عصر کرد
سایه تغییرات اقلیمی بر افق‌های روشن گردشگری
دوشنبه 22 ارديبهشت 1404 - 16:07:37
عصر کرد - تغییرات اقلیمی یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی است که در دهه‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته و بر اقتصاد، محیط زیست، و حتی گردشگری تاثیر گذاشته است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، تغییرات اقلیمی یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی است که در دهه‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته و بر اقتصاد، محیط زیست و حتی گردشگری تأثیر گذاشته است؛ طوری که نمی‌توان از تأثیر تغییرات در شرایط جوی، الگوهای آب و هوایی و و شرایط زیست‌محیطی، بر انواع و مکان‌های گردشگری غافل شد.
بسیاری از جاذبه‌های گردشگری طبیعی مانند سواحل، کوه‌ها، یخچال‌ها و جنگل‌ها به شرایط اقلیمی خاصی وابسته هستند و تغییرات اقلیمی می‌تواند باعث از بین رفتن یا کاهش کیفیت این جاذبه‌ها شود؛ البته باید گفت که تغییرات اقلیمی بر تغییر در زمان‌بندی سفرها و مکان‌های محبوب گردشگری هم مؤثر است؛ برای مثال با افزایش دما و گرما با ویژه در تابستان در برخی مناطق، برخی مقصدهای گردشگری ممکن است برای بازدیدکنندگان ناخوشایند شوند؛ این موضوع علاوه بر کاهش درآمدهای حاصل از گردشگری، تهدیدی برای شغل‌های مرتبط با این صنعت محسوب می‌شود.
گردشگری، یک امر متکی بر جغرافیاست در این راستا فرخ میرشاهزاده کارشناس حوزه توسعه گردشگری به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: گردشگری، یک امر متکی بر جغرافیاست و در جریان جغرافیایی، اقلیم یکی از تاثیرگذارترین عناصری است که می‌تواند شرایط یک منطقه را تحت شعاع قرار دهد؛ این مسئله باعث می‌شود که مقاصد گردشگری با یک سری چالش‌ها مانند گرم شدن بیش از حد هوا، کمبود آب، شرایط جوی نامساعد و… مواجه شوند.
وی می‌افزاید: تمام این‌ها دست به دست هم داده و مقاصدی که روزی جاذبه گردشگری به حساب می‌آمدند را به دافعه تبدیل می‌کنند و گردشگر را از خود، دور می‌کنند؛ شواهد این اتفاق، به خوبی میشه قابل مشاهده است؛ مناطقی که سکونت‌گاه بودند و قابلیت ارائه خدمات به گردشگر را داشتند، امروز کم‌کم به خاطر شرایط اقلیمی، خالی از سکنه شده و دیگر قابلیت جذب گردشگر در آن مقاصد محدود شده‌است.
کارشناس گردشگری خاطر نشان می‌کند: تغییرات اقلیمی فقط یک پدیده جغرافیایی حساب نمی‌شود بلکه برخی عوامل جانبی می‌تواند منجر به این تغییرات شود؛ برای مثال بریدن بیش از حد درختان، استفاده بی‌رویه از آب و… بر شدت تغییرات اقلیمی دامن می‌زنند.
میرشاهزاده ادامه می‌دهد: گاهی خود گردشگری توانسته این معضل را به یک سری از مناطق تزریق کند؛ برای مثال وقتی جاذبه بیش از حدی در یک منطقه مشاهده می‌شود، هجوم جمعیت به آن باعث آسیب‌های متنوعی شود و آن مناطق را دستخوش دگرگونی کند؛ در این راستا مدافعان محیط زیست و علاقمندان مناطق مختلف جغرافیایی باید توجه بیشتری برای حفاظت از آن مناطق داشته باشند.
کارشناس گردشگری بیان می‌کند: استفاده از فناوری و دانش روز بر کاهش است معضل، تأثیر بسزایی خواهد داشت؛ یکی از شاخص‌ترین تکنولوژی‌ها که امروز می‌تواند تغییرات زیادی در روند پیشرفت تغییرات اقلیمی ایفا کند، استفاده از انرژی‌های نو است؛ در واقع تا زمانی که استفاده از سوخت‌های فسیلی با رویه‌ای نام متوازن ادامه پیدا کند و همچنین شاهد بهره برداری بیش از اندازه از معادن باشیم، در واقع زمین را خالی از کوه و دشت و تبدیل به بیابان می‌کنیم‌.
میرشاهزاده می‌گوید: اگر به سمت استفاده بهینه و منطق محور از تکنولوژی‌های نو و دانش نو حرکت کنیم، می‌توانیم تغییرات اقلیمی را به تأخیر بیندازیم هرچند قابل مهار نیست.
وی تصریح می‌کند: شاخص‌ترین بحران اقلیمی در ایران استفاده بی رویه از سوخت فسیلی و استفاده غیر متوازن و نامعقول از منابع آبی است.

عصر کرد

در ادامه مرتضی خاکسار کارشناس ارشد اقتصاد گردشگری و استاد دانشگاه به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: تغییرات اقلیمی بر الگوی سفر و آمار گردشگران مؤثر است و باید در آستانه تحمل ظرفیت انسانی باشند که در این راستا می‌توان به تغییراتی مانند افزایش یا کاهش دما، رطوبت زیاد، وضعیت طبیعت منطقه، بارش‌ها و… اشاره کرد.
وی می‌افزاید: افزایش دمای جهانی نیز بر الگوی گردشگری و حتی تجهیزات مورد نیاز برای سفر به آن‌ها تأثیر داشته است؛ مگر در موارد خاص مانند سفرهای علمی که قشر خاصی برای انجام مأموریت به پژوهش‌های علمی می‌پردازند.
کارشناس ارشد اقتصاد گردشگری و استاد دانشگاه خاطر نشان می‌کند: مناطقی که نزدیک به خط استوا هستند و در مسیر تابش مستقیم خورشید قرار دارند، مانند قسمت‌هایی از آفریقا، جنوب ایران، عربستان و … دستخوش بیشترین تغییرات اقلیمی می‌شوند و پدیده‌هایی مانند پاره شدن لایه اوزون و… بر آن مؤثر هستند بنابراین این مناطق را از نظر درآمد حاصل از گردشگری دچار مشکل کرده است.
خاکسار ادامه می‌دهد: بحران‌های زیست محیطی مانند خشکسالی و سیل، تأثیرات منفی بر گردشگری دارند که چند سال پیش در سیل شیراز شاهد آن بودیم؛ همچنین در حاشیه رودخانه‌ها و پل‌ها به خاطر تغییرات جوی، گردشگری کشورهایی مانند جنوب شرقی آسیا را تحت شعاع قرار داد.
وی می‌گوید: تغییرات اقلیمی بر نوع گردشگری پایدار مؤثر است؛ در واقع برای اینکه بتوانیم طبیعت را برای نسل‌های بعد حفظ کنیم، نیازمند آموزش به مردم هستیم؛ در واقع گردشگران پایدار و تغییرات اقلیمی دو بحث کنار هم هستند و با گردشگری پایدار می‌توان از تغییرات اقلیمی جلوگیری کرد.
کارشناس ارشد اقتصاد گردشگری و استاد دانشگاه تصریح می‌کند: کشورهای مختلف با برنامه‌ریزی‌های زیست محیطی و آموزش جامعه محلی و شهری می‌توانند مردم را با کاهش تغییرات اقلیمی آشنا کنند؛ برای مثال جلوگیری از آتش گرفتن جنگل‌ها، آلوده نکردن رودخانه‌ها و استفاده صحیح از دریاها و… می‌تواند مؤثر باشد؛ در واقع سیاست‌های بازدارنده دولتی در زمینه کاهش تخریب محیط زیست و حتی ارائه لوایح سازنده با همکاری سازمان محیط زیست کشور و سازمان هواشناسی با وزارت میراث فرهنگی می‌تواند کمک کننده باشد.
کارشناس ارشد اقتصاد گردشگری و استاد دانشگاه عنوان می‌کند: گردشگران امروزی با توجه به افزایش شبکه‌های اجتماعی و آگاهی از تغییرات اقلیمی که بخشی از آن مانند آلودگی صوتی، هوا و… مربوط به امور انسانی است، تغییر رفتار و دوستی با طبعیت را در خود پرورش داده‌اند.
خاکسار می‌گوید: فناوری‌های نوین نیز می‌تواند بر کاهش تغییرات اقلیمی و گازهای مخرب مؤثر باشد؛ به این صورت که بسیاری از بخش‌های کوچک صنعت که باعث تخریب لایه اوزون می‌شوند را کاهش می‌دهد و نشانه دوستی با محیط زیست است.
وی ادامه می‌دهد: بحران‌های جهانی مانند بیماری کرونا بر گردشگری اثر زیادی داشته و آن را زمین‌گیر کرد؛ بنابراین اگر بشر و سازمان بهداشت جهانی با همکاری سازمان جهانی گردشگری، برنامه‌ریزی برای آموزش در سطح جهانی نداشته باشند، تعداد گردشگران داخلی و خارجی نزول می‌کند و بر اقتصاد گردشگری آن‌ها تأثیر منفی خواهد داشت‌.

عصر کرد

به گزارش ایمنا، تمرکز بر توسعه گردشگری پایدار یکی از الزامات امروز گردشگری است؛ این در زمینه حفاظت از منابع طبیعی، کمک به جوامع محلی و کاهش آلودگی می‌تواند تأثیر زیادی داشته باشد؛ در این راستا بهبود زیرساخت‌های گردشگری با هدف مقاومت در برابر حوادث طبیعی و شرایط جوی سخت ضروری است.
البته باید گفت برای کاهش آثار زیانبار تغییرات اقلیمی بر گردشگری، باید گردشگران را به برخی مقاصد خاص و جدید هدایت کرد تا از فشار بر مقاصد محبوب کاسته شود.
کد خبر 865046

http://www.Kurd-Online.ir/Fa/News/999628/سایه-تغییرات-اقلیمی-بر-افق‌های-روشن-گردشگری
بستن   چاپ