عصر کرد
کردستان در مسیر پیشرفت
دوشنبه 17 بهمن 1401 - 11:59:56 AM
ایرنا
عصرکرد- کردستان یکی از استان‌های غربی کشور است که به دلیل شرایط جغرافیایی و موقعیت استراتژیک اهمیت ویژه‌ای در سطح ملی و بین المللی دارد.

این استان زیبا در دل زاگرس میانی، همسایه آذربایجان غربی، زنجان، همدان و کرمانشاه قرار دارد و در امتداد مرزهای غربی کشور، با اقلیم کردستان عراق هم مرز است.

سرزمین آواها و نواها که سنندج، شهر مناره و مسجد را در دل خود جای داده است، در طول سال‌های بعد از انقلاب پیشرفت‌های چشمگیری را در کارنامه خود دارد که بیانگر بکارگیری ظرفیت‌های این استان است.

محیط زیست و منابع طبیعی بی‌نظیر، تاریخچه فرهنگی و هنری غنی، چشم اندازهای تاریخی و طبیعی و اماکن مذهبی، شرایط را برای تبدیل کردستان به یک استان گردشگری آسان کرده است.

در این استان زیبا شاهد پیشرفت صنعت پردرآمد گردشگری در بیشتر مناطق هستیم که البته نیازمند توجه، مدیریت و فرهنگسازی بیشتر است.
تلاش و کوشش مردم برای آبادانی، حس مهماندوستی و نجابت کردها، بیش از هر صنعت دیگری این استان را در مسیر توسعه و پیشرفت قرار داده است.

تقویت زیرساخت‌ها

راه از دیرباز، بخشی از سرمایه‌های بزرگ هر کشوری به شمار می‌رود که به صورت مستقیم در پیشرفت نقش اساسی دارد و در طول 44 سال گذشته شبکه ارتباطی حمل و نقل جاده ای در کردستان پیشرفت قابل توجهی داشته است.

در کنار آسفالت همه مسیرهای مواصلاتی بین شهری، نزدیک به 50 درصد از راه‌های روستایی نیز آسفالت شده است و این رقم بیش از سه هزار کیلومتر را شامل می شود.

توجه ویژه دولت سیزدهم به توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل کردستان در مصوبات سفر ریاست جمهوری قابل تامل است و بیش از 6 هزار میلیارد تومان پروژه در بخش جاده و راه در سفر رییس قوه مجریه مصوب شد که در صورت تخصیص کردستان را متحول می‌کند.

استانی که بیشترین مناطق سخت‌گذر را در دل کوهستانی خود جای داده است، امسال رتبه نخست آسفالت راه روستایی را در کشور به خود اختصاص داد.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای کردستان گفت: کردستان با ساخت 181 کیلومتر راه روستایی از ابتدای سال، موفق به کسب رتبه اول کشوری در این حوزه شد.

فرزاد حسنی اظهار کرد: بر اساس مصوبات سفر رییس جمهور، کردستان مکلف به ساخت 376 کیلومتر راه روستایی است که بیش از نیمی از آن محقق شد و بر اساس رتبه‌بندی کشوری، استان مقام اول احداث راه روستایی در کشور را به خود اختصاص داد.بر اساس مصوبات سفر رییس جمهور، کردستان مکلف به ساخت 376 کیلومتر راه روستایی است که بیش از نیمی از آن محقق شد و بر اساس رتبه‌بندی کشوری، امسال استان مقام اول احداث راه روستایی در کشور را به خود اختصاص داد.

 

وی گفت: 410 میلیارد تومان اعتبار برای افتتاح این میزان آسفالت راه روستایی هزینه شده است و اکنون هفت هزار و 700 خانوار روستایی از آن بهره‌مند هستند.

حسنی به شاخص راه آسفالته روستایی در روستاهای بالای 20 خانوار استان اشاره کرد و گفت: در اوایل سال جاری این شاخص در استان 64.4 درصد بود که به 67.2 درصد ارتقا یافت اما هنوز با میانگین 82 درصد کشوری فاصله داریم.
کردستان بیش از 6 هزار کیلومتر راه روستایی دارد.

توسعه و تقویت راهها همچون پلی در مسیر ترقی استان قرار گرفت و راه را برای آبادانی و توسعه دیگر صنایع هموار کرد.

آب و آبادانی

به درازای قدمت شهرها، آب آشامیدنی سالم و بهداشتی یکی از مسائل مهم و قابل توجه در زندگی شهرنشینی است و برای همین باید به فکر تامین پایدار آن بود.

کردستان با هشت سد در حال بهره برداری، 10 سد در دست اجرا و 12 سد در مرحله مطالعاتی از استانهای پیشرو در مهار و تامین آب مورد نیاز بخش های شرب صنعت و کشاورزی است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان گفت: اولویت این شرکت، تامین آب پایدار و سالم برای شهروندان است که در حال حاضر از طریق منابع سطحی تامین می شود و خطوط آبرسانی در دست تکمیل است.

آرش آریانژاد افزود: سال گذشته در همین مقاطع از سال، با بحران جدی تامین آب شرب بانه مواجه بودیم که به واسطه نگاه ویژه وزارت نیرو و ابلاغ اعتبارات نقدی به موقع توانستیم طرحی را در کوتاه ترین زمان ممکن عملیاتی کنیم که در چندین سال گذشته، کاری برای آن انجام نگرفته بود.

بیشتر بخوانید

سدهای بانه توان تامین آب شرب این شهر را ندارند

استاندار کردستان: مشکل آب شرب بانه تا اردیبهشت ماه رفع می‌شود

وی ادامه داد: این طرح در شرایطی به سرانجام رسید که درجه حرارت در غرب استان(حدود یک ماه و نیم) زیر 20 درجه سانتیگراد بود و در همین اوضاع، این طرح با 22 کیلومتر خط انتقال به پایان رسید و ایستگاه پمپاژ اضطراری موقت راه اندازی شد و حالا ایستگاه ثابت در مراحل پایانی است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان ادامه داد: زمانی که این طرح اجرایی شد در 2 سد شهرستان بانه، حدود یک میلیون مترمکعب آب وجود داشت که امروز با کار جهادی به 10 میلیون مترمکعب رسیده است.

آبرسانی با کیفیت به سنندج

آریانژاد یکی دیگر از طرحهای مهم در این حوزه را آبرسانی کیفی به سنندج اعلام کرد.

بیشتر بخوانید

پروژه آبرسانی به سنندج با حضور رییس جمهور به بهره‌برداری رسید

وی گفت: سد قشلاق، تنها منبع تامین آب شهر سنندج بود که از سال 1357 در مدار مصرف قرار داشت؛ سدی قدیمی که دچار تغذیه گرایی شد و مشکلات کیفی را به وجود آورد و مطالبه بسیار مهم و منطقی شهروندان، تامین آب گوارا و خوش‌طعم بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان اضافه کرد: طرح مطالعاتی انتقال آب از سد آزاد به تصفیه خانه شماره یک و 2 سنندج در کمترین زمان ممکن انجام شد و با تزریق اعتبارات مورد نیاز در زمان کوتاه سامانه انتقال 28.5 کیلومتری و اتاق فشارشکن احداث شد که از کارهای بسیار ماندگار در حوزه آبرسانی کشور است.

به گفته آریانژاد، سنندج از شهرهایی است که اگر در تامین آب آشامیدنی با مشکل مواجه شود، از چند روش می توان آب مورد نیاز آن را تامین و مشکل را حل کرد.

سنندج از شهرهایی است که اگر در تامین آب آشامیدنی با مشکل مواجه شود، از چند روش می توان آب مورد نیاز آن را تامین و مشکل را حل کرد.

وی به اقدامات انجام گرفته برای درازمدت و در حوزه پدافند غیرعامل اشاره کرد و گفت: با توجه به تغییرات اقلیمی و ورود استان به سومین سال خشکسالی، طرحهایی برای این منظور برنامه ریزی و ایستگاه پمپاژ اضطراری بر روی سد قشلاقی ظرف یک ماه ایجاد شد و به عنوان طرحی بی نظیر در سطح ملی، آماده است تا به عنوان یک طرح پدافندی از آن استفاده شود.

تقسیم پیشرفت با همسایه ها

پیشرفت در کردستان تنها مختص داخل نیست و استان‌ها و کشورهای همسایه نیز از آن بهره دارند.

وجود مرز مشترک با عراق مسیر این پیشرفت را هدفمند کرده است؛ در گذشته، مرز از نقاط حساس و استراتژیک کشورها به شمار می رفت و به دلیل نبود برنامه هدفمند زمینه ساز ایجاد مشکلات سیاسی، اقتصادی و امنیتی بود، تا اینکه اهمیت اقتصادی مرزها، مسیر فکری غالب بر این مناطق را تغییر داد و کارکرد مرز در طول زمان و با بروز تحولات جهانی رنگ و روی دیگری گرفت.

مرز باشماق در 17 کیلومتری شهر زیبا و گردشگری مریوان از این تغییرات بی بهره نماند.

این مرز سال 1373 افتتاح شد، مرزی که تا اولین شهر استان سلیمانیه عراق 6 کیلومتر و تا مرکز این استان 130 کیلومتر فاصله دارد و همین باعث شد تا پیشرفت برای 2 طرف فراهم شود.

سال 1385 این مرز رسمی شد و با تامین زیرساخت‌های لازم در محدوده هفت هکتاری، فعالیت اقتصادی خود را آغاز کرد و امروز دومین مرز دارای اهمیت کشور است که سالانه نزدیک به هفت میلیارد دلار مبادلات مرزی در آن انجام می گیرد.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای کردستان در زمینه برنامه های توسعه این مرز رسمی اظهار کرد: محدوده مرز باشماق به 25 هکتار توسعه یافته است و در فاز بعدی که امسال آغاز شده قرار است به50 هکتار برسد.

فرزاد حسینی افزود: طرح ساماندهی مرز باشماق در شورای ساماندهی مرزهای زمینی کشور مصوب شده است و بر اساس آن فاز اول که موضوعات ترافیکی و عملکردی این اداره کل را در بردارد، به پیمانکار واگذار شده و تاکنون 16 درصد پیشرفت فیزیکی در مجتمع ترانشیپمنت و جاده دسترسی داشته است.

وی ابراز امیدواری کرد با تخصیص اعتبارات، این طرح در فصل کاری 1402 به مساحت هشت هکتار زیرسازی و آماده تحویل شود.

مرز بین المللی فعال در رویه ترانزیتی

مرز رسمی باشماق سالانه 1.3 میلیون تن خروجی و 1.4 میلیون تن ورودی در رویه ترانزیت را پوشش می دهد که در همین رابطه، این مرز سال گذشته، رتبه اول کشور را در بخش ترانزیت به خود اختصاص داد.

مرز رسمی باشماق سالانه 1.3 میلیون تن خروجی و 1.4 میلیون تن ورودی در رویه ترانزیت را پوشش می دهد که در همین رابطه، این مرز سال گذشته، رتبه اول کشور را در بخش ترانزیت به خود اختصاص داد.

مدیرکل گمرک باشماق مریوان گفت: این مرز در زمینه صادرات هم از گمرکات برتر کشور است و روزانه 300 تا 800 کامیون صادرات به عراق انجام می شود.

فرید حق پناه افزود: عمده واردات از مرز باشماق، کالا و مواد مورد نیاز واحدهای تولیدی است که توانستیم از این گمرک ترخیص کنیم.

وی ادامه داد: تمام تشریفات گمرکی کالاهای وارداتی به اماکن گمرکی در این مرز در بستر الکترونیک و در سامانه جامع امور گمرکی انجام می‌شود و این مدت زمان ترخیص کالا را کاهش داده است.

مرز باشماق مریوان در بخش جابجایی مسافر نیز به خوبی ظاهر شده است و سالانه 460 هزار سفر و جابجایی را در کارنامه خود دارد.

این مرز اگرچه بیشتر جنبه اقتصادی دارد ولی امسال در اربعین حسینی ظرفیت خود را به همت مسوولان بکار بست و توانست در میان مرزهای عتبات جا باز کند.

مدیرکل گمرک باشماق مریوان در این باره نیز گفت: تشریفات خروج موقت خودروی زائران را در کمترین زمان انجام دادیم و تجربه موفقی در این زمینه ثبت شد.

حرکت به سمت مناطق آزاد تجاری

ایجاد منطقه آزاد تجاری صنعتی کردستان 15 اردیبهشت 1400 در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید و مرحله نخست عملیات اجرایی آن و تعیین مدیر اجرایی و افتتاح ساختمان‌های اداری این منطقه 8 و 9 اسفند سال گذشته آغاز شد.

مساحت منطقه آزاد تجاری مریوان و بانه، پنج هزار و 500 هکتار است که 2 هزار هکتار آن در بانه و سه هزار و 500 هکتار هم در مریوان قرار دارد.

بیشتر بخوانید

دفتر ساختمان اداری منطقه آزاد مریوان افتتاح شد

مساحت منطقه آزاد تجاری مریوان و بانه، پنج هزار و 500 هکتار است که 2 هزار هکتار آن در بانه و سه هزار و 500 هکتار هم در مریوان قرار دارد.

به گفته مدیر اجرایی منطقه آزاد بانه-مریوان در سفر رییس جمهور به کردستان 2 هزار و 400 میلیارد ریال برای منطقه آزاد کردستان تخصیص داده شد که 800 میلیارد ریال آن مربوط به سال جاری بود و برای توسعه زیرساخت‌های منطقه هم اعتباری افزون بر 17هزار میلیارد ریال مورد نیاز است.

استاندار کردستان هم بیان کرد: 50 عنوان درخواست سرمایه‌گذاری خارجی در منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان در یک سال اخیر به ثبت رسید که بی شک اجرای آنها موجب تحول اقتصادی در استان می شود.

در مسیر صنعتی شدن

در کردستان طی یک سال اخیر 134 پروانه بهره‌برداری در بخش صنعت با سرمایه‌گذاری 6 هزار و 354 میلیارد ریال صادر شده است.

971 جواز تاسیس با پیش بینی سرمایه گذاری 115 هزار و 311 میلیارد ریال نیز صادر شده و این یعنی سرمایه گذاری در بخش تولید رو به افزایش است.

با اجرای این طرح‌ها، 13 هزار و 616 شغل ایجاد می شود که می‌تواند کمی از زخم بیکاری را در استان التیام دهد.

مشعل روشن پیشرفت

شعله های آبی گاز به بیشتر مناطق شهری و روستایی کردستان رسیده است.

گاز طبیعی یکی از منابع انرژی پرمصرف است که سهم بزرگی در مصارف انرژی خانگی و صنعتی دارد و گرایش به مصرف گاز طبیعی به رویه‌ای جهانی تبدیل شده است و در کشورمان 75درصد از سبد انرژی کشور را تشکیل می دهد و از سال 1377 کردستان هم به جمع استان‌های مصرف کننده گاز پیوست.

بیشتر بخوانید

پایان گازرسانی به شهرستان دهگلان

از 33 شهر و هزار و 642 روستای کردستان، 32 شهر از نعمت گاز طبیعی برخوردار هستند و عملیات اجرایی گازرسانی به چناره مریوان، تنها شهر فاقد گاز استان هم دهه فجر امسال به پایان می رسد.

این را مدیرعامل شرکت گاز کردستان اعلام کرد و افزود: با طرح‌های افتتاحی دهه فجر تعداد روستاهای برخوردار از گاز طبیعی از مرز هزار و 580 روستا عبور می‌کند.

احمد فعله گری یادآور شد: شرکت گاز کردستان برای ایجاد رفاه بیشتر و به دلیل سازگاری گاز با منابع طبیعی و محیط زیست، به این کار مبادرت کرد تا ساکنان را وادار به مراقبت بیشتر از منابع طبیعی کند و دیگر از چوب درختان برای گرمایش استفاده نکنند.

وی با بیان اینکه 99 درصد جمعیت استان به شبکه سراسری گاز متصل است، افزود: کردستان به عنوان الگویی موفق راهی هرمزگان می شود تا کار گازرسانی را در این استان به سرانجام برساند.

99 درصد جمعیت کردستان از گاز طبیعی بهره‌مند بوده و به عنوان الگویی موفق، راهی هرمزگان شده است تا کار گازرسانی را در این استان به سرانجام برساند.

شرایط کوهستانی و آب و هوای سرد و خشک استان و نیاز به گاز طبیعی و تامین آسان برای همه بخش ها را پررنگ تر کرده است.
این شرایط که مانعی برای پیشبرد سریع گازرسانی محسوب می شود در کردستان کوتاه آمد و اراده جهادی بر آن غلبه کرد و روستاهای دور افتاده و سخت گذر هم از خدمت دور نماند و حالا در صدر استان‌های برخوردار از گاز طبیعی در کشور است.

کاوه حسینی از اهالی روستای بایوه مریوان است گفت: روستایمان تقریبا 200 متر با روستاهای عراق فاصله دارد و در حالی که ما نعمت گاز داریم ولی روستاهای کشور همسایه از آن محروم هستند.

او ادامه داد: قبلا مجبور بودیم با چوب و هیزم خانه هایمان را گرم کنیم.

در بانه مجموعه های 5 تا 15 نفری مسکونی به نام کوخ نشینان سکن هستند، مجموعه هایی که در تقسیمات کشوری جز روستا محسوب نمی‌شوند و گازرسانی به آن، جزو وظایف شرکت تعریف نشده است ولی در اجرای عدالت اجتماعی این کوخ ها هم گرمای خود را از گاز طبیعی می گیرند و تاکنون 45 کوخ گازدار و برای 60 مورد برنامه ریزی شده است تا به شبکه گاز سراسری وصل شود.

این را هم مدیرعامل شرکت گاز کردستان گفت و افزود: از فناوری روز برای خدمات بیشتر به مصرف کنندگان استفاده می شود و با سیستم امداد مکانیزه و رساندن پیام مشرکان به امدادگران، در سرعت پاسخگویی به حوادث بسیار تسریع شده است.

یک دانشگاه و کارنامه‌ای از افتخار

زیرساخت پیشرفت از مراکز علمی، آموزشی و تحقیقاتی می گذرد و آنچه که در این زمینه اهمیت دارد، برنامه‌ریزی برای تقویت بخش آموزش و پژوهش است که کردستان توانسته مسیر پیشرفت را با مدیریت صحیح طی کند.

تا سالها قبل، دانشگاه کردستان یکی از پردیس‌های دانشگاه رازی کرمانشاه بود و از سال 1372 با موافقت وزرات عطف به صورت مستقل فعالیت آموزشی و پژوهشی خود را آغاز کرد و از آن سال رشته های مختلفی به این دانشگاه اضافه شد.

این دانشگاه در حال حاضر با هفت دانشکده در جایگاه یازدهم رتبه‌بندی دانشگاه‌های کشور قرار دارد.

بیشتر بخوانید

دانشگاه کردستان در جمع 800 دانشگاه برتر جهان قرار گرفت

سرپرست دانشگاه کردستان گفت: این دانشگاه 50 گروه آموزشی در مقطع کارشناسی، 58 تا 60 دوره دکترا و 120رشته مقطع در دوره کارشناسی ارشد دانشجو تربیت می کند.

حامد قادرزاده افزود: فعالیت‌های دانشگاه به سمت جایگاه بالاتری هدفگذاری شده است تا بتواند در دنیا جایگاه برتر داشته باشد که در حال حاضر بین رتبه 601 تا 800 دنیا قرار دارد و از بسیاری از دانشگاه‌های برجسته داخلی در این زمینه پیشی گرفته است.

دانشگاه کردستان اکنون بین رتبه 601 تا 800 دنیا قرار دارد و از بسیاری از دانشگاه‌های برجسته داخلی در این زمینه پیشی گرفته است

وی با بیان اینکه در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی بین رتبه 401 تا 600 دنیا هستیم، ادامه داد: این نشان می دهد بر اساس سرمایه گذاری‌های انجام شده در نظام جمهوری اسلامی، این دانشگاه بهره وری لازم را نسبت به سرمایه گذاری انجام گرفته داشته است.

به گفته قادرزاده، دانشگاه کردستان از دانشگاه‌های صادر کننده بهترین نیروی انسانی به مرکز کشور است.

او یادآور شد: تا حدود پنج سال قبل بسیاری از دانش‌آموختگان رتبه تک‌رقمی از کارشناسی به کارشناسی ارشد یا از کارشناسی ارشد به دکترا، راهی دانشگاههای بزرگ می شدند اما امروز این دانشگاه پذیرنده رتبه های برتر است و از برترین بسترهای آموزش عالی کشور برای گذراندن دوره تحصیلات تکمیلی به شمار می رود.

سرپرست دانشگاه کردستان افزود: این مرکز آموزش عالی، دانشگاه مادر استان است و از آنجا که دانشگاه مستقل صنعت و کشاورزی و منابع طبیعی نداریم، این دانشگاه بصورت جامع همه رشته‌ها را پوشش می‌دهد.

12 هزار دانشجو در سه مقطع در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند و 378 هیات علمی، دانش خود را بصورت تمام وقت در اختیار دانشجویان قرار می دهند که از لحاظ کیفی مناسب است ولی کمی هنوز جای کار دارد.

قادرزاده اضافه کرد: بیشتر دانشمندان یک و 2 درصد برتر دنیا در استان، عضو هیات علمی دانشگاه کردستان هستند و 80 درصد از نخبگان فراملی هم به این دانشگاه اختصاص دارد.

وی یادآور شد: همه این موفقیت‌ها در حالی است که امکانات این دانشگاه در حد مراکز آموزش عالی بزرگ کشور نیست و نشان می‌دهد بهره‌وری لازم در زمینه پاسخ به سرمایه‌گذاری در این بخش محقق شده است.

امیدبخش فردایی بهتر

حرکت هدفمند به سوی آینده از راهبردهای دانشگاه کردستان است و در هر مقطع مسیر پیشرفت علمی، پژوهشی و انسانی همسو با اهداف این دانشگاه برای دانشجویان تعیین شده است.

نیروی انسانی مهمترین سرمایه هر کشوری است و این سرمایه در کردستان هر روز پربارتر می شود و رسالت دانشگاه در این زمینه عملی شده و تعداد نخبگان این دانشگاه روز به روز در حال افزایش است.

امروز آوازه تکاپو و سطح علمی دانشگاه کردستان محدود به مرزهای کشور نیست و میزبان 700 دانشجوی بین المللی از هفت ملیت دنیا است.

ابوجه اهل اندونزی است و در این دانشگاه در رشته مهندسی مکانیک مشغول به تحصیل است.

او فارسی را دست و پا شکسته حرف می زند ولی به خوبی می شود حرفایش را فهمید.

این دانشجوی خارجی درباره تحصیلش در دانشگاه کردستان گفت: از این دانشگاه خیلی راضی هستم و خاطرات شیرینی در کنار تحصیل دارم و اساتید دلسوزانه برای همه دانشجویان وقت می‌گذارند.

او افزود: از مهربانی و مهمان نوازی مردم کردستان خیلی تعجب کردم آنها هر کمکی که بخواهی برایت انجام می دهند.

ابوجه با بیان اینکه دانشجویانی از سوریه، اندونزی، ساحل عاج، عراق و نیجریه دانشجوی دانشگاه کردستان هستند گفت: همه دانشجویان خارجی، این دانشگاه را بسیار خوب توصیف می‌کنند و آن را دوست دارند و خیلی ها این مرکز را بهتر از دانشگاههای کشور خود می دانند و اساتید چه در آموزش علمی و چه در موضوعات پژوهشی بهترین تعامل را با دانشجو دارند و این برای درس ما خیلی مفید است.

پرچمداری توسعه

طنین قدم‌های پرصلابت پیشرفت از گوشه گوشه کردستان به گوش می رسد، جایی که دشمن فکر ویرانی آن را داشت اکنون پرچمدار توسعه و پیشرفت شده است.

قطار توسعه کردستان در بعد ریلی و هوایی هنوز زمین گیر است ولی خبرهای خوبی در این زمینه شنیده می شود تا شاید این استان دیگر لقب محرومیت را کنار بگذارد و از در حال توسعه به پیشرفته تغییر نام دهد.


http://www.Kurd-Online.ir/Fa/News/304376/کردستان-در-مسیر-پیشرفت
بستن   چاپ