عصر کرد - ایرنا / شهرستان دارای 22 خانه ورزش روستایی بوده و زمینه شور، نشاط و تقویت سلامت جوانان را فراهم کرده است.
اداره کل ورزش و جوانان با هدف توسعه ورزش روستایی، اقدام به راهاندازی و تجهیز خانههای ورزش در روستاها کرده که نقش بسیار مهمی در کاهش آسیبهای اجتماعی دارد.
بازار
![]()
ایجاد زیرساختهای ورزشی در کنار سایر زیرساختها، از جمله راه و ارتباطات، تامین آب شرب و گاز طبیعی، می تواند در ماندگاری جمعیت روستایی به ویژه نسل جوان بسیار موثر باشد.
البته بازیهای بومی محلی نیز ظرفیتی مناسب برای ورزش جوانان، برگزاری مسابقات استانی و حتی ملی و جذب گردشگر است که روستاهای استان کردستان به دلیل فرهنگ و آداب خاص منطقه، این پتانسیل را دارند.
در رابطه با وضعیت ورزش و بازیهای بومی محلی در سنندج با سامان امجدی رئیس هیات ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی این شهرستان گفت و گویی انجام دادیم که مشروح آن در ادامه می آید.
چه تعداد خانه ورزش روستایی در شهرستان سنندج وجود دارد؟
امجدی: شهرستان سنندج دارای 22 خانه ورزش روستایی است که از این تعداد، 14 خانه به صورت فعال در حال ارائه خدمات به اهالی روستاهاست. خانه های ورزش در روحیه و انگیزه و کاهش مهاجرت روستاییان تاثیری زیادی داشته است.
زیرساخت های ورزشی در روستاها چقدر در کاهش مهاجرت به شهرها تاثیر دارد؟
امجدی: بدون شک، ورزش نقش بسیار مهمی در شادابی و افزایش انگیزه افراد دارد، وقتی امکانات ورزشی در روستاها فراهم شود، جوانان و دیگر اهالی روستا احساس میکنند که به آنها توجه شده و فرصت تفریح و ورزش در محیط زندگی خودشان وجود دارد.
این حس تعلق و امید میتواند تاثیر بسزایی در کاهش تمایل به مهاجرت داشته باشد، چرا که یکی از دلایل مهاجرت، کمبود امکانات و جذابیتهای زندگی در روستاهاست.
وضعیت حمایت خیرین از ورزش روستایی در کردستان چگونه است؟
امجدی: خیرین در عرصه ورزش حضور داشته و کمکهای ارزشمندی به جوانان شهر و روستا کردهاند. این کمکها بیشتر به صورت مقطعی و در قالب اهدای تجهیزات ورزشی بوده است.
امیدواریم در آینده نیز شاهد حضور پررنگتر خیرین در زمینه زیرساختهای ورزشی روستاها باشیم. در حال حاضر نیز یک خانه ورزش روستایی در حال تاسیس داریم که نیازمند حمایت خیرین است.
مربیان خانههای ورزش روستایی دارای چه تخصصی هستند؟
امجدی: به دلیل ماهیت همگانی ورزشهای موجود در خانههای ورزش روستایی مانند تنیس روی میز، دارت و کیسه بوکس، غالباً از مربیان همگانی استفاده میشود. در برخی موارد نیز از مربیان نزدیکترین شهر برای آموزش در روستاها بهره میگیریم.
هیات روستایی و بازیهای بومی محلی چه نقشی در پویایی ورزش روستایی در کردستان ایفا میکند؟
امجدی: هیات روستایی و بازیهای بومی محلی طبق تقویم سالیانه خود، هر ساله مسابقات و جشنوارههای فرهنگی ورزشی متنوعی در سطح روستاها برگزار میکند. این رویدادها هم شامل رقابتهای انفرادی و هم برنامههای خانوادگی و شاد است که نقش مهمی در ایجاد شور و نشاط در روستاها دارد.
اداره ورزش و جوانان چه میزان در توسعه ورزش همگانی در روستاها نقش داشته است؟
امجدی: با توجه به اینکه خانههای ورزش روستایی بر پایه ورزشهای همگانی و بومی محلی شکل گرفتهاند، اداره ورزش و جوانان با تجهیز این مکانها کمک قابل توجهی به توسعه ورزش همگانی در روستاها کرده است.
این حمایتها نقش بسیار مهمی در فراهم کردن فرصت ورزش برای عموم روستاییان داشته است.
شهرستان سنندج از نظر قدمت ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی چه جایگاهی دارد؟
امجدی: شهرستان سنندج از قدمت و سابقه بسیار کهن در ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی برخوردار است. بازیهای بومی محلی متنوعی در این استان رواج داشته که قدمت برخی از آنها به سالهای بسیار دور برمیگردد. از جمله این بازیها میتوان به طناب کشی، هفت سنگ، دال پلان، کورن هول، سوته سله، داژبال، لی لی، چوب کشی و جوراب بازی اشاره کرد.
به عنوان مثال، بازی " alt="عصر کرد" width="100%" />
اداره ورزش و جوانان تا چه میزان در توسعه ورزش همگانی در روستاها نقش داشته است؟
امجدی: با توجه به اینکه خانههای ورزش روستایی، بر پایه ورزشهای همگانی و بومی محلی شکل گرفتهاند، اداره ورزش و جوانان با تجهیز این مکانها کمک شایانی به توسعه ورزش همگانی در روستاها کرده است. این حمایتها نقش بسیار مهمی در فراهم کردن فرصت ورزش برای عموم روستاییان داشته است.