عصر کرد
گرمابخش روزهای سرد زمستان
شنبه 8 بهمن 1401 - 10:32:29 AM
ایسنا

عصرکرد- خیابان مملو از جمعیت است و جای سوزن انداختن نیست، نفس سرد و گل انداختن صورت رهگذران، نشان از سرمای استخوان سوز سنندج دارد.

از کنار مغازەهای باقالی و لبو فروشی کە میگذری، انگار بازار این دو خوراکی خوشمزە کە عمری است گرمابخش روزهای سرد زمستانی بودە هیچگاە از رونق نمی‌افتد.

هوا بس ناجوانمردانە سرد است و حتی لباس‌های زمستانی را هم یارای مقابلە با آن نیست، عدەای از مغازە لبو فروشی خارج و دستە دستە مردم با بیان این جملە کە "هوا خیلی خیلی سرد است" بە آن وارد می‌شوند.

نمی‌توان سوز سرمای زمستان را تحمل کرد و با دیدن شیشەهای بخارگرفتە مغازەهای لبو فروشی و بوی ناب باقالی و تصویر دل‌انگیز آن‌ها وسوسە نشد.

در کنار تنوع تنقلات و خوراکی‌های گرمی کە امروزە در روزهای سرد زمستان بە چشم می‌خورد، لبو و باقالی خوراکی‌های نوستالژی و یادگاری از روزهای بس دور هستند کە هنوزم کە هنوز است، رونق بازار خود را حفظ کردە است.

یکی از فروشندگان باقالی و لبو در سنندج کە سن و سال چندانی هم ندارد از رونق کار و بار خود در این روزهای سرد سنندج می‌گوید.

بە گفتە وی، از آنجایی کە مردم کردستان همیشە طرفدار خوراکی‌های نوستالژی و قدیمی هستند، هنوزم کە هنوز است باقالی و لبو از خوراکی‌های مورد علاقە کردستانی‌ها در زمستان است.

او ادامە می‌دهد: تابستان‌ها بە بستنی فروشی مشغول و با آمدن روزهای سرد سال نیز بساط داغ بقالی و لبو را از سر می‌گیرد.

در ادامە همانطور کە مشغول حرف زدن از بازار این روزهای باقالی و لبو است، مقداری از لبوی روی هم تلمبار شدە را در ظرف می‌ریزد و ادویەهای رنگارنگی را بر روی آن می‌ریزد و می‌گوید: باید بگویم باقالی طرفداران بیشتری دارد، ترکیب باقالی و ترشی هفتە بیجار ترکیبی است بهشتی کە مزە آن فراموش نشدنی است.

می‌گوید با شروع شدن پاییز بساط لبو سرخ و باقالی هم بە راە می‌افتد اما بازار این خوراکی‌های خوشمزە زمستانی، در روزهای زمستان بسیار داغ است.

وی در خصوص خاصیت لبو می‌گوید: گفتە می‌شود کە لبو در درمان بسیاری از امراض علی الخصوص پیشگیری از سرطان بسیار مفید است.

همچنین در خصوص فواید مصرف باقالی گفت: باقالی برای افرادی کە از فشار خون رنج می‌برند و برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر است.

یکی از مشتری‌ها هم کە با خانوادە مشغول خوردن باقالی هستند، می‌گوید: اصلا تنها انگیزە بیرون آمدن آن‌ها در روزهای سرد، خوردن باقالی است.

او می‌گوید: قدیم‌ترها افرادی بودند کە با چرخ‌های دستی در کوچە پس کوچەها و یا در کنار خیابان‌ها، مشغول فروش لبو و باقالی بودند کە امروزە از رونق افتادە و جای خود را بە مغازەهای لبو و باقالی فروشی دادە است.

یکی دیگر از مشتری‌ها هم می‌گوید: اگر بە تنوع غذاهای سنتی کُردها نگاهی بیندازید، متوجە می‌شوید کە مردم کُرد عاشق خوراکی‌ها و غذاهای نوستالژی هستند و لبو و باقالی نیز جزو خوراکی‌های نوستالژی است.

عدەای هم اما تنها وسوسە گرمای درون مغازە می‌شود و می‌گوید: با اینکە علاقە خاصی بە آن ندارم اما ظاهر مغازەها و آن شیشەهای بخار گرفتە و رنگ و لعاب لبو و باقالی در پشت ویترین مغازە هربار وسوسەام می‌کند کە طعم آن را بچشم.

لبو موثر در درمان بسیاری از امراض

یک کارشناس و متخصص تغذیه در خصوص لبو گفت: لبو یکی از سالم‌ترین سبزیجات‌ها است کە حاوی مقدار زیادی از مواد عالی روی، مس، منیزیم، فسفر ویتامین B6 و تیامین است.

سارا فوضی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: لبو به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی و رنگدانه بسیار عالی بنفش مایل به قرمزی که دارد؛ می‌تواند خاصیت آنتوسیانینی داشته باشد و از بدن در مقابل بسیاری از سرطان‌ها جلوگیری کند.

وی اضافه کرد: از لبو برای درمان بسیاری ازبیماری‌های ناشی از کم خونی، فقرآهن میتوان استفادە کرد و لازم به ذکر است که افرادی کە بیماری دیابت دارند از مصرف لبو و چغندر قند به میزان بسیار زیاد پرهیز کنند.

فوضی یادآور شد: لبو همچنین تقویت کنندە حافظە و اعصاب، پاک کنندە کبد، تصفیه کنندە خون، بهبود جریان خون مقوی و ملین و درمان کنندە یبوست است.

باقالی خطری برای کم‌خونی ندارد

وی در خصوص خواص مصرف باقالی گفت: در فصل سرد سال باقالی یکی از میان وعده‌های بسیار لذیذ است که به دلیل ریز مغذی‌های پرخاصیتی که در خود دارد در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر می‌باشند.

وی عنوان کرد: باقالی حاوی ترکیبات کلسیم و پتاسیم است کە اشخاصی که دچار پرفشاری خون هستند؛ می‌توانند از آن استفادە کنند.

فوضی در ادامە تاکید کرد: برخلاف باور عموم کە تصور می‌شود باقالی سبب کم خونی می‌شود، این موضوع بە لحاظ علمی اشتباە و باقالی حاوی اسیدفولیک و مقداری آهن غیر هم است کە این آهن غیر هم معمولا در سبزیجات وجود دارد و باقالی جزو حبوباتی است کە تا حدودی مانند بسیاری از ترکیبات گیاهی حاوی آهن غیر هم است؛ اما باید توجە داشت افرادی کە دارای بیماری فاویسم هستند و در واقع یک نوع آنزیم در بدن آنها غیرفعال است، معمولا با خوردن باقالی دچار آلرژی‌های تنفسی می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: باقالی همچنین برای کاهش درد مفاصل، سیاتیک و کاهش ورم پروستات یکی از ترکیباتی است کە حاوی آنتی اکسیدان مناسب است که به تقویت سیستم گوارشی کمک خواهد کرد.


http://www.Kurd-Online.ir/Fa/News/300877/گرمابخش-روزهای-سرد-زمستان
بستن   چاپ