مهمترین بحث‌ها بهبود فضای کسب و کار است، بخش مولد باید برای بخش واقعی جامعه جذاب شود و تولید برای بخش خصوصی به یک ارزش تبدیل شود. عدم قطعیت‌ها به حداقل برسد وجود رقابت غیر عادلانه کم شود. بخش خصوصی خواهان ثبات بخشی به تغییرها و بخش‌نامه‌های خلق‌الساعه است که قیمت‌گذاری دستوری یکی از عوامل بی‌ثباتی در تولید به شمار می‌رود.
* صنعت خودرور یکی از بازیگران اصلی بازار سرمایه است، قیمت‌گذاری دستوری برای این بخش چه تبعاتی دارد؟
بازار سرمایه بر اساس داده‌ها و آمارها عمل می‌کند. براساس اطلاعات رسمی مرکز آمار، طی 3سال اخیر تمامی کالاهایی که مشمول قیمت‌گذاری دستوری شده‌اند تورم بیش از 50درصدی را تجربه کرده‌اند. به عبارت دیگر نرخ تورم این کالاها از تورم عمومی بیشتر بوده. حال اینکه رقم زیان انباشته 223هزار میلیارد تومانی خودروسازان در سال گذشته و تولید کمتر از یک میلیون دستگاه خودرو نشان از وضعیت نامساعد این شرکت‌ها زیر سایه مدیریت دولتی و اقتصاد دستوری داشت. یک زنگ هشدار برای سرمایه‌گذاران است و سرمایه‌گذار حقیقی را از بازار سرمایه دور می‌کند. درحال حاضر بازدهی صنعت زیر 20درصد و تورم بیش از 40د رصد باشد قطعا سرمایه‌های حقیقی به این بخش وارد نمی‌شود و به طور موازی تولیدکننده و صاحبان سهام ناراضی پیش می‌روند.
* یکی از عوامل مهم در رشد صنایع و سطح تقاضا برای محصول به‌روز رسانی تکنولوژی است، آیا قیمت‌گذاری دستوری این بخش را هم با چالش رو به رو می‌کند؟
بله. دانش روز زمانی وارد یک صنعت می‌شود که جذابیت برایسرمایه‌گذار بالا باشد. نزدیک به 10 سال است که در پلتفرم‌های بسیاری از خودروها تغییری ایجاد نشده. تغییر چندانی هم در کیفی‌سازی و ارتقاء تکنولوژی خودروها ایجاد نشده، وقتی دولت به صورت مستقیم قیمت یک محصول را تعیین می‌کند، تولیدکننده به اجبار باید هزینه‌ها را به حداقل برساند. در نتیجه از تکنولوژی‌های روز، بهترین مواد اولیه و ... چشم‌پوشی می‌کند. در شرایط تحریمی، تولیدکنندگان باید از ظرفیت شرکت‌های خصوصی واقعی استفاده کنند، اما دخالت مستقیم دولت و جلوگیری از خصوصی سازی مانع اولیه برای ورود تکنولوژی روز دنیا به کشور است. در یک اقتصاد دستوری، به‌روز رسانی دانش جایگاهی ندارد. زمانی تکنولوژی محصولات رشد می‌کند که بازار در یک حالت عرضه و تقاضا باشد و قیمت واقعی محصول را عرضه و تقاضا و سازوکار بازار تعیین کند. واقعیت این است که اگر رویه قیمت‌گذاری دستوری برای خودروسازان مطلوب بود، زیان انباشه صنعت خودرو با سیاست‌گذاری‌های مختلف کاهش می‌یافت، اما این سیاست ضد تولید علاوه بر تضعیف تولید، حقوق مصرف‌کننده را هم ضایع کرده و خودروسازان به اجبار کیفیت را فدای کمیت کرده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/996413/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیانیه استقلال پس از انتشار ویس جنجالی

انگیزه بالا برای شکستن رکورد پرسپولیس

سرمربی جوان 2 سال دیگر تمدید کرد

ایران _ پرتغال؛ شکست شود سبب خیر

هواداران رم اشک ستاره سابق را درآوردند!

غیبت در دورهمی قهرمانی؛ نویر با آشپزی جشن گرفت!

حمایت قاطع رئیس هیئت مدیره استقلال از اندونگ

تبریک ناگلزمان به بایرن؛ سیزدهمین جام مولر مبارک!‏

خلاصه بازی امپولی 0 - لاتزیو 1

گل اول یوونتوس به بولونیا

یونایتد محمد صلاحش را راحت از دست داد!

ادعای مورینیو؛ می‌خواهند تیم خاص را قهرمان کنند!

فلیک بزرگ‌ترین درسش را از مربی سابق بارسا یاد گرفت!

اکبر اوتی بالاخره سقوط کرد!

واکنش انگلیسی‌ها به اولین جام کین؛ احمق‌ها خفه شدند!

گل اول آاس رم به فیورنتینا توسط دووبیک

گل اول بولونیا به یوونتوس

استاندار هرمزگان: گروه‌های جستجو و نجات همچنان در صحنه حادثه بندر شهید رجایی مستقر هستند

تصادف رانندگی در دیواندره 2 کشته و پنج مصدوم داشت

باید عطش، نه! آتش ما را سقا فرو بنشاند از امروز

بگذار آنچه از دست رفتنی‌ست از دست برود...

هدیه محمد قربانی به سردار و سعید عزت

نائب قهرمانی بازیکن ایرانی در سوپرلیگ ترکیه

توقف لورکوزن؛ بایرن مونیخ پای تلویزیون قهرمان شد!

فن‌دایک: باخت به چلسی خیلی درد دارد!

دیگر حسرت نخور هری: قهرمانی 34 بایرن مونیخ

پایان مصدومیت ستاره تیم ملی ایران

آنچلوتی: ال‌کلاسیکو سرنوشت قهرمانی را مشخص نمی‌کند

والورده: ال‌کلاسیکو مهم‌ترین بازی سال رئال است

پالمر: قهرمان لیگ برتر را شکست دادیم، عالی است!

مارسکا: همه فهمیدند چرا لیورپول به قهرمانی رسید

رونمایی از پوستر فیلم سینمایی «اسفند»

صحنه سیلی محکم بیمار غش کرده به پرسنل اورژانس در قم + فیلم

صحنه سیلی محکم بیمار غش کرده به پرسنل اورژانس قم + فیلم

تحول دیجیتال اقدامی ضروری برای بانک‌هاست

مجتمع مس سونگون نقشی مهم در اقتصاد ملی ایفا می‌کند

اصفهان فاتح رقابت های ووشو قهرمانی دختران کشور شد

پروژه‌های سفر رئیس جمهور به کرمانشاه نهایی شد

دو خط کتاب/ زندگی با عشق چه زیباست

سخنان ارزشمند امیرحسین ماحوزی

لیورپول در تونل افتخار بازیکنان چلسی هو شد!

شروع توفانی چلسی برابر قهرمان لیگ برتر!

آزمون و عزت‌اللهی در خانه قهرمان شدند!

توسعه گازرسانی امید به زندگی را در کردستان افزایش داده است

حرکت به سوی اقتصاد رقابتی از مسیر رتبه‌بندی و ارزش‌گذاری کالا و خدمات

تیشه قیمت‌گذاری دستوری بر ریشه صنعت خودرو

ترامپ می‌گوید آمریکا به زودی با رکود مواجه می‌شود

سپردن اقتصاد به بخش خصوصی راه برون رفت از مشکلات

کشف 44 دستگاه ماینر غیرمجاز در استان کرمانشاه

تجلیل و تکریم مدیرکل بنیاد مازندران از دختران شهدای سوادکوه