عصر کرد

آخرين مطالب

عقب‌ماندگی ایران در پروژه فشارافزایی گاز پارس جنوبی گفتگو

عقب‌ماندگی ایران در پروژه فشارافزایی گاز پارس جنوبی
  بزرگنمايي:

عصر کرد - به گزارش خبرگزاری مهر، میدان گازی پارس جنوبی، به عنوان بزرگ‌ترین منبع گاز طبیعی جهان، برای اقتصاد ایران ستون فقرات تأمین انرژی و درآمد ارزی محسوب می‌شود. با این حال، ورود مخزن به فاز افت فشار طبیعی، اقتصاد گاز ایران را با چالشی جدی مواجه کرده است.
در طرف مقابل، قطر از چند سال گذشته با برنامه‌ریزی منسجم و سرمایه‌گذاری خارجی، پروژه فشارافزایی را عملیاتی کرده است.
همکاری با شرکت توتال و دیگر غول‌های انرژی باعث شده قطر نه‌تنها تولید گاز را حفظ کند بلکه سهمش از میدان مشترک را افزایش دهد. این اقدام قطر مصداق بارز «بازی جمع صفر» در اقتصاد منابع مشترک است: هر مترمکعب گازی که ایران استخراج نکند، به سود قطر تمام می‌شود. اما بررسی‌های خبرنگار مهر نشان می‌دهد که ایران تنها به امضای یک قرارداد با چند شرکت داخلی بسنده کرده و به دلیل عدم تأمین مالی (از سوی صندوق توسعه ملی) و نبود مصوبه لازم در شورای اقتصاد، عملاً هیچ حرکت اجرایی انجام نداده است.
حسین احمدزاده شهرودی کارشناس اقتصاد در گفتگو با مهر با بیان اینکه این تأخیر، دو پیامد اقتصادی کلیدی دارد، گفت: براساس برآوردهای کارشناسی، هر یک سال تأخیر در فشارافزایی، میلیاردها دلار درآمد بالقوه ایران را کاهش می‌دهد. در حالی که اقتصاد ایران تحت تحریم‌ها و کسری بودجه شدید قرار دارد، از دست رفتن این درآمد می‌تواند بحران ارزی و تورم ساختاری کشور را تشدید کند.
وی با اشاره به خطر افزایش هزینه‌های آتی در زمینه برداشت گاز، ادامه داد: نشان می‌دهد که هر چه اجرای پروژه‌های زیرساختی دیرتر انجام شود، هزینه اجرای آن به دلیل تورم داخلی و تغییرات بازار جهانی افزایش می‌یابد. بنابراین تأخیر در اجرای فشارافزایی نه تنها به معنای از دست دادن درآمد است، بلکه در آینده با هزینه‌های سنگین‌تری برای جبران مواجه خواهیم شد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به مسئله ریسک‌های ساختاری برای بازار انرژی ایران، گفت: کاهش برداشت گاز می‌تواند امنیت انرژی داخلی ایران را تهدید کند. صنایع گازبر، تولید برق و پتروشیمی‌ها به شدت به گاز پارس جنوبی وابسته‌اند. افت تولید می‌تواند به سهمیه‌بندی، افزایش قیمت انرژی و در نهایت فشار به تولید و اشتغال منجر شود.
به گزارش خبرگزاری مهر، از منظر نظریه‌های توسعه اقتصادی، چنین عقب‌ماندگی‌هایی بیانگر ضعف در مدیریت منابع طبیعی و ناتوانی در تبدیل «رانت انرژی» به توسعه پایدار است. در واقع ایران با چنین تأخیری، نه تنها ثروت زیرزمینی خود را به کشور همسایه واگذار می‌کند بلکه شانس توسعه صنعتی و اقتصادی خود را هم تضعیف می‌سازد.
بنابر نظر بسیاری از کارشناسان، پارس جنوبی فقط یک میدان گازی نیست؛ آینده اقتصادی و ژئوپلیتیک ایران به آن گره خورده است. ناتوانی در پیشبرد پروژه فشارافزایی می‌تواند به یکی از بزرگ‌ترین شکست‌های استراتژیک کشور در حوزه انرژی تبدیل شود. لازم است دولت با نگاه واقع‌بینانه و ارزیابی هزینه-فایده دقیق، این پروژه را در اولویت فوری قرار دهد؛ پیش از آنکه هزینه فرصت‌های از دست‌رفته، جبران‌ناپذیر شود.
کد خبر 6454463

عصر کرد

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/995638/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«سیاه‌چاله» منتشر شد

جنگ اوکراین چگونه قبض انرژی استادیوم‌های آلمان را 3 برابر کرد

تعویق مسابقات واترپلو جام باشگاه‌های آسیا به میزبانی ایران

رئال شانس خرید ستاره ملی‌پوش را از دست داد

طعنه بتیس به وینیسیوس؛ آنتونی مدعی توپ طلاست!

پیپو اینزاگی: یامال واقعا مثل لئو مسی است

نقشه کارترون علیه برنامه پرسپولیس!

سخنگوی استقلال: ماتزاری یکی از احتمالات است

رستگاری یا سقوط؛ پایان پرونده جنجالی لیگ برتر

جایگاه آینده جباری در استقلال چیست

ساخت سپاهانِ مدعی در سکوت محض!

مرگ سرباز وظیفه هنگام بررسی صحنه تصادف محور فهرج-نرماشیر

14 دفتر حمایت از حقوق زنان و خانواده در کردستان فعالیت دارد

هفت قطعه کبک وحشی در بانه کشف شد

انتخاب جانشین فرمانده سپاه کردستان/ حسن عسکری کیست؟

ساخت و ساز غیرمجاز در بانه و مریوان بیشتر از سایر شهرهای کردستان است

اگر نظریه‌های خارجی به کارمان نمی‌آید، نظریه خودمان را بسازیم

نقش اقتصاد در افزایش آمار طلاق در ایران

شماره جدید ماهنامه «شاهد یاران»؛ یادمان «مرد هزارسنگر» سردار شهید سیدمحمد صنیع خانی

برگزیدگان جایزه «پولیتزر» معرفی شدند

لیست تیم ملی فوتبال زنان اعلام شد

آرسنال امیدوار شد؛ بازگشت مامور مهار دمبله

آغاز رسمی جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا 2025

بایرن به ستاره ناراضی 10 روز وقت داد

علت عجیب غیبت کاپیتان گل گهر مقابل سپاهان!

حتی شک دارم آرنولد در رئال فیکس شود!

علی‌رغم انتقادها؛ آرسنال برای لیورپول تونل افتخار می‌زند

دیگ جوشان برای استقبال از بارسلونا

حیرت باشگاه پرسپولیس از درخواست اسماعیل کارتال!

گلزن جوان تیم ملی؛ به اشتباهات فردی خودمان باختیم

تختی همان تختی، پرسپولیس همان پرسپولیس! (عکس)

دستگیری کلاهبردار حرفه‌ای با 50 کارت بانکی در قروه

نشت گاز خانگی در قروه یک فوتی برجا گذاشت+تصویر

معرفی جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی در کنگره 5536 شهید کردستان

کارگاه آموزشی پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی دختران در سقز برگزار شد

توقیف هفت کبک وحشی از منزل یک متخلف در بانه

جانشین فرمانده سپاه کردستان معرفی شد+سوابق

جلسه مهم وزیر ارتباطات با فعالان حوزه رمزارز؛ نگرانی وزیر از بازار زیرزمینی

بدهی 100 میلیارد تومانی ادارات به مخابرات کرمان

انتشار تصویری جدید از وزیر احتمالی اقتصاد دولت پزشکیان

نرخ تورم با متغیر‌های پولی در اقتصاد ایران همبستگی دارد

وزیر ارتباطات با فعالان رمز ارز چه کاری داشت؟

تحریم‌، هزینه تجارت را تا 35 درصد بالا برد

رمز موفقیت فاز دوم پتروشیمی کرمانشاه در چیست؟

کشت محصولات آب بر بلای جان آب‌های زیرزمینی کرمانشاه شده‌اند

سرکنسول ایران: اربیل نقش موثری در توسعه روابط با ایران دارد

تعرفه بسته های اینترنت تله کیش افزایش نیافته است

امیدآفرینی و ایجاد نشاط به پیشرفت کشور کمک خواهد کرد

شیراز، خال رخ هفت کشور؛ شهری که «هی شعر تر انگیزد»

آغاز ثبت‌نام بن‌کارت‌های دانشجویی، طلاب و اعضای هیات علمی