عصر کرد - انتخاب / در گزارشی که روزنامه روسی «نیزاویسیمایا گازتا» منتشر کرده، نویسنده ایگور سوبوتین به افزایش نگرانیهای تلآویو از تقویت همکاریهای نظامی میان مسکو و تهران در دوره اخیر پرداخته و به اظهارات یکی از وزرای اسرائیلی اشاره کرده که نسبت به پیامدهای ارسال سامانههای دفاع هوایی بیشتر از سوی روسیه به ایران هشدار داده است.
به گفته به نویسنده پایتخت ایران، تهران، در تاریخ 22 ژوئیه میزبان مذاکرات سهجانبهای میان روسیه، ایران و چین بود که محور آن تحولات مربوط به برنامه هستهای ایران در سایه افزایش تنشهای منطقهای و بینالمللی بود.
این نشستها در آستانه دور جدیدی از گفتوگوها میان ایران و «تروئیکای اروپایی» (بریتانیا، فرانسه و آلمان) برگزار شد که قرار است در 25 ژوئیه در شهر استانبول در سطح معاونان وزرای خارجه و به ابتکار اروپا برگزار شود.
بازار ![]()
نگرانیهای اسرائیل
نویسنده به نقل از منابع آمریکایی مینویسد که تاسیسات هستهای ایران در جریان جنگ 12 روزه بهطور کامل نابود نشدهاند و دستکم دو مرکز غنیسازی اورانیوم ممکن است ظرف چند ماه در صورت تصمیم تهران به بازسازی، دوباره به چرخه فعالیت بازگردند.
در این زمینه، «زئیف الکین» وزیر اسرائیلی، اظهار داشته که همکاری نظامی و فنی میان روسیه و ایران همچنان موجب نگرانی اسرائیل است و تلآویو در صورت تصمیم مسکو به ارسال دوباره سامانههای دفاع هوایی ساخت روسیه به ایران، دست روی دست نخواهد گذاشت. وی تاکید کرد: «اسرائیل آماده است که این سامانهها را هدف حملات هوایی قرار دهد.»
الکین افزود که اسرائیل در موارد متعددی نگرانیهای خود را در این باره به روسیه منتقل کرده و هشدار داد آنچه در حال وقوع است ممکن است نهایتاً به تهدیدی برای امنیت خود روسیه نیز تبدیل شود. او یادآور شد که اسرائیل پیشتر از روسیه خواسته بود سامانههای «اس-300» را به ایران تحویل ندهد.
همکاری روسیه و ایران
نویسنده در ادامه نوشت، اظهارات وزیر اسرائیلی همزمان شده با افزایش محسوس سطح هماهنگی نظامی میان مسکو و تهران. بهگونهای که وزیر دفاع ایران، سرتیپ «عزیز نصیرزاده»، با همتای روس خود «آندریه بیلوسوف» در مسکو دیدار کرد، در حالی که مشاور رهبر ایران، «علی لاریجانی»، نیز با رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، ملاقات کرد و دیدگاه تهران درباره افزایش تنشها در خاورمیانه و موضوع هستهای را به اطلاع وی رساند.
در ادامه این روند، بهنوشته نویسنده، در تاریخ 21 ژوئیه، رزمایش دریایی مشترک ایران و روسیه با نام «کاسارکس 2025» در دریای خزر آغاز شد. در این رزمایش، نیروهای دریایی دو کشور به همراه نیروهایی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مشارکت داشتند که از نظر نظامی یکی از مهمترین تحولات از آغاز سال تاکنون محسوب میشود.
بازنگری در موضع اسرائیل
با این حال، نویسنده اشاره میکند که اسرائیل پس از تحولات سیاسی اخیر در سوریه — از جمله کنار رفتن بشار اسد در 8 دسامبر 2024 — شروع به بازنگری در موضع خود نسبت به روسیه کرده است. وی خاطرنشان میکند که نشانههایی از تجدید نزدیکی میان تلآویو و مسکو مشاهده میشود.
او همچنین از قول خبرگزاری «رویترز» مینویسد که نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، تلاش کرده تا دولت آمریکا را متقاعد کند که باید به حفظ دو پایگاه نظامی روسیه در استانهای طرطوس و لاذقیه در سواحل سوریه ادامه دهد.
نویسنده در پایان میافزاید که دولت اسرائیل معتقد است ادامه حضور نظامی روسیه در غرب سوریه میتواند بهعنوان یک عامل موازنه راهبردی در برابر ترکیه عمل کند، کشوری که به دنبال ایجاد پایگاههای نظامی اختصاصی خود در خاک سوریه است.