عصر کرد

آخرين مطالب

همزیستی روستاییان مریوانی با لک‌لک‌ها مقالات

همزیستی روستاییان مریوانی با لک‌لک‌ها
  بزرگنمايي:

عصر کرد - سنندج- روستاهای حاشیه دریاچه زریبار مریوان این روزها میزبان صدها قطعه لک‌لک‌ مهاجر هستند که به منظور لانه‌سازی و جوجه‌آوری وارد این منطقه شده و اهالی روستاها نیاز با مهربانی با این مهمانان بهاری رفتار می‌کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، روستاهای حاشیه دریاچه زریبار مریوان از یک طرف به خاطر وجود جنگل‌های بلوط و از طرفی دیگر به خاطر نزدیکی به این دریاچه آب شیرین میزبان صدها قطعه لک‌لک‌ مهاجر هستند که در این فصل از مناطق جنوبی وارد این منطقه می ‌شوند.
البته ورود این مهمانان بهاری به این منطقه قصه تازه‌ای نیست و اهالی روستاهای حاشیه زریبار از گذشته‌ شاهد مهاجرت لک‌لک‌ها به این منطقه بودند و لک‌لک‌ها را نماد صلح و خوش اقبالی می‌دانند.
نکته قابل تامل این است که برخی از اهالی این روستاها هر سال قبل از برگشتن لک‌لک‌ها بر روی مکان‌های بلند و حتی با نصب تیرهای فلزی مخصوص شریطی برای درست کردند لانه مهیا می کنند و مردم با آنها انس و نزدیکی دارند و می‌توان گفت همزیستی با این پرنده زیبا و مراقبت از آنها به فرهنگ مردمان این منطقه تبدیل شده است.

عصر کرد


اینگونه به نظر می‌رسد که لک‌لک‌ها هم در این منطقه احساس امنیت می کنند و لانه سازی و جوجه آوری آنها در روستا و پروازهای مکرر آنها به دریاچه زریبار و برگشتن به لانه به یکی از جاذبه‌های گردشگری در این منطقه تبدیل شده است و قبل از شیوع ویروس کرونا در این فصل گردشگران زیادی برای تماشای لک‌لک‌ها به این منطقه سفر می کردند.
برای تهیه گزارش خبری از این مهمانان بهاری روستاهای حاشیه زریبار مریوان، راهی روستای "دره‌تفی" این شهرستان که به شهر لک‌لک‌ها مشهور است، شدم.
روستا "دره‌تفی" در 15 کیلومتر غرب مریوان واقع شده است و همانند اسمش که به معنی دره توت‌ها است، دارای درختان توت زیادی است و چندین درخت کهنسال توت در این روستا وجود دارد اما اینک این روستا به خاطر حضور لک‌لک‌های مهاجر شهرت پیدا کرده است.
زیبای و سرسبزی روستا در این فصل بسیار تماشایی است و لانه‌های لک‌لک‌های مهاجر در هر جای روستا به چشم می‌خورد در بالای درختان کهنسال بلوط و توت، تیرهای برق و صخرهای مرتفع سنگی و حتی در بالای مناره مسجد روستا هم لانه لک‌لک‌های مهاجر دیده می‌شود.
با یکی از اهالی روستای "دره‌تفی" که مردی 60 ساله بود هم صحبت شدم او گفت: هر ساله شاهد ورود لک لک ها به روستایمان هستیم و از پدر و مادرم نیز شنیده ام که لک لک ها از قدیم الایام تاکنون هرساله به روستای ما مهاجرت می کردند.
وی که کاک محمد نام داشت افزود: مردم این روستا لک‌لک‌ها را دوست دارند و هرساله قبل از برگشتن آنها لانه های آنها را بازسازی کرده و به هیچ کسی اجازه نمی‌دهیم که برای این پرندگان مزاحمت ایجاد کند.
وی اضافه کرد: در ایام تعطیلات و روزهای دیگر گردشگران زیادی به روستای ما برای دیدن لک لک ها می آیند از این رو روستای "دره تفی" به شهر لک لک ها مشهور شده است.
وی اظهار داشت: مردم این روستا هرساله با آمدن بهار منتظر برگشتن لک لک ها هستند و وجود این پرنده را نماد دوستی، صلح و خوش اقبالی می دانند.
از کوچه‌های شیبدار روستا عبور می‌کردم و هر جا لانه لک‌لکی می دیدم جلو می رفتم و در این بالا و پایین رفتن در روستا با یکی از عکاسان آشنا شدم که سوژه وی هم لک‌لک‌های روستای "دره‌تفی" بود.
وی زیاد اهل حرف زدن نبود و هر از گاهی حضور لک‌لک‌ها را به تصویر می‌کشید و عکس را نشان من هم می داد، او هم دیدگاه جالبی در مورد لک‌لک‌های روستای "دره تفی" داشت و بر این باور بود که آنها محبت و صمیمیت مردم را حس می‌کنند.
وی افزود: رابطه خوب مردم با لک لک ها طوری است که این پرندگان آن را حس کردند و امنیت و آرامش را در این منطقه یافته اند به همین دلیل هرساله به این منطقه مهاجرت می کنند که بسیار زیبا و دیدنی است.
لک‌لک‌ها در این منطقه امنیت کامل دارند
برای من و شاید برای هر کسی دیگری که به این منطقه سفر می کند حضور لک‌لک‌ها و امنیت و آرامشی که این پرندگان زیبا در این منطقه دارند، می‌تواند جالب باشد و به همین دلیل خواستم این موضوع را با مسوولان محیط زیست مطرح کنم.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان در این خصوص اظهار داشت: هر ساله لک‌لک‌ها از اواخر اسفند به زیستگاه های شهرستان مریوان برگشته و تا اوایل شهریور مهمان منطقه بوده و در همین جا جوجه آوری می کنند.
ابراهیم همت‌بلند افزود: در مریوان لک لک پرنده ای شاخص و نام آشنا با ساکنین منطقه بوده و با مردم، گردشگران و کشاورزان مانوس شده و در کنار آنها احساس امنیت و آرامش دارند.

عصر کرد


وی یادآور شد: این پرنده گان زیبا ارتباط اکولوژیکی بسیار مناسبی با اهالی منطقه دارند و مردم منطقه نیز قبل از برگشتن آنها اقدام به لانه سازی برای این پرندگان می کنند و لک‌لک‌ها نیز لانه های پیش ساخته مردم این منطقه را بدون هیچ شک و دودلی قبول می‌کنند.
بیش از 800 قطعه لک لک در روستاهای مریوان لانه سازی می کنند
رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان با بیان اینکه بیش از 800 قطعه لک لک در این شهرستان لانه گزینی می کنند گفت: لک لک های سفید در تمام مناطق شهرستان مریوان حضور دارند ولی در سه نقطه در سه روستای اطراف دریاچه زریبار به صورت کلونی زندگی می کنند.
وی افزود: کلونی روستای "بیلو" با 220 جفت بیشترین تعداد را دارد و بعد از آن کلونی روستای "دره تفی" با 120 جفت و کلونی روستای "قلقله" نیز با 45 جفت از کلونی های شاخص هستند که لک‌لک‌ها در آنها زندگی می کنند.
همت بلند اضافه کرد: لک‌لک‌ها یکی از پرندگان بسیار مهم در کنترل آفات بوده و در ایجاد تعادل در جمعیت آبزیان، دوزیستان و پستانداران کوچک و حشرات نقش بسزایی دارند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان یادآور شد:‌ یکی از عوامل اصلی و مهم تهدید این پرنده سیم های لخت انتقال برق است که سالانه تعداد زیادی از این پرندگان تلف می شوند.
وی گفت: اداره حفاظت از محیط زیست سالانه وضعیت سلامتی و زاد آوری لک‌لک‌های سفید را رصد و سرشماری کرده و تعدادی از جوجه ها را در لانه به منظور بررسی وضعیت مهاجرتی و مطالعه رفتاری حلقه گذاری کرده و حفاظت زیستگاه این پرندگان را در دستور کار دارد.
همت بلند ادامه داد: هر جفت از لک‌لک‌ها سالانه 2 تا سه جوجه پرورش داده و در بعضی لانه ها چهار جوجه هم دیده شده است، غنای زیستی تالاب زریبار و دشت های مجاور امکان تغذیه هرچه بهتر و وفور منابع تغذیه ای را برای لک‌لک‌ها فراهم کرده و همین امر به همراه آرامش زیستگاه و عدم استرس باعث افزایش تعداد و موفقیت در زاد آوری لک‌لک‌ها شده است .

عصر کرد


لک‌لک سفید Ciconia ciconia پرنده‌ای به طول 105 سانتیمتر است، این پرنده به‌وسیله پر و بال سفید، شاهپرهای بالی سیاه براق، گردن دراز، منقار و پاهای دراز برنگ سرخ و روشن به آسانی تشخیص داده می‌شود.
لک لک های سفید بر روی درخت‌ها و ساختمان‌ها می‌نشیند و در این حالت اغلب یک پای خود را جمع می‌کند، آرام و با تأنی راه می‌رود، در پرواز آهسته بال می‌زند و اغلب بالباز اوج می‌گیرد و در ارتفاع نسبتا زیاد پرواز می کند.
لک لک ها معمولا دارای سن متوسط 20 سال بوده و در سه سالگی به سن بلوغ رسیده و بسته به شرایط تغذیه ای سالانه از یک تا پنج جوجه به دنیا می آورند، لک‌لک‌ها یک تیره از راسته لک‌لک ‌سانان هستند که گونه‌های مختلفی دارند.
دریاچه زریبار مریوان یکی از بزرگترین دریاچه‌های آب شیرین ایران و از معروفترین و زیباترین جاذبه‌های طبیعی غرب کشور است، ارتفاع دریاچه از سطح دریا 1285 متر و دور تا دور آن با کوه‌هایی با درختان بلوط و مراتع احاطه شده که جلوه زیبا به آن بخشیده است. طول این دریاچه 5 و عرض آن 1.6 کیلومتر و عمق آن بطور متوسط در حدود 3 متر (بین 2 تا 5.5 متر) است.
شهرستان مریوان با جمعیت بیش از 200 هزار نفری در فاصله 120 کیلومتری از غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.
برچسب‌ها
دریاچه زریوار سازمان حفاظت محیط زیست مریوان کردستان ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/203590/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محفل انس با قرآن دختران جنوب غرب استان تهران

امضای تفاهم نامه همکاری تبلیغات اسلامی و بهزیستی کرمانشاه

روانسر شهری تاریخی توریستی با طبیعتی بی نظیر

مراجعه بیش از 47 هزار بیمار به اورژانس در کردستان

فعالیت‌های تولید نفت کردستان عراق در هاله‌ای از ابهام قرار گرفت

جاذبه های گردشگری بام ایران قدمتی به بلندای تاریخ

صدور 48 پروانه کاربرد علامت استاندارد اجباری در کرمانشاه

بهسازی باند فرودگاه کرمانشاه در بلاتکلیفی

فرماندار: قیمت و عرضه کالاهای اساسی در بازار روانسر زیر نظارت مستمر است

طرح آموزش قرآن در مسجد صاحب الزمان(عج) خرم آباد برگزار می شود

از افتتاح متروی میدان کتاب در خرداد ماه تا ایمن‌سازی 70 درصدی گود برج میلاد

خدمات مخابراتی بدون مشکل و پایدار به کردستانی ها ارائه می‌شود

دست حفار غیرمجاز در گچساران به گنج نرسید

انتصاب یک جوان در آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد

نرخ زولبیا و بامیه در کهگیلویه و بویراحمد اعلام شد

ارزآوری 700 هزار دلاری مروارید سیاه در بابلسر و فریدونکنار

مراجعه بیش از 47 هزار بیمار به اورژانس‌ بیمارستان‌های کردستان

نمایشگاه عکس اجرا‌های یک ساله و نمایش تازه تالار هنر افتتاح شد

المان شب نمای ماه مبارک رمضان در میدان کمال‌الملک منطقه 21 جای گرفت

اعلام ساعت کاری دادگستری و ادارات تابعه استان در سال جدید شمسی

اتفاق‌های تاریخی «عمارت خسروآباد»/ تنها دختر «فتحعلی شاه قاجار» که عروس کُردها شد

عکس/ تداوم مرگ غم‌انگیز گونه‌های ارزشمند جانوری در جاده تهران-مشهد

لحظه برخورد صاعقه با زمین در بجستان

بهسازی و رنگ آمیزی مبلمان و المان‌های فضای سبز منطقه 15

استقبال پرشور شهروندان از جشن بزرگ بهار ایران در بوستان ولایت

آشنایی شهروندان با جاذبه های گردشگری منطقه14/استقبال گردشگران از غرفه‌های اطلاع‌رسانی

ترافیک نیمه‌سنگین در محور هراز

فروش 450 میلیونی صنایع دستی و سوغات در بازارچه‌های نوروزی قاین

استقبال گردشگران از غرفه‌های فروش البسه محلی، گیوه و گلیم کرمانشاه

تزریق 11 میلیون نوبت سر واکسن دامی رایگان در کرمانشاه

تکایای کرمانشاه اوج ظرافت و توانمندی معماران ایرانی

دره‌ای حیرت انگیز با تصاویر رویایی/ به صحنه هنرنمایی طبیعت برویم

فعالیت 200 گروه جهادی در مناطق محروم استان کرمانشاه

ادامه فعالیت سامانه بارشی در کرمانشاه

منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی بانه ـ مریوان، هموارکننده مسیر توسعه کردستان

گروهی گردشگران از فرهنگسرای امام (ره) در برنامه جماران گردی بازدید کردند

نگاهی به ماندگارترین لحظه‌ های تاریخ سینما

سفر 3.8 میلیون گردشگر به هرمزگان

تخصیص 40 میلیارد تومان برای مهار بحران آب کشاورزی در گیلان

اعلام ساعت کاری دادگستری کردستان و ادارات تابعه در سال جدید

اهدای عضو یک شهروند اهل ساوه در رشت

فعالیت دو هزار جهادگر بسیجی در مناطق محروم کرمانشاه

مدیران با تمام توان برای تحقق شعار سال تلاش کنند

آموزش مهارتی بیش از 8 میلیون نفر ساعت در کرمانشاه

ثبت بیشترین میزان بارندگی استان در کامیاران

بیش از 47 هزار بیمار به اورژانس بیمارستان‌های کردستان مراجعه کردند

برپایی 5 ایستگاه اطلاع رسانی گردشگری در منطقه2

از «دراکولا» تا «باملند»؛ بمب‌های ساعتی پایتخت

آموزش‌ مهارتی به بیش از 8 میلیون نفرساعت در کرمانشاه طی سال 1401

ایام نوروز «کلوچه دارچینی» میل کنید/ یادی از حسین محب اهری