عصر کرد
روایتی متفاوت از بمباران هوایی مرزنشینان روزه دار بانه
یکشنبه 15 خرداد 1401 - 10:23:07 AM
ایسنا
عصرکرد- 36 سال پیش، شمار زیادی از مردم بانه از پیر، جوان، زن، مرد و کودک آمده بودند تا در مراسم بزرگداشت 15 خرداد سال 1342 که از حادثه سازترین رویدادهای نیم قرن گذشته ایران است و سنگ بنای پیروزی انقلاب اسلامی بر آن نهاده شده را گرامی بدارند که ناگهان پنج فروند از هواپیماهای جنگنده بعث عراق آسمان شهر را غبار آلود کردند و اجتماع بزرگ مرزنشینان روزه دار را که در پارک شهر تشکیل شده بود، به خاک و خون کشیدند.

مردم بانه با زبان روزه آمده بودند که یاد شهدای قیام 15 خرداد 42 قم را با برگزاری راهپیمایی گرامی بدارند که خود نیز به این شهدا پیوستند و قیام خونین دیگری در این شهر شکل گرفت. 

بمباران اجتماع بزرگ مرزنشینان روزه دار بانه به عنوان یک حادثه تلخ و فراموش نشدنی و فاجعه بزرگ انسانی در اذهان عمومی مردم مرزدار ماندگار شده و سینه به سینه به نسل‌های آینده منتقل می‌شود و همچنین هشت سال جنگ تحمیلی عراق علیه ایران خاطرات تلخ و شیرین زیادی به همراه داشته است.

 این حادثه تلخ تاریخی که نمایشی از آتش و خون بود در ساعت 10 صبح اتفاق افتاد و 602 شهید و بیش از 100 مجروح برجای گذاشت و بسیاری از خانواده‌ها مانند اشعری‌ها و قادرخانزاده‌ها بیش از پنج شهید تقدیم انقلاب کردند و قیام دیگری در تاریخ پر افتخار انقلاب اسلامی خلق کردند. 

  در این حادثه چند فروند هواپیما بر آسمان شهر بانه ظاهر شده و چند نقطه از جمله پارک شهر را بمباران کردند و ستاد نیروی هوایی عراق با شناسایی اجتماع بزرگ مردم برای به خاک و خون کشیدن آن دست بکار شد.

تعداد دیگر شهدای بسیج دانش آموزی بودند که برای شرکت در راهپیمایی و مراسم 15 خرداد در این مکان تجمع کرده بودند و 400 نفر از شهدای پانزده خرداد سال 63 از خانواده‌های نیروهای نظامی و انتظامی غیر بومی بودند.

چند سال پس از این حادثه، بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس یادمانی در مکان بمباران پارک شهر ایجاد کرد که این یادمان در انتهای پارک و جای نامناسبی قرار دارد.

بر اساس نظر بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس این یادمان نشان از انباشته شدن شهدا است و این یادمان برای همگان معنا و مفهوم خاصی ندارد و پیام و تعریفی را از این حادثه به بیننده منتقل نمی‌کند. چون این المان سنبل شهید و شهادت را برای عموم نشان نمی‌دهد و فقط خواص می‌توانند نماد اِلمان پارک 15 خرداد را درک و تعریف کنند.

در پارک 15 خراد باید راوی جنگ حضور داشته باشد که خاطرات و داستان این حادثه خونین را برای مسافران و گردشگران تعریف کند.

تاکنون در مورد فاجعه وحشتناک کشتار مردم بی گناه شهر بانه بررسی‌های زیادی انجام نشده و حتی می‌توان گفت بسیاری از ملت شهید پرور ایران اسلامی اطلاع چندانی از این جنایت تاریخی ندارند به همین دلیل برجسته کردن این واقعه ضرورتی انکار ناپذیر است چرا که این حادثه تاریخی هنگام راهپیمایی مردم به مناسب گرامیداشت قیام 15 خرداد سال 42 اتفاق افتاده است.

هیات اعزامی سازمان ملل متحد پس از بررسی و تحقیق ابعاد مختلف بمباران 15 خرداد بانه با تأیید بمباران این شهر توسط هواپیماهای عراق و مشاهده قطعات بمب‌ها اعلام کردند این بمب‌ها برای کشتار جمعی بکار می‌رود.

  سرپرست فرمانداری شهرستان بانه گفت: نیروهای رژیم بعث علنی اجتماع انسانی مردم مرزدار بانه را هدف قرار دادند و فاجعه ای انسانی و لکه ننگ دیگری در تاریخ رژیم بعثی ثبت شد و براساس قوانین بین المللی که طرفین در جنگ نباید مناطق مسکونی را بمباران می کردند.

کمال خدری افزود: وظیفه داریم در این روز با خانواده بازماندگان دیدار و از انها دلجویی کنیم و تلاش ما این است این خاطر ناخوشایند را از ذهن خانواده شهدا پاک کنیم.

وی ادامه داد: در این حادثه از 600 نفر از بهترین انسان ها در این روز تاریخی به درجه رفع شهادت نائل آمدند و هزاران نفر زخمی شدند.

سرپرست فرمانداری شهرستان بانه اظهار داشت: بسیاری از شهدا قابل شناسایی نبودند و بسیاری از شهدا کودکان بی گناه بودند که تکه تکه شدند.  وی افزود: این روز با زبان روزه برای گرامیداشت قیام 15 خرداد سال 42 دور هم جمع شده بودند و علاوه بر شهدای بانه ای تعدادی از شهدا مهاجر بودند.


http://www.Kurd-Online.ir/Fa/News/276676/روایتی-متفاوت-از-بمباران-هوایی-مرزنشینان-روزه-دار-بانه
بستن   چاپ