عصر کرد

آخرين مطالب

تکایای کرمانشاه اوج ظرافت و توانمندی معماران ایرانی اجتماعی

  بزرگنمايي:

عصر کرد - به گزارش خبرنگار ایرنا، این تکایا مزین به کاشی‌کاری، کتیبه‌ها، آیینه‌کاری، تزیینات و آجرکاری‌هایی است که نمایی چشم‌نواز را برای گردشگران بوجود آورده است.
این شاهکارهای هنر و معماری اصیل ایرانی، اسلامی در بافت قدیم شهر کرمانشاه و در محلات «آبشوران قدیم» و «فیض‌آباد» برای برگزاری آیین‌های مذهبی و پذیرایی از زوار عتبات عالیات توسط معماران خوش ذوق آن دوران ساخته شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
هنر، ظرافت و زیبایی‌های که در تزیینات آجرکاری، آیینه‌کاری و کاشی‌کاری‌های این بناها به کار رفته در کمتر بنایی در کشور دیده می‌شود.
بازدیدکنندگان از این تکایا ساعت‌ها مسحور هنر معمارانی می‌شوند که از جان و دل سال‌ها برای ساخت این بناهای مذهبی تلاش کرده‌اند تا آثاری ماندگار برای آیندگان به جای گذارند.
تکیه معاون الملک شاهکار هنر و معماری اصیل ایرانی - اسلامی
تکیه معاون الملک یکی از بناهای به جای مانده دوره قاجاریه در کرمانشاه را می توان یکی از شاهکارهای هنر و معماری اصیل ایرانی - اسلامی دانست که کاشی های منحصر به فردش آن را از دیگر تکایای شهر متمایز می‌کند.
این بنا در بافت قدیم شهر، در محله آبشوران قدیم و در خیابان شهید حـداد عادل واقع شـده و قدمت آن بیش از 120 سال قبل، اواخر دوران قاجار بر می گردد که بـه دستور «حسین‌خان» معروف به «معین الرعایا» ساخته شده است. این بنا از سه قسمت حسینیه، زینبیه و عباسیه تشکیل شده است.
مجموعه بنا در حدود 6 متر از سطح خیابان پایین‌تر است به طوری که برای ورود به حسینیه باید از 17 پله بزرگ عبور کرد. در جنب پله های ورودی، سقاخانه کوچکی وجود دارد که به وسیله کاشی‌هایی با نقوش حضرت ابوالفضل (ع) تزیین شده است.

عصر کرد

حضرت ابوالفضل سوار بر اسب، شمشیر به کمر و پرچم در دست دارد. روی پرچم جمله «نصر من الله و فتحاً قریب» نوشته شده است. جلوی پای سوار نیز تصویر کودک خردسالی دیده می‌شود.
مردم محل سوار را به حضرت ابوالفضل و تصویر کودک را به حضرت سکینه نسبت می‌دهند که از عموی خود عباس طلب آب کرده است. از این رو این مکان را محترم شمرده و در آنجا نذر می‌کنند، شمع روشن کرده و طلب حاجت می‌کنند.
سراسر نمای مدخل و سر در ورودی بنا نیز با کاشی‌های نفیس تزیین شده است.
حسینیه در حقیقت صحن کوچکی است که در اطراف آن حجره های 2 طبقه و طاق نماهای متعددی قرار گرفته است که سراسر دیوارهای آن با کاشی‌کاری زیبا آراسته شده است. داخل طاق نماهای این بخش به وسیله تابلوهای کاشی‌کاری شده پوشیده شده است این تابلوها، صحنه هایی از عزاداری شامل سینه زنی، قمه زنی و هم چنین تصاویری از خلفا و سلاطین ایران، بارگاه حضرت سلیمان را نشان می دهد. علاوه بر کاشی های با نقوش انسانی، کاشی هایی نیز با نقوش هندسی زیبا به کار رفته است.
در ذیل تابلو مجلس روضه خوانی مرحوم اشرف‌الواعظین، واقع در دیوار جنوبی حسینیه، اشعاری در توصیف بنا و تاریخ خاتمه کاشی کاری آن به چشم می خورد که سروده های واله شاعر کرمانشاهی است.

عصر کرد

به هنگام مرمت حسینیه آثاری از آئینه کاری و گچبری بر دیوارهای آن ظاهر گردید. چنین به نظر می رسد که بنای اولیه با گچ بری و آئینه کاری تزئین بوده است.
بخش میانی یا زینبیه به صورت صحن مسقفی است که اطراف آن به وسیله حجره های متعددی احاطه شده است. غرفه های طبقه فوقانی، استقرار زنان شرکت کننده در مراسم سوگواری بوده است.
سقف بنا به صورت گنبدی روپوش است که گنبد زیرین به صورت عرق چین و نمای گنبد فوقانی به صورت نمای فلزی است. تمام دیوارها و حجره های اطراف با کاشی های زیبا شامل 18 تابلو از صحنه های غم انگیز کربلا نظیر آمدن زعفر جنی به خدمت امام حسین (ع)، رزم حضرت علی اکبر (ع)، رزم حضرت قاسم (ع)، رزم حضرت ابوالفضل (ع) صحنه هایی از قیام توابین، به خاکسپاری شهدای کربلا توسط قبیله بنی اسد، صحنه ورود اهل بیت به مدینه، مجلس مختار و بردن اهل بیت (ع) و امام سجاد (ع) به خرابه های شام و مجلس یزید است.
در بالای قسمت دیواره گنبد هشت تابلو کاشی کاری شده وجود دارد. این تابلوها عبارتند از صحنه‌ای از عروج پیامبر (ص) و دیدن حضرت علی (ع) در معراج، ضمانت حضرت رضا (ع) از آهو، قربانی کردن حضرت اسماعیل (ع) توسط حضرت ابراهیم (ع)، نبرد حضرت علی (ع) با حب سردار خیبریان، باطل کردن جادوی جادوگران فرعون توسط حضرت موسی (ع) و مکتب خانه فرزندان حضرت علی (ع).
در حاشیه پائین آن اشکال متعددی از سلاطین و پادشاهان اساطیری و تاریخی و همچنین مرثیه های متعددی از محتشم کاشانی در اطراف بنا به چشم می خورد. خطاط این خطوط و اشعار در سقف دیوارهای زینبیه و حسینیه، میرزا حسنخان خطاط کرمانشاهی بوده است.

عصر کرد

قبر مرحوم معاون الملک بانی تکیه که در سال 1327 ش در گذشته درون اتاق کوچکی در جنوب شرقی زینبیه قرار دارد.
بنای عباسیه نیز به صورت صحن وسیعی است که در قسمت شرقی آن بنای 2 طبقه ای ساخته شده و در قسمت جنوبی آن ایوانی با 2 ستون آجری برپا شده است. دیوارهای عباسیه نیز با کاشی های رنگارنگی تزئین شده که بر روی آنها، صحنه هایی از ورود حضرت یوسف به کنعان، بارگاه حضرت سلیمان و تصاویری از آستان مقدس حضرت علی (ع) و امام حسین (ع) دیده می شود.
در این صحن نیز، تصاویری از شخصیت های مذهبی، ‌سیاسی و مهره هایی از رجال دوره قاجار کرمانشاه در این دوره از جمله حسنخان معاون الملک و آیت الله سید حسین حائری طباطبایی بر روی کاشی ها نقش بسته است.
تکیه بیگلربیگی
تکیه بیگلربیگی از جمله آثار تاریخی ماندگار از دوران اسلامی در استان کرمانشاه است که همواره به ویژه در ایام نوروز میزبان گردشگران و مهمانان نوروزی استان است.
بناهای مذهبی در هر کشوری از جایگاه ویژه‌ای نزد مردم برخوردارند که ایران اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و دارای هزاران بنای مذهبی با ارزش است و استان کرمانشاه نیز به واسطه عوامل بسیاری همچون قرار گرفتن در مسیر عتبات عالیات از قدیم الایام بناهای مذهبی بسیاری را در خود جای داده که این بناها مورد تکریم و احترام مردم و زائران عتبات عالیات قرار گرفته است.
یکی از این بناها تکیه بیگلربیگی است، این تکیه یکی از زیباترین بناهای ساخته شده کرمانشاه در دوره قاجار است که مزین به کتیبه‌ها، تزیینات و آجرکاری‌هایی است که نمایی چشم نواز را بوجود آورده است و از لحاظ آیینه کاری در میان تکایای کرمانشاه بی‌نظیر است.

عصر کرد

عمارت تکیه بیگلربیگی در بافت قدیمی شهر کرمانشاه، در محله قدیمی فیض آباد (خیابان مدرس) و در کوچه «صارم الدوله» در مقابل مسجد جامع شهر قرار دارد.
ساخت این تکیه در سال 1309 توسط «عبدالله خان فراش باشی» ملقب به بیگلربیگی از مقامات مشهور و متنفذ کرمانشاه در دوره قاجاریه شروع و عملیات ساختمانی آن در سال 1315 به اتمام رسید.
گوشه به گوشه تکیه‌ بیگلربیگی را که بنگرید جز هنر، ظرافت و زیبایی چیزی نمی بینید و البته کتیبه‌ها و تزیینات و آجرکاری‌هایی که هنر دست معماران خوش ذوق ایرانی است.
تکیه بیگلربیگی در ایام محرم پذیرای انبوه عزاداران و زائران عتبات عالیات بوده است. این تکیه دارای سه ورودی است که ورودی اصلی آن در جبهه جنوب شرق قرار دارد و سر در این ورودی به وسیله مقرنس‌های گچی و گچبری‌های برجسته تزیین شده همچنین در 2 طرف ورودی 2 ردیف طاق نما دیده می‌شود.
پس از سردر ورودی فضای هشتی قرار دارد که در دیواره‌های این فضا، طاقچه‌هایی ایجاد شده و سقف آن با رسم بندی‌های آجری تزیین شده و پس از هشتی، دالان نسبتاً درازی قرار دارد که به حیاطی اصلی تکیه منتهی می‌شود سقف دالان نیز با تزئینات مزین شده است.
ورودی دیگر تکیه بیگلربیگی از طریق کوچه بن بست جبهه شمالی است که از طریق این ورودی می‌توان به فضاهای مسکونی ضلع شمالی تکیه دسترسی پیدا کرد، تکیه بیگلربیگی دارای حیاط نسبتاً وسیعی است که کف آن در حدود 2.5 متر پایین تر از خیابان قراردارد و در وسط حیاط حوض بزرگی دیده می‌شود که این حیاط در ایام محرم انبوه عزاداران را در خود جای می دهد.

عصر کرد

اطراف حیاط به وسیله فضاهای متعددی احاطه شده که فضاهای بخش‌های شرقی و جنوبی حیاط کارکرد مسکونی داشته و در بخش غربی نیز گنبد خانه حسینی قرار گرفته، بخش شرقی حیاط شامل فضاهای 2 طبقه است، داخل هر یک از این اتاق‌ها طاقچه‌های متعددی دیده می‌شود که ارتفاع فضاهای طبقه دوم یک و نیم متر است و از این فضاها جهت انباری استفاده می شده است.
در ضلع شمال شرقی حیاط، مطبخ قرار دارد که در ایام محرم جهت تهیه غذای عزاداران مورد استفاده قرار می‌گرفته، در این بخش مجموعه‌ای از اتاق‌ها قرار دارد که بخش جنوبی حیاط نیز شامل چهارفضا است که سه فضای آن دارای ارسی است، راه دسترسی به این فضاها از طریق پلکان سنگی داخل حیاط است.
بخش شمالی حیاط دارای 2 طبقه و یک زیرزمین است. زیرزمین تکیه شامل حوضخانه محل استراحت تابستانی و تعدادی اتاق است. سقف حوضخانه و استراحتگاه تابستانی با تیرهای چوبی و تخته کوبی پوشیده شده و اتاق‌های اطراف دارای طاق های آهنگ آجری است، سقف هریک از این اتاق‌ها با گچبری‌های زیبایی تزیین شده‌اند.
در طبقه اول بخش شمالی، شاه نشین قرار دارد و اطراف آن را فضاهای متعددی احاطه کرده، فضای شاه نشین مشرف به حیاط دارای ارسی چوبی بسیار زیبایی است.
قسمت داخلی شاه نشین نیز با تزئینات گچبری مزین شده، نقوش ایجاد شده شامل طرح‌های هندسی، نقوش گیاهی، قاب بندی‌ها، نبش عقاب و ستون‌های گچی است. در بخش فوقانی شاه نشین قاب گچی دیده می‌شود که در داخل آن جمله (یا ابا عبدالله الحسین) و تاریخ 1262 نوشته شده و به نظر می‌رسد تاریخ مذکور زمان تکمیل گچبری‌های تکیه بوده است، احتمالا از اتاق شاه نشین جهت پذیرایی و ملاقات افراد با بیگربیگی استفاده می شده و اتاق‌های اطراف شاه نشین و طبقه فوقانی که دارای تزئینات گچی است فضای استراحت بوده است.

عصر کرد

مهمترین قسمت تکیه بیگلربیگی، بخش غربی آن است و گنبدخانه حسینیه در آن قرار دارد، این قسمت شامل ایوان نسبتاً بزرگی است که از طریق یک رشته پلکان سنگی سه پله ای به حیاط تکیه راه دارد.
در جلوی ایوان 2 ستون چوبی نسبتا بلند و 2 ستون نما دیده می‌شود، همچنین سرستون‌های آنها از نوع سرستون‌های بیزانس است که با گچبری‌های گل و گیاه تزیین شده، سقف ایوان نیز دارای تزئینات منبت کاری است.
از طریق یک در بزرگ چوبی با ارسی زیبا می توان وارد فضای اصلی حسینیه شد، حسینیه فضایی 2 طبقه و در هر طبقه آن شش اتاق ساخته شده است سقف حسینیه دارای پوشش گنبدی است که نمای بیرونی و نمای داخلی آن شیروانی و نمای داخلی آن با آیینه کاری‌های زیبا تزیین شده است.
زیباترین آیینه کاری های دوران قاجار در تکیه بیگلربیگی وجود دارد.
در هریک از گوشواره‌ها فضای حسینیه پنجره‌ای با اتاق هلالی و جود دارد و اطراف آن به وسیله آیینه کاری جملات «لا اله الا الله، محمدرسول الله» و «علی ولی الله» نوشته شده است از دیگر تزیئنات فضای حسینیه ستون نماهای گچی، طرح‌های هندسی، نقوش گیاهی و قندیل‌های شمع سوز است. در ضلع جنوبی حسینیه، ارسی زیبایی با شیشه‌های الوان وجود دارد که حسینیه را به حیاط کوچکتری مرتبط می سازد و از طریق این حیاط می توان وارد مجموعه حمام بیگلربیگی شد.

عصر کرد

از فضاهای ضلع جنوبی حسینیه برای اقامت خانم‌ها به هنگام مراسم عزاداری، همچنین نگهداری وسایل و لوازم مراسم عزاداری استفاده می‌کردند. به طور کلی در گرداگرد حیاط مرکزی عمارت تالارها و اتاق‌هایی ساخته شده است که در نوع خود دیدنی و کم نظیرند.
در سال 1383 موزه‌ای با عنوان خط و کتابت در محل تکیه بیگلربیگی افتتاح شده است که در این موزه اسناد و مدارک و مستندات تاریخی و نسخ خطی نگهداری و در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است و علاوه بر این موزه پارینه سنگی زاگرس که تنها موزه پارینه سنگی خاورمیانه است در این تکیه قرار دارد.
تکیه بیگلربیگی اکنون به‌ عنوان موزه خط و کتابت مورد بازدید عموم قرار می‌گیرد. در این موزه، اسناد قدیمی متعلق به خانواده بیگلربیگی هم به نمایش گذاشته شده است.
اگر گذارتان روزی به کرمانشاه افتاد حتما سری به تکیه بیگلربیگی بزنید زیرا اگرچه عمر این تکیه بیشتر از دوران قاجار نیست اما جاذبه های آن به حدی است که شاید به جرات بتوان گفت کمتر کسی است که این تکیه را ببیند و براحتی از کنار آن عبور کند.
استان‌ها کرمانشاه 0 نفر علیرضا مولوی برچسب‌ها دوره قاجار ستاد بازسازی عتبات عالیات میراث فرهنگی کرمانشاه بنای تاریخی

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/520974/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رونمایی از «تاریخ تحلیلی ورزش‌های باستانی و کشتی پهلوانی»

رونمایی از زندگی‌نامه شهید قاسم سلیمانی به زبان قزاقی

کلید انتقال آنچلوتی به برزیل؛ ستاره سابق رئال!

فهرست فروش بارسلونا مشخص شد

حریف تیم والیبال فولاد سیرجان در لیگ قهرمانان آسیا مشخص شد

امین اسماعیل‌نژاد دومین مهاجم برتر لیگ لهستان

تغییرات در هیات مدیره باشگاه سپاهان؛ 2 نفر از اعضای جدید مشخص شدند

اینتر با وینگر برزیلی تمام کرد!

فوتبال هلند یادآور نمایش‌های جذاب و البته مملو از بازیکنان خاص است

جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا؛ صعود ژاپن و تایلند به نیمه‌نهایی

کین: قهرمان شدم، حالا چه می‌خواهند بگویند؟

سایت کره‌ای: طارمی جوکر فینال می‌شود

سخنگوی استقلال: انتخاب سرمربی با مشورت سیدورف خواهد بود

شرح وظایف سیدورف در استقلال

توضیح کارشناس داوری در مورد کشتی جنجالی زارع و معصومی؛ چه کسی حق دارد؟

بهمن فرمان آرا شاهکار بزرگ علوی را می‌سازد

هشدار سرلشکر باقری به تهدیدکنندگان ایران؛ در صورت آغاز درگیری، خاتمه، نحوه، زمان و مکان درگیری و توسعه صحنه نبرد را جمهوری اسلامی مشخص خواهد کرد

نمایشگاه صنایع دستی بهزیستی سقز گشایش یافت

برگزاری همایش فرصت‌های سرمایه گذاری خارجی در کردستان

بارقه امید در امیرآباد؛ افتتاح سرپناه برای خانواده دارای فرزندان معلول

چه کسانی رئیس‌جمهور را در سفر به کرمانشاه همراهی می‌کنند؟

گروه مالی هلدینگ خلیج فارس، مجوز گرفت

دعوت به سرمایه‌گذاری در افقی نو از اقتصاد شهری؛ آرامستان‌ها، بستری امن و پایدار برای مشارکت‌های اقتصادی

بی‌توجهی به انتقادها مانع نوآوری است

کسری بودجه، زخم قدیمی اقتصاد ایران

برگزاری دوره آموزشی «رهبری در سازمان‌ ها» در دانشگاه شریف

چه کسانی رئیس جمهور را در سفر به کرمانشاه همراهی می‌کنند؟

مطالبه‌گری دانشجویی در آستانه سفر رئیس‌جمهور به کرمانشاه

آماده باش فرودگاه کرمانشاه برای عملیات حج

تعویق دیدار مردمی رئیس‌جمهور در کرمانشاه

زمان دیدار مردمی رئیس‌جمهور در کرمانشاه اعلام شد

نشر شاهد در خط مقدم ترویج فرهنگ ایثار و شهادت ایستاده است

ثبت جهانی آوای عرفان؛ «هزار دف پالنگان» در تقویم گردشگری ملی ماندگار شد

برگزاری همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری خارجی در کردستان

دعوت ازمربی و بوکسور کردستانی به اردوی تیم ملی نوجوانان

تارتار تیم دومش را به زمین می‌فرستد

توضیح سرمربی تیم والیبال فولاد سیرجان در مورد آخرین وضعیت تیم

خشم وینی از ستاره‌های رئال؛ لعنتی‌ها!

غیبت مدعیان دو وزن در اردوی تیم ملی کشتی فرنگی

همراهی مایکل اوون با آرنولد؛ بیش از همه او را درک می‌کنم

نمونه‌گیری خونی از 16 ورزشکار

یراهن جدید سیتی؛ پلی میان گذشته و آینده!‌

جدول اصلی هفته دوم تور جهانی تنیس خلیج فارس قرعه‌کشی شد

روایت هاشمی‌مقدم از پیشنهاد استقلال و حضور سیدورف در ایران

کایل اسنایدر بازداشت شد!

کارنامه سیاه گروهک تروریستی پ‌ک‌ک در کردستان+ عکس

کشف 5 کبک وحشی و دستگیری سوداگران در کامیاران

مراسم هزار دف پالنگان در تقویم ملی رویداد‌های گردشگری کشور ثبت شد

ثبت مراسم هزار دف پالنگان در تقویم ملی رویدادهای گردشگری کشور

هلال احمر کردستان سلامت امدادگران را در اولویت قرار داد