عصر کرد
انتقاد یک استاد دانشگاه از نبود الگوی کشت مناسب در کشور در شرایط بحران آب
سه شنبه 8 شهریور 1401 - 12:17:58 PM
ایسنا

عصرکرد- دکتر حمیدرضا چغازردی با بیان اینکه نداشتن الگوی کشت یکی از چالش‌های جدی پیش روی بخش کشاورزی کشور است،  افزود: در فقدان الگوی کشت مناسب، کشاورزان هر محصولی که دلشان بخواهد، می‌کارند.

وی با تاکید بر اینکه ایران جزو 10 کشوری است که بر اساس پیش‌بینی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو) تا سال 2050 با بحران جدی آب مواجه خواهد شد، تصریح کرد: با توجه به اینکه به سمت خشکسالی می‌رویم، باید برای حفاظت از منابع آبی برنامه داشته باشیم.

وی با اشاره به مصرف بالای آب در بخش کشاورزی، تصریح کرد: بیش از 90 درصد آب کشور در بخش کشاورزی صرف می‌شود، لذا برای مدیریت منابع آب باید بیش از هر بخش دیگری به این بخش توجه شود.

چغازردی با بیان اینکه برای مدیریت منابع آب محدودیت کشت محصولات آب‌بَر ضروری است، گفت: محصولات آب‌بر نیاز به استفاده از منابع آبی زیادی داشته و سرمایه‌های آبی را به تاراج می برند، لذا وزارت جهاد کشاورزی باید با تعریف الگوی کشت مناسب در جهت مدیریت منابع آبی پیش برود.

مدیر مزرعه آموزشی و پژوهشی پردیس کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه در ادامه با بیان اینکه الگوی کشت برنامه ای است که با توجه به پتانسیل‌های هر منطقه و نیاز جامعه -داخلی و فرامرزی- برای کشاورزی یک منطقه ارائه می‌شود، گفت: تدوین الگوی کشت نیاز به بررسی همه‌جانبه پتانسیل‌های یک منطقه و ذخایر آن منطقه شامل بافت خاک، پتانسیل اقلیمی، درجه آب و هوایی، نزولات جوی، رطوبت و ریزمغذی‌های خاک و ... دارد.

وی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی تاکنون برنامه مدونی برای کشت در نقاط مختلف کشور ارائه نکرده، گفت: جهاد کشاورزی یا در این خصوص برنامه‌مدونی ندارد و یا برنامه داشته، اما توان اجرایی کردن آن را ندارد.

چغازردی در ادامه اشاره ای هم به مطرح شدن بحث کشاورزی قراردادی از سوی وزارت جهاد کشاورزی داشت و گفت: اخیرا از سوی وزیر جهاد کشاورزی در این زمینه حرف‌های خوبی به گوش می‌رسد که امیدواریم با اجرایی شدن آن شاهد رخدادهای مثبتی در بخش کشاورزی کشور باشیم.

وی تاکید کرد: تنها با اجرای کشاورزی قراردادی می‌توان به مدیریت تولید در بخش کشاورزی کشور دست پیدا کرد، چون اگر دولت با کشاورزی قراردادی به کشاورزان اطمینان خاطر بدهد که در فصل برداشت سود معقول خواهند داشت، قطعا کشاورزان را در اجرای برنامه‌هایش با خود همراه خواهد کرد.

چغازردی اشاره‌ای هم به موفقیت کشورهای توسعه یافته در کشاورزی داشت و رمز موفقیت این کشورها را در اتخاذ سیاست‌های تشویقی برای حمایت از کشاورزان دانست و گفت: در کشورهای پیشرفته اگر سرزمینی مثلا منابع آب خود را در اثر خشکسالی از دست داده باشد و موقعیتی مثل موقعیت فعلی دشت ماهیدشت استان کرمانشاه از حیث برخورداری از منابع آبی داشته باشد، قطعا دولت از کشاورزان آن خطه حمایت کرده و کشاورزان را از کشت محصول در شرایط بحرانی منصرف خواهد کرد.

 وی تاکید کرد: در کشور ما صندوق‌های بیمه نتوانسته‌اند اعتماد کشاورزان را به خود جلب کرده و در مواقع بحرانی حمایت لازم را از کشاورزان به عمل آورند.


http://www.Kurd-Online.ir/Fa/News/284203/انتقاد-یک-استاد-دانشگاه-از-نبود-الگوی-کشت-مناسب-در-کشور-در-شرایط-بحران-آب
بستن   چاپ