عصر کرد

آخرين مطالب

هشدار درباره وضعیت جدید اقتصاد ایران؛ در شرایط قفل‌شدگی هستیم | دولت پزشکیان چه باید بکند؟ اقتصادی

هشدار درباره وضعیت جدید اقتصاد ایران؛ در شرایط قفل‌شدگی هستیم | دولت پزشکیان چه باید بکند؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - یک اقتصاددان معتقد است: اقتصاد ایران در شرایط قفل‌شدگی قرار دارد و رکود سهمگینی هم حاکم شده و اخیرا بانک مرکزی از این سیاست غلط خود تاحدودی کوتاه آمده است.
چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری روز جمعه، 15 تیر ماه، برگزار و پس از اعلام نتایج، مسعود پزشکیان به عنوان منتخب مردم در انتخابات پیروز شد. اولین موضوعی که پس از معرفی سکاندار جدید دولت به ذهن می‌رسد، این است که آیا دولت چهاردهم با تورم به ماندگار شدن تورم 40 درصد، امکان مهار و کنترل تورم را دارد؟ و اینکه چه مسیری اقتصاد ایران را به سمت تورم تک‌رقمی و پایین می‌برد؟ این در شرایطی است که آخرین گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که نرخ تورم خرداد 1403 به 36.
1 درصد رسیده است.
میانگین تورم در دهه‌های مختلف چقدر بود؟
وحید شقاقی‌شهری، اقتصاددان در گفت‌وگو با خبرگزاری خبرآنلاین در پاسخ به این پرسش که آیا امکان مهار تورم 40 درصدی وجود دارد و دولت چهاردهم چه باید بکند؟ می‌گوید: طبق آمار بانک مرکزی، میانگین تورم دوره 1401-1316 معادل 16.3 درصد، میانگین تورم دوره 1400-1351 معادل 20 درصد، میانگین تورم پس از انقلاب اسلامی (1358-1401) معادل 21.6 درصد و میانگین تورم دوره 1401-1397 به روش میانگین هندسی معادل 41.96 درصد و به روش میانگین حسابی معادل 42.44 درصد بوده است.
وی می‌افزاید: همچنین از تاریخ انتشار آمارهای تورم در اقتصاد ایران، سال 1316، در برخی مقاطع تورم‌های بالا (بیشتر از تورم بلندمدت) رخ داده است. نمونه تورم‌های بالا طی دوره 1350-1315 شامل تورم 21.2 درصدی سال 1316، 49.5 درصدی سال 1320، 96.2 درصدی سال 1321، 110.5 درصدی سال 1322، 15.9 درصدی 1333 بوده است. همچنین پس از دهه 50 این پدیده تورمی آشکارا و به‌صورت طولانی‌مدت اقتصاد ایران را تحت‌تاثیر قرار داده است.
این اقتصاددان متذکر می‌شود: مصادیق تورم‌های بالا طی دوره 1402-1350 شامل تورم 25.1 درصد سال 1356، 28.9 درصد سال 1367، 49.4 درصد سال 1374، 34.7 درصد سال 1392، 47.1 درصد سال 1399 و 46.5 درصد سال 1401، بوده و برای سال 1402 نیز با وجود گذشت بیش از 4 ماه از سال جاری، هنوز آماری توسط بانک مرکزی منتشر نشده، با این حال برآوردها حکایت از تورم حدود 47 درصدی است.
شقاقی عنوان می‌کند: در ضمن شواهد آماری نشان می‌دهد از دهه 50 به بعد و در اکثر مقاطع و سنوات، تورم در اقتصاد ایران دو رقمی بوده (به جز 6 مقطع زمانی)، به طوری که در دهه 40 میانگین تورم تک‌رقمی و 2 درصد بوده که در دهه 50 روندی شتابان به خود گرفته و با رشد 31.6 درصد نقدینگی، به 15.2 درصد می‌رسد. سپس میانگین تورم در دهه‌های 60 تا 90 به ترتیب 17.9 درصد، 23.5 درصد، 15.7 درصد و 27.8 درصد شده است.
خطای تشخیص دولت سیزدهم در کنترل تورم مشخص بود
این اقتصاددان در ادامه می‌گوید: برای مهار تورم در اقتصاد ایران اولین و مهم‌ترین مساله، شناخت عمیق و دقیق از ریشه‌های تورم اقتصاد ایران است، به‌طوری‌که درصورت عدم شناخت دقیق از ریشه‌های تورم ایران، اولا امکان مهار تورم به‌صورت ماندگار و پایدار (میان مدت و بلندمدت) مقدور نخواهد بود. ثانیا سیاست اشتباه در مهار تورم می‌تواند پیامدهای مخرب به سایر بخش‌های اقتصادی نظیر بازار سرمایه و تولید تحمیل کند.
شقاقی می‌افزاید: باید اشاره شود ریشه تورم در اقتصاد ایران از تشدید ناترازی‌های اقتصاد کلان به همراه گسست بخش پولی از بخش واقعی نشات می‌گیرد و کسری‌های بودجه‌ای ایجاد شده به واسطه ناترازی‌های اقتصاد کلان و بی‌انضباطی‌های مالی دولت‌ها به افزایش مداوم کسری‌های بودجه‌ای منتهی شده و از این محل به بخش پولی فشار وارد می‌سازد و با تشدید رشد کل‌های پولی سرانجام به تورم می‌انجامد.
وی عنوان می‌کند: بر این اساس، خطای تشخیص دولت سیزدهم در کنترل تورم معلوم و مشخص بود که نتیجه پایدار حاصل نخواهد شد و مثل روز روشن بود که صرفا با اتکا به سیاست‌های پولی نمی‌توان تورم را در میان‌مدت و بلندمدت مهار کرد. مشخص بود که با ابزار سیاست‌های پولی نمی‌توان به صورت پایدار و ماندگار نرخ تورم را کنترل کرد و تنها در کوتاه‌مدت شاید توفیقی حاصل شود.
اقتصاد ایران در شرایط قفل‌شدگی قرار دارد
این اقتصاددان یادآور می‌شود: با وجود تاکید برخی اقتصاددانان به عدم کارایی سیاست‌های پولی انقباضی در کنترل نرخ تورم در میان‌مدت و بلندمدت، بانک مرکزی دولت سیزدهم بدون توجه به سیاست‌های مالی و بخش واقعی، همچنان اصرار داشت با ابزار سیاست‌های پولی انقباضی در کنار تثبیت ارز، به مهار تورم بپردازد.
شقاقی تصریح می‌کند: اثرات مخرب این دو سیاست در حال روشن شدن است؛ به‌طوریکه بازار سرمایه کاملا از کار افتاده است و خالص حاشیه سود بنگاه‌های تولیدی بازار سرمایه از 34 درصد 1401 به زیر 14 درصد 1402 افت کرده است و بخش خصوصی و تولیدی نیز به دلیل سیاست‌های شدید انقباضی پولی و عدم دسترسی به منابع بانکی در شرایط بسیار بدی قرار دارند و رکود سهمگینی بر اقتصاد حاکم شده است.
وی متذکر می‌شود: اصرار بر روش نادرست بانک مرکزی موجب شده به دلیل اختلاف 50 درصدی نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد، بانک‌ها تسهیلات را به شرکت‌های زیرمجموعه خود هدایت ‌کنند و این شرکت‌ها نیز برای برخورداری از رانت ارزی در صف واردات قرار بگیرند و طرح توسعه‌ای از کانال تسهیلات نظام بانکی طی دو سال اخیر اتفاق نمی‌افتد. لذا اقتصاد ایران در شرایط قفل‌شدگی قرار دارد و رکود سهمگینی هم حاکم شده و اخیرا بانک مرکزی از این سیاست غلط خود تاحدودی کوتاه آمده است.
چند توصیه به تیم اقتصادی دولت پزشکیان
این اقتصاددان تاکید می‌کند: کاملا مشخص بود که صرفا با رویکرد غلط بانک مرکزی، اثرات کاهش تورمی امکان ماندگاری در میان‌مدت و بلندمدت نخواهد داشت، چراکه ریشه تورم یعنی ناترازی‌های اقتصاد کلان و عدم کارایی بخش واقعی اقتصاد ایران سرجای خود قرار دارند و دولت سیزدهم نسبت به تصمیمات سخت برای مهار ناترازی‌های اقتصاد کلان تعلل داشته است.
شقاقی ادامه می‌دهد: همچنین اختلاف معنی‌دار ارز نیمایی و ارز در بازار آزاد موجب شده کسری‌های تجاری و حساب سرمایه تشدید شوند که خود فشار سنگینی بر بازارساز ارز وارد می‌کنند.
وی می‌گوید: توصیه بنده به تیم اقتصادی دولت چهاردهم این است که چنانچه به دنبال کنترل ماندگار نرخ تورم است باید اولا از سیاست‌های مالی و بخش واقعی اقتصاد شروع کند و برنامه روشنی برای مهار ناترازی‌های اقتصاد ایران داشته باشد، ثانیا تلاش کند گسست بخش واقعی از بخش پولی را حل کند، ثالثا چنانچه اصرار بر تداوم سیاست‌های تثبیت‌ ارزی در شرایط تحریمی دارد، باید الزامات این سیاست یعنی حاکمیت ریال، کنترل قاچاق و جلوگیری خروج سرمایه را در دستور کار قرار دهد یا اینکه از سیاست‌های تثبیت ارزی دست بکشد و سیاست مداخله موثر در کریدور بازار آزاد را دنبال کند تا حداقل رانت ارزی کاهش یابد و کسری‌های تجاری و حساب سرمایه مهار شود.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/856168/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای طرح هادی 720 روستای بالای 20 خانوار کردستان

یک خط کتاب/ زمانِ حال چیز خنده دارى است

هشدار فدراسیون‌ کوهنوردی: هوا آلوده است، کوه نروید!

مصوبه استقلال؛ جذب بازیکن فقط با تایید ساپینتو

فیفا کدام تیم را پولدار کرد؟

آمار هلیکوپتر در رده باشگاهی؛ دوران اوج هاشمیان در بوخوم

تست دوپینگ یک کشتی‌گیر مدال‌آور جهانی مثبت شد

سپاهان مبلغ قرارداد محبی را افزایش می‌دهد

صخره مطمئن از استقلال دفاع می‌کند

واکنش یونایتد به حضور دو بازیکنش در خاکسپاری ژوتا

شوکه‌ شدن دیویس از مصدومیت دلخراش موسیالا

وعده مجازی ماشاریپوف به هواداران استقلال

مهدی رسولی هم «ای میهن خدایی» را خواند

تفسیر عاملی از حضور رهبر انقلاب بدون عصا در مراسم شب عاشورا

رئیس جمهور وارد آستارا شد

ادعای فرانسه درباره مفقود شدن یک تبعه دوچرخه‌سوار در ایران

واکنش محسن هاشمی به خوانده شدن سرود «‌ای ایران» در بیت‌ رهبری؛ حرکت هوشمندانه‌ای بود

پزشکیان: ملت ایران برای حراست از خاک کشور، همه اختلافات را کنار گذاشتند

ارتش اسرائیل مدعی بازداشت گروه‌ مرتبط با ایران در جنوب سوریه شد

عراقچی: ایران قدردان محکومیت قاطع تجاوز اخیر اسرائیل و آمریکا توسط بریکس است

سفارت روسیه: زنده باد ایران کبیر!

پزشکیان: جنگ 12 روزه درسی به ما مسئولان و کسانی که در قدرت هستند داد تا هوای مردم را داشته باشند

افزایش دمای هوای استان

کربلا، محور اتحاد

آئین شام غریبان در سنندج

رشد و ارتقاء هئیت بسکتبال؛ نیازمند حمایت مالی مسئولان

الزام ثبت آسیب‌دیدگی بازیکنان در سامانه ایفمارک

پیکان، یک گلزن جوان جذب کرد

درخواست رسمی رئال برای تعویق هفته اول لالیگا

روایت ویری از تراژدی آسیب‌دیدگی رونالدو

همه ستاره‌های آزاد فوتبال در بازار تابستانی 2025

ویدیوی باشگاه پیکان به بهانه جذب مهدی نجفی، هافبک جدید این تیم

حضور یعقوب براجعه در باشگاه پرسپولیس

طراحی خلاقانه‌ چهره دیگو ژوتا با چند صد مکعب روبیک!

فریبا: ساپینتو پول نگرفته بود اما در استقلال ادامه داد

پرسپولیس در کمپ مورد علاقه اسماعیل کارتال

سخنگوی دولت: افزایش اختیارات استانداران از دغدغه‌های رئیس جمهور است

ادعای خاندوزی درباره فروش زمین‌های پادگان‌های سپاه در دولت روحانی برای تامین مالی آزمایش موشک هایپرسونیک

واعظی: دیپلماسی را تعطیل نکنیم اما...

اظهارات عارف؛ از نقاط ضعف در زمینه امنیت سایبری تا گزارش‌ شاخص‌های مصرف کشور در طول جنگ

راه اندازی پویش سنندج سبز

سیدصالحی: به آقای قلعه‌نویی خرده نگیریم او نمی‌تواند پوست‌اندازی کند

ویدیوی زیبا و احساسی باشگاه ولوز برای دیگو ژوتا

مجتبی فریدونی: نقل و انتقالات استقلال خوب پیش می‌رود

روز جهانی والیبال ثبت شد!

انتقال قرضی صحرایی به آلومینیوم قطعی شد

دلیل منتفی شدن حضور فرعباسی در استقلال

وعده مهم برای تکمیل تیم وحید هاشمیان

قرارداد ربیعی و خیبر رسما فسخ شد

تب داغ اخبار نقل و انتقالات ایران!