عصر کرد
هیاهوی گل سرخ در چهارباغ
یکشنبه 29 خرداد 1401 - 12:05:10 PM
ایسنا

عصرکرد- کردستان از قدیم خاستگاه انواع گیاهان دارویی و معطر و سایر محصولات کشاورزی خوش طعم و رنگ از جمله توت فرنگی و انگور، انار و گردو، گل محمدی و آویشن و سایر محصولات کشاورزی بوده است.

انگار دست بخشنده طبیعت، خاک این دیار را برای رویش و گستراندن خوان نعمت های الهی پر بار تر کرده و همه رنگ ها و طعم ها را به دستان بی آلایش خاک این منطقه بخشیده است.

روستاهای هزار ساله کردستان، در هر فصلی از طبیعت، سنت خود را با خلاقیت مردمان این دیار آمیخته و هر بار میزبان یکی از میوه ها و گیاهان خوش آب و رنگ هستند، تا دین خود را به طبیعت و سنت باستانی منطقه ادا کنند.

این بار در سومین ماه از فصل بهار، در دل باغ های قدیمی روستای "آمروله" هیاهویی از عطر و رنگ سرخ بوته های گل محمدی برپاشده و  گلابگیری سنتی، خلاقیت مردمان روستا را طی نسل های قدیمی تا کنون به نمایش می گذارد.

هیاهوی گل سرخ در چهارباغ

گلاب گیری، یکی از سنت های دیرینه و پرطرفدار ایران است که بیشتر در کاشان و قزوین و برخی جاهای دیگر به گوش خورده است، اما شاید کمتر کسی بداند که کردستان هم در گلاب گیری سابقه دیرین و درخشانی داشته و در تولید گل محمدی رتبه چهارم کشور را به خود اختصاص داده است.

برگزاری اولین دوره جشنواره گلاب گیری در روستانی آمروله از توابع شهر حسین آباد، که با هدف معرفی بیشتر ظرفیت های گردشگری استان برپا شد، بهانه ای برای پرداختن به این سنت دیرینه در کردستان شده است.

چهارباغ، که از باغ های بزرگ و مرکزی روستای آمروله به شمار می رود، میزبانی این جشنواره را به عهده دارد.

شهلا خانم، از بانوان کارآفرین روستا است، که به همراه سایر اعضای خانواده در راه اندازی دیگ های بزرگ و فرآیند گلاب گیری برای جشن در چهارباغ حضور دارد.

او که با غیرت خاصی ملاقه های بزرگ را در دیگ گلاب می چرخاند، مشتاقانه و با افتخار گلاب گیری را از سنت های آبا و اجدادی منطقه ذکر می کند و توضیح می دهد که این امر طی سال های پیشین و از زمان های دور در روستای آمروله در حال انجام است.

این بانوی کارآفرین می گوید: در باغ های ما، چند نوع گل محمدی می روید که در اصطلاح بومی به آن ها گل باغی گفته می شود؛ گلاب گیری در قدیم به صورت سنتی و شیوه ای سخت تر انجام می شد، اما امروز این کار آسانتر شده و با دستگاه های جدید انجام می شود.

هیاهوی گل سرخ در چهارباغ

او ادامه می دهد که فصل چیدن گل از خردادماه شروع می شود و هر باغداری، بعد از چیدن گل های محمدی در باغ یا خانه خود شروع به گلاب گیری می کند.

شهلا خانم به جزییات نحوه گلاب گیری می پردازد و می گوید: گل باغی را در داخل دیگ های بزرگ (قازان) ریخته و روی آن ها را با آب می پوشانیم، سپس درب دیگ ها را پوشانده و روی آتش می گذاریم، تا کاملا داغ شده و به جوشیدن بیافتد، بعد از این مرحله بخار تولید شده وارد تشت وسط دستگاه شده و از طریق لوله متصل به آن، به صورت قطره قطره خالی می شود و به این ترتیب عرق گل ها گرفته می شود.

او ادامه می دهد که بعد از این مرحله، دوباره آب ولرم به این عرق اضافه شده و برای از سر گیری در دستگاه ریخته می شود؛ این فرآیند تا به دست آوردن گلاب خالص و خوش عطر هفت بار ادامه می یابد.

این بانوی کارآفرین می گوید: بیش از 10 روز است که مشغول گلاب گیری بوده و توانسته حدود 100 کیلو گلاب، تولید و به فروش برساند.

او که معتقد است، از هر 100 کیلو گل باغی، می توان حدود 150 کیلو گلاب ناب و خالص تولید کرد می افزاید: خشکسالی، کم آبی و شخم زدن باغ ها برای تولید محصولات کشاورزی دیگر، بوته های گل باغی را خشکانده و تولید این محصول را نسبت به سال های قبل کاهش داده است، به طوری که در سال های گذشته از چهارباغ، روزی 50 کیلو گل محمدی برداشت می شد، اما امروز این میزان در نهایت به 10 کیلو رسیده است.

شهلا خانم، بانوی کار آفرین روستای آمروله کلام آخر خود را به درخواست حمایت بیشتر و پرداخت وام کارآفرینی از مسئولان اختصاص می دهد و می گوید: آمروله هم مثل سایر روستاهای اطراف جاده نامناسبی دارد و درخواست می کنیم که مسئولان به داد روستاها برسند.


http://www.Kurd-Online.ir/Fa/News/277762/هیاهوی-گل-سرخ-در-چهارباغ
بستن   چاپ