عصر کرد

آخرين مطالب

تعاونی‌های دانش بنیان، بهترین مسیر پرورش ایده‌های نخبگان اقتصادي

  بزرگنمايي:

عصر کرد -

عصر کرد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی ضمن بررسی نقش تعاونی ها در اقتصاد مقاومتی، راهکارهایی برای ارتقای بهره وری تعاونی های دانش بنیان در مسیر اقتصاد ملی ارائه داد.
در ایران، 9000 شرکت دانش‌بنیان وجود دارد که از این بین حدود 130 شرکت، تعاونی‌های دانش‌بنیانی هستند که مورد تأیید «کارگروه ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان» نیز قرار گرفته‌اند و هر روز بر درخواست‌ها در این حوزه اضافه می‌شود.
در جهان، آمار دقیقی از این تعاونی‌ها وجود ندارد، اما می‌توان گفت تمایل به تشکیل آنها در حوزه فعالیت تعاونی‌های کشاورزی بیشتر است.
طبق سند توسعه بخش تعاون مصوب سال 1402 هیئت‌وزیران موضوع‌بند «الف» ماده (9) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل‌وچهارم، در بند «الف» ماده (9) ذیل عنوان «اهداف کمّی بخش تعاون»، سهم بخش تعاون از کل شرکت‌های دانش‌بنیان در پایان چشم‌انداز 10 ساله را 40٪ تعیین کرده است. یعنی نزدیک به نیمی از شرکت‌های دانش‌بنیان باید در پایان دهه جاری تعاونی‌ها باشند.
اگر معیار درستی برای ارزیابی تعاونی‌های دانش‌بنیان وجود نداشته‌باشد و مشخص نباشد این تعاونی‌ها چه فواید و کارویژه‌ای دارند و کجا باید قرار بگیرند و کجا الزامی به حضورشان نیست ضمن آنکه نمی‌توان تحلیل دقیقی از وضعیت کنونی داشت، به همان میزان هم نمی‌توان درباره درستی یا نادرستی سیاست‌ها و قوانین این حوزه اظهارنظر دقیقی کرد. درنهایت ممکن است هزینه‌های مالی و انسانی گزافی خرج شود و نتایج قانع‌کننده نباشند؛ لذا دستیابی به چنین معیاری ضرورت و اهمیت بسیاری دارد. گزارش حاضر، مطالعه‌ای است برای مشخص کردن این معیارها. معیار‌های مذکور تنها از طریق بررسی نسبت بُعد تعاونی و بُعد دانش‌بنیان بودن این شرکت‌ها با اقتصاد مقاومتی حاصل می‌شود.
در خصوص علت بررسی بُعد دانش‌بنیانی با اقتصاد مقاومتی باید گفت، علت این مقایسه به ماهیت شرکت‌های دانش‌بنیان و ماهیت اقتصاد مقاومتی برمی‌گردد. اقتصاد مقاومتی طرحی از اقتصاد ملی است که بر افزایش قدرت ملی، خلق منافع و بازار‌های جدید برای اقتصاد کشور، توجه بر جغرافیای سیاسی- اقتصادی ایران در سیاستگذاری اقتصادی، مردمی کردن اقتصاد، بومی و درون‌زا کردن اقتصاد تأکید دارد.
اقتصاد دانش‌بنیان نیز ویژگی‌هایی دارد که به‌واسطه آن ویژگی‌ها، هم می‌تواند به اقتصاد مقاومتی کمک‌کننده باشد و هم از آن بهره‌مند شود. از جمله این ویژگی‌ها وفق برخی نظریات اقتصادی توجه بر اثر جغرافیای سیاسی – اقتصادی کشور‌ها و تقاضای برخاسته از آن بر تحریک تولید دانش و تکنولوژی در داخل کشورهاست. از سوی دیگر اقتصاد دانش‌بنیان با تأکید بر نقش خلاقیت و فراروی از هنجار‌ها و دستورالعمل‌های اقتصادی از پیش نگاشته شده با هدف درون‌زا بودن و بومی بودن اقتصاد مقاومتی هماهنگی دارد. ازآنجاکه شرکت‌های دانش‌بنیان در اقتصاد دانش‌بنیان، نیروی پیشرو محسوب می‌شوند، بنابراین این‌گونه از تعاونی‌ها مانند سایر شرکت‌های دانش‌بنیان باید از این جهت که امکان پیگیری قدرت کشور و یکی از ابزار‌های مدیریت صحنه جغرافیای اقتصادی کشور هستند، مورد توجه و قانون‌گذاری قرار گیرند.
درباره بُعد تعاونی بودن نیز باید همچنان پرسید که کدام‌یک از ویژگی‌های اجتماعی تعاونی‌ها برای اهداف اقتصاد مقاومتی کارکرد دارند. از دیدگاه این گزارش، این ویژگی‌ها به مردمی‌بودن، شیوه سازماندهی اجتماعی تعاونی و داشتن اهداف اجتماعی باز می‌گردد.
نیرو‌های نخبه دانشگاهی که به‌تنهایی امکان سرمایه‌گذاری ندارند و یا در سپردن ایده‌شان به یک سرمایه‌گذار نگران اثر تصمیمات سهام‌داران هستند، می‌توانند در قالب تعاونی، با داشتن حق رأی برابر، شرکت دانش‌بنیان خود را داشته‌باشند. به این شکل، تعاونی‌های دانش‌بنیان می‌تواند در راستای هدف مردمی‌کردن اقتصاد، شکستن انحصار‌ها و شریک کردن تعداد بیشتری از نخبگان در نقطه تولید، دانش و تکنولوژی، کمک‌کننده باشند.
تعاونی‌های دانش‌بنیان به سبب تعاونی بودن، علی‌القاعده باید در کنار اهداف اقتصادی، اهداف اجتماعی و خیر عمومی را هم تعقیب کنند؛ بنابراین شناسایی این نقاط و هدایت این تعاونی‌ها به حضور در این حوزه یک اقدام مهم است. برای نمونه، دانش‌بنیان شدن برخی از تعاونی‌های حوزه کشاورزی، تعاونی‌هایی توسعه و عمران شهرستان، تعاونی‌های توسعه روستایی، تعاونی‌های تولیدی – که نیمی از تعاونی‌های کشور را تشکیل می‌دهند- بستری را فراهم می‌آورد تا در مناطقی که مشکل بیکاری، مهاجرت نخبگان محلی و عدم توانایی مردم در ایجاد اشتغال برای خود وجود دارد و حوزه‌هایی که بخش خصوصی یا دولتی تمایلی به سرمایه‌گذاری در آن موارد ندارد، بتوانند علاوه‌بر کسب سود، مشکلی از مشکلات اجتماعی را رفع کنند.
برای داشتن سیاست‌ها و قوانین مؤثر و واقع‌بینانه که باعث شوند این نوع تعاونی‌ها ضمن حفظ معنا و ماهیت تعاونی، حداکثر بهره‌وری را برای خود و برای منافع ملی نیز داشته‌باشند باید نسبت بین اقتصاد مقاومتی با اقتصاد دانش‌بنیان از یک‌سو و نیز اقتصاد مقاومتی با کارکرد‌های اجتماعی تعاونی از سوی دیگر، همواره مورد توجه قرار گیرند. 
براساس نتایج این تحقیق و با توجه به اینکه قانون بخش تعاونی اقتصاد ایران، پیش از ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی نوشته‌شده، بهترین پیشنهاد قانون‌گذاری در این حوزه، اصلاح قانون این بخش معطوف به مسائل جدید است. به‌ویژه درباره قوانین حمایتی، قوانین توانمندسازی، آموزشی و بازتعریف تعاونی‌ها مناسب است مسائل جدید مورد نظر قرار گیرد و اولویت‌های جدیدی تعریف گردد تا توزیع امکانات در این بخش، به حداکثر بازدهی منجر شود. برای پژوهش‌های آتی نیز پیشنهاد می‌شود، موقعیت کنونی و میدانی تعاونی‌های دانش‌بنیان و نسبت مسائل‌شان با قوانین موجود بررسی شود تا گام دیگری در راستای حفظ قوانین مؤثر و بهبود سایر قوانین بتوان برداشت.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/831749/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با آنکه دلم از غم هجرت خون است!

نامرئی شدن استعداد برزیلی در رئال‌ مادرید

تمجید انگلیسی‌ها از تیمو ورنر، عامل شکست سیتی

احتمال رویارویی تیلور با قاسم‌پور

یک بازیکن جدید از تیم جوانان محروم شد!

پیام تبریک رئیس جمهور به افتخارآفرینان المپیک جهانی دانش‌آموزی

قرارداد دروازه‌بان برزیلی خیبر تمدید شد

کاروان پرسپولیس راهی دبی شد

برنامه‌ریزی حضور هواداران تراکتور در بازی با استقلال تشریح شد

آمار فوق‌العاده استقلال خوزستان مقابل پرسپولیس

نظر کارشناس داوری اروپایی درباره 2 پنالتی پرسپولیس و گل مردود شده مقابل استقلال خوزستان

تئاتر شهر میزبان «هست و نیست» می‌شود

نگاه کارشناس داوری انگلیسی به بازی استقلال خوزستان و پرسپولیس

نظر جنجالی کارشناس داوری انگلیسی درباره اعتراض گارید

پنالتی های جنجالی پرسپولیس؛ کارشناس داوری انگلیسی نظرش را داد

رزمایش تاکتیکی گردان‌های امام علی (ع) در قصرشیرین برگزار شد

مصاحبه متفاوت سروش پس از شکست پرسپولیس

تئاترشهر میزبان نمایش عاشقانه «هست و نیست» می‌شود

«دشت می‌خواند» در جشنواره بین‌المللی فیلم دانشجویی بلغارستان

امسال 18 مجوز اجرای موسیقی صحنه‌ای در چهارمحال و بختیاری صادر شد

حق وردی: مدافعان استقلال خوزستان خطایی نکردند/ به درستی برای پرسپولیس پنالتی گرفته نشد

«دشت می‌خواند» به جشنواره بین‌المللی فیلم بلغارستان راه یافت

دستگیری عامل قتل بانوی ایرانشهری در کمتر از یک ساعت

«تئاتر»؛ تک و تنها/چرا بخش خصوصی و نهادها به صحنه نمی‌آیند؟

اینسکو و دانشگاه کردستان تفاهم نامه همکاری امضا کردند

دادە و اطلاعات دقیق لازمە اتخاذ تصمیم‌های کلان است

بیش از پنج هزار پرونده تخلف در تعزیرات کردستان تشکیل شد

انعقاد تفاهم‌نامه تجارت مشترک بین منطقه آزاد اروند و تجار اقلیم کردستان عراق

244 بیمار سکته مغزی به بیمارستان‌های کردستان اعزام شدند

آزمون دکتری تخصصی، پژوهشی وزارت بهداشت در کردستان برگزار شد

فتح قدس خروجی تمام رشادت‌ها در جبهه مقاومت است

نبود آمادگی کافی در حوزه پدافند غیرعامل در کردستان

برگزاری آزمون دکتری تخصصی وزارت بهداشت در کردستان

کاهش 30 درصدی بارش‌ها در کردستان/ 43 درصد سدها پر است

فرمانداران و مسئولان شهرهای کردستان سرشماری کشاورزی رامدیریت کنند

راننده سبزواری سرویس طلای شهروندی را پس داد

جزئیات طرح سرشماری کشاورزی در کردستان

اطلاعات کشاورزان در اختیار سازمان هدفمندی یارانه‌ها و امور مالیاتی قرار نمی‌گیرد

فرآیند عملیاتی سرشماری کشاورزی از 12 آبان در کردستان آغاز می‌شود

رزمایش تاکتیکی گردان‌های امام علی(ع) در قصرشیرین برگزار شد

انهدام یک شبکه سازمان‌یافته قاچاق سوخت در کرمانشاه

هیئت دولت را نسبت به کمبودهای خراسان شمالی حساس کردیم

تکریم ارباب رجوع احترام به مردم است

فردای گسترش اقتصاد کشور وابسته به چیست؟

از وفاق تا افق

اصلاح اقتصاد معدن در دستور کار است

رییس کمیسیون تخصصی مدیریت و اقتصاد شورای علوم تحقیقات منصوب شد

رئیس کمیسیون تخصصی مدیریت و اقتصاد شورای علوم تحقیقات منصوب شد

ماجرای 100 هزار مجوز مشکوک در وزارت اقتصاد چیست؟/ همتی واکنش نشان داد

رنانی: از 376 شاخص توسعه 190 شاخص قرمز شده است / آب، بنزین و تصادفات از بحران وارد فاجعه شده اند / 90 درصد کارآفرینان امید به اقتصاد ندارند