عصر کرد

آخرين مطالب

بی همگان بە سر شود، بی تو بەسر نمی شود.. مقالات

بی همگان بە سر شود، بی تو بەسر نمی شود..
  بزرگنمايي:

عصرکرد- با رقص واژەها در سماعی اهورایی و نالەی دف، چون پیری سوختە از جور زمان پای می کوبد و دل در نای شعر بانگ دلدادگی سر می دهد " دیدە عقل مست تو چرخە چرخ پست تو/گوش طرب بە دست تو بی تو بەسر نمی شود"

کوچەهای قونیە بە حرمت شوریدگی هایش شهرە آفاق و آنتالیا و آنکارا ماوای ابدیش گشت.

داستان آشنایش با شمس از جملە داستان هایی است کە از هیجان و پیوستگی خاصی برخوردار است. مولانا همیشە در حال یادگیری علوم و از تربیت خود غافل نبود و برای تربیت شاگردانش مجالسی برگزار می کرد، که در یکی از همین مجالس، شخصی ناشناس وارد مجلس مولانا شد و او را بر منبر وعظ و چند کتاب کنار دست او دید؛ از مولانا پرسید این ها چیست؟ در جواب گفت : قیل و قال.

شمس می گوید: این بە درد تو نمی خورد و کتاب ها را بە حوض آبی در آن نزدیکی می اندازد.

مولانا با ناراحتی می گوید: چرا این کار را کردی؟ آن کتاب ها از پدرم بە یادگار رسیدە بود. نسخەهای منحصر بە فردی بودند.

شمس کتاب ها را بی آن کە خیس شدە باشد از آب خارج می کند و مولانا با بهت و تعجب می پرسد این چە رازی است؟

شمس می گوید این ذوق و حال است کە تو از آن بی خبری.

از آن لحظە بە بعد زندگی مولانا وارد مرحلەای دیگر می شود.

سر بە شوریدگی نهاد و در تولدی دیگر، از مولانای فقیە و عالم دینی، شوریدە حالی سوختەدل و غزل سرایی رمانتیک ساخت.

از دید شمس، عشق زیر بنای خلقت است. خداوند عاشق بود، پس خلق کرد..

شمس تبریزی تنها کسی است کە مولانا او را یک انسان کامل می داند و بە دیدار و صحبت با او عشق می ورزید، با غیبت ناگهانی و همیشگی مولانا را بیش از پیش بە جهان شور و هیجان سوق داد و از مسند وعظ و تدریس به محفل وجد و سماع رهنمون ساخت.

مولانا می گوید: زاهد بودم ترانە گویم کردی/سردفتر بزم بادە جویم کردی/سجادە نشین با وقاری بودم/بازیچەی کودکان کویم کردی"

پس از غیبت شمس تبریزی،شور مایەی جان مولانا گشت و بیت بیت غزلیات بود کە چشم بە جهان گشود..

"محمد صمدی" مولانا شناسی توانمند در مورد غزل "بی همگان بە سر شود بی تو بە سر نمی شود" در گفت و گو با ایسنا، از ترکیب واژگان و اتحاد بین بیت ها و این کە هر بیت را بە عنوان خانە و بیتی مستقل نام برد، می گوید: توانایی واژگانی مولانا بر هیچ کسی پوشیدە نیست و کشش و جذابیتی کە در غزلیات مولانا وجود دارد دال بر دایرە لغات غنی و توانایی بە کار بردن کلمات است.

صمدی می گوید:"جان ز تو جوش می‌کند دل ز تو نوش می‌کند/عقل خروش می‌کند بی‌تو به سر نمی‌شود" با نگاهی گذرا می بینیم کە مولانا بی آن کە عمدی در کار باشد از صنعت شخصیت بخشی استفادە کردە و این کار جدا از این کە بر موسیقی بیرونی بر موسیقی درونی کار افزودە است. جان و دل و عقل ، سە پارادوکس کە وجود دارد اما قابل دیدن نیست، جوشیدن جان استعارە از بە حرکت در آمدن اعضای بدن، بە وجد آمدن. نوشیدن دل، دل شهد عشق را کەهمان حس قشنگ دوست داشتن است حس می کند. خروشیدن عقل ، کە استعارە از غلبە کردن احساس بر عقل است و آوردن ردیف" بی تو بە سر نمی شود" کە پردە از راز درون بر می دارد.

صمدی می گوید: نمی خواهد وارد بحث ردیف و قافیە شود و تنها اشارە بە ترکیب واژگانی و بە روز بودن واژەها این را ثابت می کند کە مولانا شاعری بە روز است وقتی اشعارش را می خوانیم فاصلە زمانی احساس نمی شود. واژگان دارای جان و حرکتند و هیچ حشوی در ابیات نمی بینیم.

وی بر این باور است کە ادبیات مرز ندارد، و همین بدون مرز بودن است کە بر شیرینی و اتحاد واژگانی می افزاید و حس اشتراک وجودمان را فرا می گیرد.

 در این غزل مولانا مطلوب و منظور خود را نه در هزارتوی استعارات و تشبیعات بدیع و غامض، بلکه در واضح ترین شکل ممکن بیان کرده است که بی نیاز از هر شرح و تفسیر و یا تاویلی باشد.

اگر شیخ عطار نیشابوری در منطق الطیر خود از هفت شهر عشق در قالبی تمثیلی سخن می راند، می توان گفت که مولانا در این غزل هر هفت گام را به زیبایی بیان کرده است. به بیان دیگر از بیشتر ابیات این غزل می توان بویی از طلب، عشق، معرفت، توحید، حیرت و فنا را استشمام کرد.

استقاده از صنعت تشخیص (شخصیت بخشی) که نوعا استعاره مکنیه است در تعابیری چون دیدۀ عقل، گوش طرب، جوش کردن جان، نوش کردن دل، تضاد در واژگانی چون جفا و وفا، زیر و زبر، زندگی و مردگی، خوب و بد، جناس ناقص در جوش و نوش، جلال و زلال، یار و کار، عدم و قدم و نیز به کارگیری انواع تشبیه و و مجاز و کنایه بر ظرافت بیان مولانا افزوده اند.نهایت امر اذعان میکند که زبان عاشق از توصیف معشوق قاصر است و نکوتر آن است کە معشوق خود به ثنای خود بپردازد:

هرچه بگویم ای سند، نیست جدا ز نیک و بد/هم تو بگو به لطف خود، بی تو به سر نمی شود

ای تکیه گاه (سند) من، من هرچه در توصیف تو بگویم ممکن است خوب با بد باشد، بهتر است تو با لطف خویش درباره خود سخن بگویی. بدون تو ادامه زندگی ممکن نیست زیرا که تویی که مرکز دایره وجود و امکان می‌باشی و همان گونه که بدون مرکز دایره متصور نیست، بدون تو هم هستی در کار نیست.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/286792/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نشست «دیدار با م. مؤیّد» شاعر پیشکسوت

یک مجموعه داستان و رمان جدید در نمایشگاه کتاب

رسوایی قهرمان آمریکایی؛ کایل اسنایدر بازداشت شد

سلام خاص به جواد خیابانی

برترین گل‌های مرحله نیمه‌نهایی لیگ کنفرانس اروپا

رکورد شکست؛ سریع‌ترین بازیکن جهان در لیگ پرتغال

اشجاری: با ورود هلدینگ اشتباهات سریالی شروع شد!

اجرای پیمان یوسفی ادامه کار یک رفیق

رقم قرارداد بیفوما با پرسپولیس چقدر است؟

درآمد 470 میلیونی فدراسیون از جرایم یک هفته‌ای!

واکنش اشجاری به کری‌خوانی جهرمی برای استقلال

حواشی کشتی زارع و معصومی به اتحادیه جهانی کشیده شد

«آمین گفتن مردگان در عنبر» به کارگاه نمایش تئاتر شهر رسید

توضیح کارشناس درمورد کشتی جنجالی زارع و معصومی

تامین 130کیلووات ساعت برق ساختمان های اداری شرکت گاز کردستان از طریق پنل های خورشیدی

کنگره شهدای روحانی کردستان به‌زودی برگزار می‌شود

تذکر شفاهی نماینده مجلس: تنها منبع درآمد مرزشینان کولبری است

مدیرعامل Anchorage: Stablecoins به ستون فقرات اقتصاد دیجیتال تبدیل خواهند شد

تسهیلات بانکی معادل 60 سال نقدینگی پرداخت شد | چرا اقتصاد رشد نکرد؟

میزان سرمایه گذاری در کل بنادر ایران به اندازه دومین بندر قطر است

بازگشت بابک زنجانی به صحنه اقتصاد؛  آیا سایپا قربانی بعدی است؟

زارعی: فردی کاردان برای تصدی وزارت اقتصاد به مجلس معرفی شود

چالش 2 هزار میلیارد دلاری ترامپ برای جذب سرمایه از عربستان/ اقتصاد متحول‌شده عربستان مانع کمک‌های میلیاردی به ترامپ

زمان جدید دیدار مردمی رئیس‌جمهور در کرمانشاه اعلام شد

ورود وزیر میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی، سفیر ازبکستان و دبیر کل کشورهای عضو اکو به جزیره کیش

بازرسی سازمان منطقه آزاد کیش از انبارها و کانتینرهای بندرتجاری کیش

رونمایی از «تاریخ تحلیلی ورزش‌های باستانی و کشتی پهلوانی»

رونمایی از زندگی‌نامه شهید قاسم سلیمانی به زبان قزاقی

کلید انتقال آنچلوتی به برزیل؛ ستاره سابق رئال!

فهرست فروش بارسلونا مشخص شد

حریف تیم والیبال فولاد سیرجان در لیگ قهرمانان آسیا مشخص شد

امین اسماعیل‌نژاد دومین مهاجم برتر لیگ لهستان

تغییرات در هیات مدیره باشگاه سپاهان؛ 2 نفر از اعضای جدید مشخص شدند

اینتر با وینگر برزیلی تمام کرد!

فوتبال هلند یادآور نمایش‌های جذاب و البته مملو از بازیکنان خاص است

جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا؛ صعود ژاپن و تایلند به نیمه‌نهایی

کین: قهرمان شدم، حالا چه می‌خواهند بگویند؟

سایت کره‌ای: طارمی جوکر فینال می‌شود

سخنگوی استقلال: انتخاب سرمربی با مشورت سیدورف خواهد بود

شرح وظایف سیدورف در استقلال

توضیح کارشناس داوری در مورد کشتی جنجالی زارع و معصومی؛ چه کسی حق دارد؟

بهمن فرمان آرا شاهکار بزرگ علوی را می‌سازد

هشدار سرلشکر باقری به تهدیدکنندگان ایران؛ در صورت آغاز درگیری، خاتمه، نحوه، زمان و مکان درگیری و توسعه صحنه نبرد را جمهوری اسلامی مشخص خواهد کرد

نمایشگاه صنایع دستی بهزیستی سقز گشایش یافت

برگزاری همایش فرصت‌های سرمایه گذاری خارجی در کردستان

بارقه امید در امیرآباد؛ افتتاح سرپناه برای خانواده دارای فرزندان معلول

چه کسانی رئیس‌جمهور را در سفر به کرمانشاه همراهی می‌کنند؟

گروه مالی هلدینگ خلیج فارس، مجوز گرفت

دعوت به سرمایه‌گذاری در افقی نو از اقتصاد شهری؛ آرامستان‌ها، بستری امن و پایدار برای مشارکت‌های اقتصادی

بی‌توجهی به انتقادها مانع نوآوری است