عصر کرد

آخرين مطالب

دلاریزه شدن؛ موهبت مالی رستگار کننده یا ورطه نابودی اقتصادی؟ اقتصادي

دلاریزه شدن؛ موهبت مالی رستگار کننده یا ورطه نابودی اقتصادی؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - یک کارشناس اقتصادی طی یک یادداشت تحلیلی به برخی از ابعاد دلاریزه شدن اقتصاد کشور‌های در حال توسعه و همچنین تجربه‌های موفق و ناموفق مرتبط با این موضوع اشاره کرد.
گروه بانک بورس بازارنیوز- سیدمهدی میرحسینی (کارشناس اقتصادی)؛ مسئله دلاریزه شدن اقتصاد‌های جهانی و بکارگیری ارز مرجع ایالات متحده در مناسبات مالی داخلی و بین المللی کشور‌ها به ویژه در اقتصاد‌های در حال توسعه، کمترتوسعه یافته و فقیر، از دیرباز چالشی دو سویه و برخی اوقات تنش زا در حوزه مالیه بین الملل بوده است.
میخکوب کردن نظام‌های ارزی به واحد پول دلار دارای مزایا و محاسنی است که پیامد‌های مثبت یا منفی این رویکرد بسته به اندازه اقتصاد یک کشور، درجه باز بودن تجاری، وضعیت شاخص‌های کلان اقتصاد داخلی و جهانی و نوع تعامل با بستر‌های مالی بین الملل، متفاوت خواهد بود.
در این بین، مبتنی بر اطلاعات و داده‌های حاصل از پژوهش­های انجام گرفته در مراکز علمی و تحقیقاتی دانشگاه‌­های تراز اول جهان، به نظر می‌­رسد که دلاریزه شدن کشور‌های در حال توسعه، در بعضی بازه­‌های زمانی، اثرات منفی شدیدی بر مولفه‌های کلان نظیر نرخ تورم، نرخ پس انداز، تولید ناخالص داخلی و شاخص ارزش پول ملی داشته و موجب ایجاد و گسترش حجم عظیمی از بحران­ و ورشکستگی‌های مالی و حتی بروز تنش‌­های سیاسی و اجتماعی بزرگ در آن‌ها شده است؛ لذا با توجه به اهمیت موضوع، در پرونده پژوهشی جدید با عنوان "هزارتوی دلاریزه شدن اقتصاد‌های در حال توسعه" به بررسی مفهوم دلاریزه شدن و مباحث پیرامون آن پرداخته و تلاش می‌­شود که تجربه موفق یا ناموفق برخی کشور‌های در حال توسعه را در موضوع دلاری کردن اقتصاد داخلی تبیین شود.
الف) با مفهوم دلاریزه شدن در اقتصاد آشنا شوید
دلاریزه شدن یا دلاریزاسیون یا دلاری شدن اقتصاد (Dollarization) را می‌­توان به عنوان مشتمل شدن سهم قابل توجهی از دارایی­‌های شهروندان یک کشور به شکل ارز مرجع جهانی یعنی دلار ایالات متحده آمریکا تعریف کرد. در واقع اصطلاح دلاریزه شدن زمانی به کار می‌رود که واحد پولی این کشور علاوه بر اینکه به جای پول ملی یک کشور دیگر استفاده می‌شود، نمونه‌ای از اجرای رویکرد‌های جایگزینی ارزی است.
در دهه 90 میلادی که بسیاری از اقتصاد‌های نوظهور، تورم فوق العاده بالایی را تجربه کردند، بکارگیری رویکرد دلاری کردن اقتصاد بسیار گسترده شد، زیرا شهروندان این جوامع به دنبال مصون ماندن از کاهش ارزش دارایی­‌های خود بودند و نگهداری سرمایه بر مبنای ارز خارجی، بهترین راهکار برای بیمه شدن در برابر احتمال بازگشت تورم و کاهش ارزش بود؛ به عبارت دیگر، در طول تاریخ اقتصادی جهان، نیروی محرکه جایگزینی ارزی و دلاریزه کردن یک اقتصاد، عموماً بی ثباتی اقتصادی و تورم بالا بوده است؛ بنابراین به عنوان رویکرد موقت و میان مدت، دلاریزه کردن همواره می‌تواند یک راه حل کارآمد تلقی شود. با این حال، واقعیت تلخ این است که در بسیاری از اقتصاد‌های در حال توسعه، تورم رام شده، اما تنها تعداد معدودی از آن‌ها توانسته‌اند که اقتصاد خود را آن هم تا حد کم و بسیار محدودی، دلارزدایی کنند و متاسفانه ادامه سیاست دلاریزه ماندن اقتصاد‌ها به خواست و فشار ایالات متحده آمریکا، همچنان ادامه داشته و اثرات سوء خود را بر جای می‌گذارد.

عصر کرد

ب) دلاریزه شدن رسمی و غیررسمی و دلاریزه شدن داخلی و خارجی چیست؟
در ادبیات دلاریزاسیون، چند مفهوم کلیدی درباره دلاری کردن اقتصاد وجود دارد که معنای هرکدام با اندکی تغییر، متفاوت از دیگری است:
-دلاریزه شدن رسمی یا قانونی، به مواردی اشاره دارد که در آن به ارز خارجی، معمولاً به یک شکل انحصاری، وضعیت مناقصه قانونی داده می‌شود؛ به عبارت دیگر، در دلاریزه کردن رسمی، ارز خارجی برای اهدافی که یک واحد ارزی می­تواند داشته باشد، از جمله به عنوان واحد ارزش برای قرارداد‌های عمومی، استفاده می‌شود.
-دلاریزه شدن غیر رسمی یا بالفعل وضعیتی را نشان می‌دهد که یک ارز خارجی در کنار پول ملی کشور، به عنوان وسیله مبادله یا به عنوان ابزاری برای پس انداز و ذخیره ارزش استفاده می‌شود.
-دلاریزه شدن داخلی وضعیتی است که در آن قرارداد‌های مالی بین ساکنان و شهروندان این کشور، به واحد ارز خارجی انجام می‌شود.
-دلاریزه شدن خارجی وضعیتی است که قرارداد‌های مالی بین شهروندان یک کشور و شهروندان خارجی، به واحد ارز خارجی انجام می‌شود.
ج) چرا کشور‌ها به دلاریزه شدن اقتصاد خود روی می‌آورند؟
فرآیند دلاریزه شدن اقتصاد معمولاً در کشور‌هایی با قدرت پولی مرکزی ضعیف یا محیط اقتصادی ناپایدار رخ می‌دهد. در واقع دلاری شدن، معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که پول ملی یک کشور به دلیل تورم یا بی‌ثباتی، سودمندی خود را به عنوان وسیله مبادله و با ابزار ذخیره ارزش از دست بدهد.
در حقیقت، به عنوان رویکرد جایگزین برای حفظ ارزش یک ارز شناور یا یک ارز ثابت، یک کشور ممکن است تصمیم به اجرای فرآیند دلاریزه شدن کامل برای کاهش ریسک مالی خود بگیرد و در نتیجه یک فضای اقتصادی و سرمایه گذاری پایدار و مطمئن را فراهم کند. کشور‌هایی که به دنبال دلاریزه شدن اقتصاد هستند، معمولاً کشور‌های در حال توسعه یا کمتر توسعه یافته هستند.
فرآیند دلاریزه شدن اقتصاد می‌تواند به عنوان یک سیاست پولی رسمی یا به عنوان یک فرآیند غیررسمی در بازار مالی و اقتصادی یک کشور رخ دهد که در آن، دلار آمریکا چه از طریق فرمان رسمی و چه از طریق پذیرش توسط فعالان بازار، به عنوان ابزار مبادله ایِ پذیرفته شده برای استفاده در معاملات روزانه در اقتصاد یک کشور شناخته می‌شود و یا اینکه گاهی اوقات، دلار به عنوان ارز قانونی یک کشور، وضعیت رسمی به خود می‌گیرد.
دلیل اصلی تمایل برای دلاریزه شدن، حفظ ثبات بیشتر در ارزش دارایی‌های خود نسبت به پول ملی است. به عنوان مثال، شهروندان یک کشور در یک اقتصادی که تحت تورم افسارگسیخته قرار دارد، از دلار آمریکا برای انجام معاملات روزانه و یا برای پس انداز سرمایه‌های خود استفاده می‌کنند تا تورم موجب کاهش قدرت خرید آن‌ها نشود.

عصر کرد

اما این رویکرد به ظاهر مثبت و بهینه، روی دیگری از سکه را نیز دارد. در فرآیند دلاریزه شدن، اقتصاد یک کشور با تعدیل عرضه پول، بخشی از توانایی خود را برای تاثیرگذاری بر اقتصاد خود از طریق سیاست پولی از دست می‌دهد و کشور دلاریزه شده، عملاً سیاست‌های پولی خود را به فدرال رزرو ایالات متحده برون سپاری می‌کند. این امر قطعاً می‌تواند یک عامل منفی باشد. زیرا همواره سیاست‌های پولی فدرال رزرو، به نفع اقتصاد ایالات متحده تنظیم می‌شود و نه به نفع کشور‌های دلاریزه شده؛ بنابراین دلاری شدن یک اقتصاد اگر به کمک سیاستگذار پولی بشتابد و به کشور دلاریزه شده اجازه دهد تا در منابعی که می‌بایست برای فرآیند مدیریت عرضه پول خود اختصاص دهد، صرفه‌جویی کند، این رویکرد می‌تواند سودمند باشد.
همچنین ممکن است مقامات پولی مرکزی یک کشور در مدیریت سیاست‌های خود ناتوان باشند. در این صورت است که کنار گذاشتن سیاست پولی مستقل داخلی می‌تواند کشور دلاریزه شده را به منطقه ارزی بهینه نزدیک‌تر کند.
اما در آخر شاید بتوان گفت کشور‌های کوچکی که حجم نسبتاً زیادی مبادلات تجاری با ایالات متحده آمریکا دارند و دارای روابط اقتصادی قوی با این کشور هستند، از دلاریزه شدن اقتصاد خود سود نسبی خوبی خواهند برد.
پایان پیام//
نام نویسنده: برچسب ها: دلارزدایی ، دلاریزاسیون ، دلار آمریکا ، نظام ارزی ، اقتصاد ایران لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000TBj

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/836621/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مجموعه قصه های جالب از پیامبران(ع)

ضربه محکم مهاجم اسلوواکی توسط دروازه بان بلژیک دفع شد

موقعیت فوق العاده ای که لوکاکو در عین ناباوری از دست داد

زینچنکو: خجالت می‌کشم به صورت هواداران نگاه کنم!‏

ستاره رومانی: از شادی مردم‌مان هیجان زده‌ام

لالیگا، مقصد غیرمنتظره ستاره آلمانی

گل اول بلژیک توسط لوکاکو در دقیقه 56 که به دلیل آفساید مردود شد

سپاهان و فرصت عبور از همشهری

ضربه لوکاکو توسط دروازه بان دفع شد

نجات فوق العاده مدافعان اسلوواکی که مانع از گل اول بلژیک شد

ضربه لوکاکو به کنار دروازه اسلوواکی برخورد کرد

صاحب یکی از این امضاها قرار است رییس‌جمهور چهاردهم باشد | تصویر

نقش ساعت داخلی بدن در درمان سرطان

گلایه یک امام جمعه از جابجایی مدیران با تغییر دولت و مجلس /با این روش رشد 8 درصدی در اقتصاد مقدور است؟

جبلی: نقطه کانونی برنامه‌های انتخاباتی ریاست جمهوری اقتصاد است

مناظره انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری با محوریت اقتصاد آغاز شد

استفاده از شیوه «نانو حباب»، میزان پرورش ماهی در کرمانشاه را 2 برابر می‌کند

مشارکت" تنها راه توسعه جزیره کیش است

آدم اصیل به کسی میگن که...

گل اول اسلواکی به بلژیک توسط ایوان شرانز

پرستاره‌ترین ورژن قهرمان المپیک برابر ایران

یوردانسکو: امیدوارم کاپیتان جواب سلامم را بدهد!‏

ستاره رومانی: این پیروزی را جشن نمی‌گیریم

ظاهر متفاوت قایدی که تاکنون ندیده‌اید

تیم جوانان با پیروزی راهی تورنمنت کافا شد

تیم تنیس دختران ایران به جمع 4 تیم برتر کازان نرسید

اشتباه مهلک دروازه بان اسلوواکی و ضربه تروسارد که از بالای دروازه به بیرون رفت

آقای گل لیگ برتر در تور الاتحاد کلباء

رئیس اینتر: با بوفون موافق هستم

گزارش زنده؛ بلژیک 0 _ 1 اسلواکی

برنده جایزه اول فستیوال های جهانی، سفیر طبیعت و محیط زیست کیش شد.

معرفی کتاب «نمایش هولناک»

ترکیب رسمی بلژیک - اسلواکی

عامل دومین اشتباه بزرگ در نقش جهان

موراتا: با افتخار خودم را فدای اسپانیا می‌کنم

اسامی داوران روز اول دور دوم مرحله گروهی یورو 2024

نیکولای استانچو، بهترین بازیکن دیدار رومانی و اوکراین

خلاصه بازی رومانی 3 _ 0 اوکراین

10 روز تا انتخابات؛‌ اقتصاد، موضوع اولین مناظره

10 روز تا انتخابات؛ اقتصاد، موضوع اولین مناظره

ادامه حمایت مجلسی‌ها از جلیلی

10 روز تا انتخابات؛‌ اقتصاد، موضوع اولین مناظره/دیدار نامزدها با موحدی‌کرمانی

«دانش ورزی حاصلخیز»در کتابفروشی‌ها/روایت حضور زنان در عرصه فناوری

گل دوم رومانی به اوکراین توسط رازوان مارین

گل سوم رومانی به اوکراین توسط دنیس دراگوش

توپ در زمین مسی؛ رونالدو در جام جهانی بازی می‌کند

10 سیو برتر لیگ برتر انگلیس 2023/24

ورود جیمی جامپ در بازی اوکراین و رومانی

بزرگ‌ترین انتقال تاریخ لیگ برتر در سیرجان!

شور و حال دیدنی هواداران رومانی در خیابان‌های مونیخ