بزرگنمايي:
عصر کرد - ایرنا / جامعه معلولان و توانخواهان با مشکلات عمدهای مواجه هستند اما مسکن و اشتغال آنان در اولویت کار بهزیستی قرار دارد و به دغدغه و مطالبه مهم این قشر تبدیل شده است.
تامین مسکن و اشتغال از مهمترین دغدغههای تمام اقشار جامعه به شمار می رود اما این دغدغه برای معلولان و توانخوهان بویژه خانوادههای چند معلولیتی بیشتر و پررنگتر است.
بازار

بی شک تامین مسکن و اشتغال برای این قشر گامی مهم و موثر در راستای توانمندسازی معلولان وخانوادههای آنان و همچنین کاهش 2 مشکل از هزاران مشکلی است که این افراد با آن روبرو هستند.
سازمان بهزیستی به عنوان یک نهاد حمایتی و حامی معلولان و نیازمندان با تحت پوشش قرار دادن این افراد، خدمات مختلفی را به آنان ارائه می دهد که در این میان مسکن و اشتغال نیز یکی از برنامههای اولویت دار است.
سازمان بهزیستی به عنوان یک نهاد حمایتی و حامی معلولان و نیازمندان با تحت پوشش قرار دادن این افراد خدمات مختلفی را به آنان ارائه می دهد که در این میان مسکن و اشتغال نیز یکی از برنامه های اولویت دار است.
در حال حاضر 35 هزار و 395 معلول در استان کردستان تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند و با توجه به نوع معلولیت خدمات گوناگونی را از این سازمان دریافت می کنند.
در این زمینه و برای آشنایی بیشتر با خدماتی که از سوی بهزیستی به افراد دارای معلولیت و مددجویان این نهاد بویژه در حوزه مسکن و اشتغال ارائه می شود با " alt="عصر کرد" width="100%" />
در حال حاضر معلولان و مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی چه خدماتی از این نهاد حمایتی دریافت میکنند؟
ساعدی: خدمات رسانی به معلولان براساس سطح بندی نوع معلولیت اعم از خفیف، متوسط، شدید و خیلی شدید متفاوت است و براساس شیوه نامهها و تجارب سازمانی توانمند سازی برای معلولان خفیف، متوسط و گاهی شدید در اولویت سازمان قرار دارد.
برای تامین وسایل توانبخشی اعم از ویلچرهای برقی وعادی، سمعک و اندامهای مصنوعی، کمک های موردی قابل پرداخت است و در بحث مستمری مددجویان، تمام افراد براساس دهک بندی مشروط بر عدم حمایت قابل توجه در دستگاههای دیکر از مزایای مستمری برخوردار هستند.
همچنین معلولان بسترگرا و خیلی شدید مستلزم مراقبتهای ویژه، از پرداخت حق پرستاری برخوردارند و در حوزه توانبخشی نیز، تحصیل، ورزش، درمان، آموزش و اشتغال و توانمندسازی جزو اولویت ها است.
در حوزه توانمندسازی تمام دانش آموزان و دانشجویان از خدمات پرداخت شهریه دانشگاهی و کمک هزینه تحصیلی برخوردار هستند و در حوزه درمان نیز مددجویانی که بیماریهای سختی داشته و متحمل هزینههای سنگین هستند، قسمتی از هزینه ها در این حوزه جبران خواهد شد.
در راستای فراهم کردن زمینه اشتغال معلولان به عنوان یکی از برنامه های این نهاد چه اقداماتی انجام شده و یا در دست اجراست؟
ساعدی: در حوزه اشتغال برای جامعه هدف اعم از معلولان، زنان سرپرست خانوار، دختران و زنان آسیب دیده، فرزندان مراکز شبانه روزی و معتادان بهبودیافته براساس میزان مهارت، تجربه و ایدههای افراد، تسهیلاتی در راستای توانمندسازی و اشتغال پرداخت می شود.
این تسهیلات با سود چهار درصد و معمولا بازپرداخت 84 ماهه خواهد بود، ضمن اینکه پرداخت تسهیلات مستلزم رغبتسنجی، آماده سازی شغلی افراد، مهارت آموزی و هدایت شغلی در حوزه اشتغال خواهد بود.
برای زنان سرپرست خانوار فاقد ضامن بانکی سرمایه کار بلاعوض به منظور ایجاد اشتغال خانگی پرداخت میشود و پس از بررسیها و ارزیابیهای اولیه و طرح در کمیتههای اشتغال، پرونده مددجو با ذکر شغل و مصوب شدن مبلغ به بانک های عامل ارسال می شود.
در راستای فراهم کردن زمینه اشتغال معلولان اقداماتی از جمله انعقاد تفاهم نامههایی با سازمان فنی حرفه ای و آموزشگاههای آزاد در خصوص مهارت آموزی جامعه هدف، آماده سازی شغلی پس از رغبت سنجی و شناسایی افراد جویای کار انجام شده است.
شناسایی و تشویق مددجویان فارغالتحصیل واولویت قرار دادن این قشر، شناسایی و تشویق کارفرمایان به منظور بکارگیری جامعه هدف، ایجاد گروههای همیار زنان خودسرپرست وگروههای خودیار در راستای تقویت شغل های پایدار از دیگر اقدامات است و تمام این فعالیتها در سال جاری نیز انجام می شود.
رییس سازمان بهزیستی کشور در سفر به کردستان از اجرای طرح منطقه پاک در استان خبر داد، این طرح به چه صورت است و هم اکنون در چه مرحله ای از اجرا قرار دارد؟
ساعدی: طرح منطقه پاک یا منطقه عاری از بیکاری مددجویان یکی از طرح هایی که است که از سوی سازمان بهزیستی پیشبینی شده است و رییس سازمان در سفر به استان بر اجرای این طرح تاکید کرد.
برای اجرای طرح، ما 2 منطقه شامل ناحیه منفصل شهری نایسر و شهرستان سقز را در نظر گرفته ایم اما برای اجرا منتظر ابلاغ شیوه نامه کشوری هستیم که به محض ابلاغ کار را که ایجاد اشتغال گروهی است آغاز می کنیم.
ایرنا: در زمینه مسکن معلولان به عنوان یکی دیگر از دغدغههای اصلی این قشر چه اقداماتی انجام داده است؟
ساعدی: تامین مسکن شامل کمک به احداث، خرید و پرداخت ودیعههای مسکن هم بصورت بلاعوض و هم تسهیلات برای دهکهای پایین، رایگان شدن عوارض ساختمانی و صدور مجوزهای احداث برای یکبار برای هر فرد معلول و انشعابات رایگان برای معلولان دارای پرونده از جمله خدمات حوزه مسکن است.
پرداخت بخشی از هزینههای احداث و خرید مسکن به شیوه پرداخت بلاعوض ودیعه، تسهیلات ودیعه و رایگان شدن هزینه های انشعابها از دیگر اقداماتی است که در حوزه مسکن ارائه می شود.
از 400 واحد سهم استان کردستان برای مسکن معلولان چه تعداد احداث و در اختیار این قشر قرار گرفته است؟
ساعدی: سال گذشته احداث 20 هزار واحد مسکن برای معلولان در کشور تعهد شد که بیش از 400 واحد سهم استان کردستان است سال گذشته احداث 20 هزار واحد مسکن برای معلولان در کشور تعهد شد که بیش از 400 واحد سهم استان کردستان است و تا پایان سال گذشته 174 واحد از این تعداد به معلولان واگذار شد.
در سال جاری نیز واگذاری 135 واحد از تعهدات این سازمان در استان است و بنا داریم امسال در این حوزه فراتر از تعهدا عمل کنیم.
برای امسال چه برنامه هایی برای معلولان بویژه در حوزه مسکن دارید؟
ساعدی: در سال جاری در حوزه مسکن تمرکز بر واگذاری مسکن ملی مددجویان از اولویتهای ما به شمار می رود و واگذاری تعدادی از واحدهای بنیاد مسکن نیز به جامعه هدف نیز جزو اولویتها است.
همچنین به منظور پیشگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها، تلاش می کنیم در روستاهایی که مددجویاتن ساکن هستند زمین برای مسکن آنان تامین کنیم.