عصر کرد - ایرنا / طبق اعلام فرماندار سنندج، 105 روستای شهرستان با مشکل تامین آب شرب پایدار مواجه هستند و امسال برای آبرسانی به 21 روستا برنامهریزی شده است.
شهرستان سنندج با بیش از 600 هزار نفر جمعیت، دارای چهار بخش مرکزی، کلاترزان، سیروان و حسین آباد است و با وجود مرکزیت استان، در برخی حوزهها، از جمله آب شرب پایدار و راه روستایی دارای مشکل است اما عملیات گازرسانی در مناطق روستایی به طور کامل انجام شده است.
بازار
![]()
در رابطه با آخرین وضعیت روستاهای سنندج از لحاظ دسترسی به آب پایدار، راه آسفالت، پوشش تلفن همراه، اینترنت و برنامههای دولت برای توسعه روستایی، با سیدغریب سجادی، فرماندار این شهرستان گفت و گویی انجام دادیم که شرح آن در ادامه می آید.
ابتدا راجع به وضعیت آب شرب پایدار در روستاهای شهرستان سنندج توضیح دهید.
سجادی: موضوع آب شرب در بسیاری از روستاهای ما همچنان چالشآفرین است. از 198 روستای دارای سکنه در شهرستان، تنها 93 روستا تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب هستند و 105 روستا همچنان با مشکل تأمین آب پایدار مواجهاند. این وضعیت پذیرفتنی نیست. از همین رو، ما امسال برای 21 روستای جدید پروژه آبرسانی تعریف کردهایم و در 7 روستا نیز پروژههای مقابله با تنش آبی در حال اجراست.
25 درصد از 500 میلیارد تومان بودجه عمرانی شهرستان در سال گذشته به حوزه آب اختصاص یافته، اما هنوز تا حل بحران فاصله زیادی داریم. پروژههای نیمهتمام باید تسریع شوند و پروژههای جدید نیز تنها در چارچوب اعتبارات ملی و استانی قابل تعریف هستند.
از طرفی، وضعیت سد آزاد که منبع اصلی تأمین آب شرب سنندج است، نگرانکننده است. فاضلاب و زبالههای 57 روستای حاشیه این سد در شهرستان مریوان بهدلیل نبود تصفیهخانه، منابع آبی ما را تهدید میکند. ایجاد تصفیهخانه، آموزشهای بهداشتی و نظارت بر این روستاها ضروری است.
وضعیت راههای روستایی در شهرستان سنندج چگونه است؟
سجادی: از مجموع 198 روستا، 138 روستای بالای 20 خانوار آسفالت شدهاند اما هنوز 34 روستای بالای 20 خانوار و 28 روستای زیر 20 خانوار فاقد راه آسفالتهاند. در مجموع، از 715 کیلومتر راه روستایی، 406 کیلومتر آسفالته و 308 کیلومتر شوسه یا خاکی است.
امسال طرحهایی برای بهسازی راهها در مناطق مختلف در حال اجرا یا در مرحله مناقصه است. در جلسه بررسی پروژهها، بر اولویتبندی بر اساس جمعیت، گردشگری و کشاورزی و نیز بر استفاده از اعتبارات ملی، محرومیتزدایی و بنیاد مسکن تأکید شد.
آیا گازرسانی در روستاها کامل شده است؟
سجادی: بله. تمام 198 روستای دارای سکنه از نعمت گاز برخوردارند. این یک دستاورد مهم است که رفاه خانوارها را افزایش و مصرف سوختهای فسیلی را کاهش داده است.
در گام بعدی، تمرکز ما بر گازرسانی به واحدهای تولیدی روستایی است و تاکنون گاز به 16 جایگاه سی ان جی،193 واحد مرغداری، 74 گلخانه و 126 واحد دامداری سنتی و صنعتی رسیده است؛ گازرسانی به واحدهای تولیدی یعنی پایداری اشتغال روستایی.
وضعیت ارتباطات روستایی چگونه است؟
سجادی : عدالت ارتباطی برای ما مهم است. اکنون 126 مرکز مخابراتی روستایی فعالاند؛ 105 مرکز دارای ADSL هستند اما 21 مرکز فاقد اینترنت پرسرعتاند.
31 روستا با فناوری WLL (تلفن بیسیم) پوشش دارند که کیفیت پایینی دارد.
در حوزه پوشش تلفن همراه، 80 سایت فعال شامل 23 سایت با نسل سوم (3G)، 38 سایت با نسل چهارم (4G) و19 سایت تنها با نسل دوم (2G) داریم.
برای سال 1404 ارتقای 15 سایت به نسل 4G در دستور کار است. در مناطقی چون تفیله، گزان و تازهآباد چهلگزی نیز تقویت پوشش در حال انجام است.
برنامه شما برای توسعه روستایی در شهرستان چیست؟
سجادی: باور ما توسعه از مرکز به پیرامون نیست، بلکه توسعه از روستا به شهر است. روستاها اگر آباد شوند، مهاجرت کاهش مییابد، اشتغال پایدار میشود و بسیاری از آسیبها کنترل خواهد شد. نگاه دولت عدالتمحور است و در فرمانداری سنندج، توسعه روستایی فقط شعار نیست، بلکه یک برنامه جدی است.
با همراهی مردم، شوراها و دهیاریها، افق روشنی پیشروی روستاهای سنندج است.
http://www.Kurd-Online.ir/Fa/News/1002551/105-روستای-شهرستان-سنندج-نیازمند-تأمین-آب-شرب-پایدار