سفر رئیسجمهور فرصتی مغتنم برای توسعه کشاورزی کرمانشاه
سیاسی
بزرگنمايي:
عصر کرد - ایرنا / بخش کشاورزی استان کرمانشاه چشم انتظار نگاه ویژه رییس جمهور و مجموعه دولت مردمی برای حل مشکلات این بخش و فراهم ساختن زمینه بالندگی تولید و امنیت غذایی در این سرزمین چهارفصل است.
در استان 2 میلیون نفری کرمانشاه بیش از 219 هزار بهره بردار بخش کشاورزی مشغول فعالیت هستند از اینرو می توان این استان را یکی از قطب های مهم کشاورزی کشور به شمار آورد.
بازار ![]()
مشکلات بخش کشاورزی در این استان انگیزه فعالان این بخش را تحت تاثیر قرار داده است از اینرو آنها از رییس جمهور انتظار دارند که با تصمیمگیری منسجم و برنامهریزی اصولی اجزای دولت نسبت به حل مشکلات و دغدغه های آنان اقدامات لازم انجام شود.
در استان کرمانشاه 950 هزار هکتار زمین زراعی و باغی وجود دارد که سالانه حدود 5.5 میلیون انواع محصولات کشاورزی، دامی و باغی تولید و روانه بازار مصرف می شود که از این میزان بیش از چهار میلیون و 600 هزار تن تولیدات زراعی از سطح 902 هزار هکتار اراضی بدست می آید.
در استان کرمانشاه با 46 هزار هکتار اراضی باغی و 114 هکتار گلخانه فعال سالانه افزون بر 357 هزار تن انواع محصولات باغی تولید و روانه بازار مصرف می شود که بخشی از آن نیز به خارج از کشور صادر میشود.
وجود یک هزار و 198 هکتار مرتع و 528 هزار هکتار جنگل، چهار میلیون و 650 واحد دامی و بیش از یک هزار و 333 واحد دامپروری صنعتی شامل 535 واحد مرغداری گوشتی فعال با ظرفیت جوجه ریزی بیش از 9 میلیون قطعه در هر دوره ،176 واحد گاوداری شیری، 181 واحد پرواربندی گوساله و 219 واحد پرواربندی بره فعال و 502 استخر پرورش ماهی دارای ظرفیت بسیار خوبی برای دامپروری است به طوری که سالانه 592 هزار تن انواع محصولات دامی اعم از گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، تخم مرغ، شیر و عسل تولید می شود.
استان کرمانشاه هم اکنون در تولید محصولاتی همچون نخود و جو رتبه نخست، آفتابگردان رتبه دوم، انجیر ، چغندر قند و ذرت رتبه سوم، گردو رتبه چهارم و زعفران و گندم رتبه پنجم و گیلاس و زیتون رتبه هفتم کشور را به خود اختصاص داده است.
در استان کرمانشاه 15 رشته رودخانه فصلی، 11 هزار و 187 چشمه، 429 رشته قنات، هزار و 78 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق پروانه دار و 14 سد وجود دارد.
ظرفیت های بالقوه و بالفعل استان کرمانشاه در حوزه کشاورزی
دارا بودن افزون بر 371 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق ، وجود 2 گمرک و پایانه بین المللی پرویزخان و خسروی و سه بازارچه رسمی مرزی با عراق، انجام عمده صادرات محصولات کشاورزی کشور از مرزهای رسمی استان، وجود اراضی مستعد کشاورزی و انتقال دانش فنی کشت های پاییزه به ویژه چغندر به مناطق گرمسیری استان، وجود زنجیره کامل تولید نخود پاییزه و بهاره در قالب کشاورزی قراردادی، استعداد تولید زعفران با کیفیت عالی و استقبال از توسعه کشت محصول مذکور در سنوات اخیر از جمله ظرفیت های خوب استان در این حوزه به شمار می رود.
فراهم بودن شرایط کاشت گندم دوروم در استان (در حال حاضر 50 درصد کشت قراردادی گندم دوروم کشور در این استان انجام می شود)، آماده سازی زیرساخت های 12 مجتمع گلخانه ای در استان که در آینده سبب جهش سطح گلخانه های استان می شود، وجود ذخایر ژنتیکی گوسفند نژاد سنجابی به عنوان یکی از نژادهای برتر با مرغوبیت و مقبولیت صادراتی در کشورهای منطقه خلیج فارس، پتانسیل پرورش اسب نژاد کُرد در استان، وجود سامانه عظیم گرمسیری در شهرستان های غربی استان و امکان برداشت 2 مرحله کشت در سال و نیز وجود ظرفیت های مناسب بالفعل و بالقوه پرورش آبزیان به ویژه ماهیان گرمابی و سردابی در استان از سایر این ظرفیت ها است.
گندم دوروم از لحاظ ژنتیکی، مورفولوژیک و فیزیولوژیک، متفاوت از گندم نان است و از لحاظ ترکیبات شیمیایی، میزان پروتئین، املاح و ویتامینها و رنگدانههای کاروتنوئیدی نیز غنیتر از گندم نان است.
علاوه بر سمولینای گندم دوروم که در تهیه محصولات خمیری از قبیل ماکارونی، پاستا، لازانیا و نودل بهکار میرود، از گندم دوروم در تهیه محصولات دیگری همچون بلغور، کوسکوس، فریکه و نان نیز استفاده میگردد.
چالش ها
وقفه های متناوب در تحویل کود اوره به بخش کشاورزی توسط پتروشیمی ، عدم ضمانت اجرایی برای تحقق برنامه الگوی کشت با توجه به اینکه تصمیم گیرنده نهایی کشاورز است، افزایش قیمت کودهای شیمیایی و عدم تامین به موقع کودهای شیمیایی به خصوص کود فسفات و پتاس با توجه به وارداتی بودن آنها که منجر به کاهش 16 درصدی سهمیه کود فسفاته در سال 1403 در مقایسیه با سال قبل از آن شد.
تاخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران در خرید تضمینی در سال 1403 ، پرداخت نشدن مشوق کشت قراردادی گندم ، تاخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان تولید کننده جو، تخصیص نیافتن کود فسفات و پتاس به محصولات ذرت و سبزی و صیفی ، گستردگی اراضی زراعی دیم استان و تنش های رطوبتی و عدم اعلام به موقع قیمت خرید تضمینی محصولات زراعی به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر تصمیم گیری کشاورز در انتخاب نوع محصول در برنامه تناوبی مزرعه از جمله چالش های حال حاضر استان کرمانشاه در بخش کشاورزی است.
راهکارها
پرداخت مطالبات شرکت پتروشیمی توسط دولت و تامین نیاز گاز آن، برنامه ریزی قانون مدون، افزایش سهمیه کود شیمیایی استان و تامین به موقع آن با توجه به ضرورت تامین امنیت غذایی، پیش بینی اعتبارات مورد نیاز به منظور پرداخت به موقع مطالبات ، با توجه به مشکلات اقتصادی بیشتر کشاورزان، پایین بودن قیمت تضمینی نخود که موجب کاهش سطح کشت این محصول خواهد شد از اینرو ضروری است با حذف واسطه ها و دلالان ،دولت به خرید تضمینی از این محصول حمایت نماید و هعمچنین با جذب سرمایه گذاران در راستای تکمیل زنجیره ارزش نخود اقدام شود.
علاوه بر این پرداخت به موقع مطالبات با توجه به مشکلات اقتصادی اکثر کشاورزان باید مورد توجه قرار گیرد، تامین کود مورد نیاز و توجه به تغذیه متعادل گیاهی ، ضوروت معرفی ارقام جدید و انتقال دانش فنی تحقیقاتی در تغذیه گیاهی از دیگر راهکارهای لازم برای توسعه بخش کشاورزی استان است ضمن آنکه قبل از شروع سال زراعی قیمت محصولات اعلام تا کشاورز نسبت به تنظیم برنامه تناوب زراعی خود با راهنمایی کارشناسان اقدام نماید.
پیشبینی 10 هزار میلیارد تومان برای توسعه کشاورزی کرمانشاه در سفر رییسجمهور
در همین پیوند رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه با یادآوری توانمندی بالای کشاورزان استان و در عین حال وجود برخی چالشها گفت: در جریان سفر رییسجمهور به استان حدود 10 هزار میلیارد تومان اعتبار برای توسعه زیرساختها و پرداخت تسهیلات به بخش کشاورزی پیشبینی شده است که بر همین اساس و پیش از سفر، نیازهای بخش کشاورزی در 2 حوزه تسهیلات و پروژههای زیرساختی توسط کارشناسان این سازمان شناسایی و تدوین شده است.
علی چاله چاله افزود: در بخش تسهیلات بیش از 470 طرح در حوزههای دامپروری، شیلات، صنایع تبدیلی، گلخانهها و برقیسازی چاههای کشاورزی با اعتباری افزون بر 9 هزار و 300 میلیارد تومان آماده شده است که پرداخت این تسهیلات با عاملیت بانکهایی مانند کشاورزی، سپه، صندوق کارآفرینی امید، صادرات، ملی و رفاه برنامهریزی شده است که این طرحها زمینه ایجاد و حفظ اشتغال برای بیش از چهار هزار و 700 نفر را فراهم میکند.
وی تاکید کرد: در بخش زیرساختی نیز پروژههایی چون اجرای سیستمهای نوین آبیاری، تکمیل شبکههای آبرسانی، زهکشی اراضی، صیانت از جنگلها، احداث ایلراههای عشایری و بازسازی مراکز قرنطینه مرزی پیشبینی شده که برای اجرای آنها 600 میلیارد تومان اعتبار نیاز است که در مجموع با اجرای این طرحها، افزون بر پنج هزار فرصت شغلی جدید در بخش کشاورزی استان ایجاد خواهد شد.
وی تصریح کرد: توجه ویژه دولت به بخش کشاورزی کرمانشاه میتواند باعث جهش اقتصاد استان و تحول در زندگی بهره برداران شود.
-
سه شنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۴:۲۲
-
۲ بازديد
-

-
عصر کرد
لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/1000023/