عصر کرد

آخرين مطالب

ضدعفونی‌کننده‌های دست به مغز آسیب می‌رسانند علمي

ضدعفونی‌کننده‌های دست به مغز آسیب می‌رسانند
  بزرگنمايي:

عصر کرد - نتایج یک مطالعه جدید نشان داده است که ضدعفونی‌کننده‌های دست می‌توانند به سلول‌های پشتیبان حیاتی در مغز آسیب بزنند.

یک مطالعه جدید بر اساس کشت سلولی انسان و موش نشان داد مواد شیمیایی موجود در ضدعفونی‌کننده‌های معمولی خانگی، چسب‌ها و منسوجات مبلمان می‌توانند به سلول‌های پشتیبان در مغز در مراحل حیاتی رشد آسیب بزنند.
ارین کوهن زیست شناس مولکولی در دانشگاه «کیس وسترن رزرو»(Case Western Reserve) در اوهایو آمریکا و همکارانش با شروع با 1823 ترکیب با سمیت ناشناخته موجود در محیط، دو دسته از مواد شیمیایی را شناسایی کردند که بلوغ سلول‌هایی به نام «الیگودندروسیت‌ها»(oligodendrocytes) را در شرایط آزمایشگاهی متوقف می‌کند یا آنها را نابود می‌کند.
الیگودندروسیت‌ها نوعی از سلول‌های حمایت کننده عصبی هستند. آنها به دور نورون‌ها می‌پیچند تا پوششی عایق تشکیل دهند که سرعت سیگنال‌های مغز را حفظ می‌کند.
یکی از این دو دسته شیمیایی شناسایی شده، ترکیبات چهارتایی بودند که در اسپری‌های ضد عفونی کننده، دستمال مرطوب و ضدعفونی کننده‌های دست و محصولات مراقبت شخصی مانند خمیر دندان و دهان شویه برای از بین بردن باکتری‌ها و ویروس‌ها استفاده می‌شوند و در صورت استفاده نادرست یا در فضاهایی با تهویه ضعیف می‌توانند بلعیده یا استنشاق شوند.
دسته دیگر نیز «ارگانوفسفات‌ها»(organophosphates) بودند. آنها که به عنوان بازدارنده شعله آتش عمل می‌کنند، معمولاً در منسوجات، چسب‌ها و اقلام خانگی مانند مبلمان و وسایل الکترونیکی یافت می‌شوند و می‌توانند در هوای اتاق‌هایی که معمولاً در آنها وقت می‌گذرانیم، گاز خارج کنند و جذب پوست شوند و به طور بالقوه راه خود را به مغز باز کنند.
در آزمایش‌ها روی موش‌ها، موش‌های نوزادی که دوز خوراکی یکی از این سه ترکیب چهارتایی را دریافت کردند، چند روز بعد سطوح قابل تشخیصی از آن مواد شیمیایی را در بافت مغزشان داشتند که نشان می‌دهد این ترکیبات می‌توانند از سد خونی مغزی که قلعه محافظ بین جریان خون و سلول‌های مغز است، عبور کنند.
این حیوانات همچنین پس از 10 دوز روزانه از یکی از این ترکیبات موسوم به ستیل‌پیریدینیوم کلرید که ترشح آن در یک دوره کلیدی رشد مغز از پنج روز پس از تولد شروع می‌شود، تعداد الیگودندروسیت‌های مغزشان کاهش یافت.
اثرات مشابهی در ارگانوئیدهای مغز شامل خوشه‌ای از سلول‌های بنیادی انسانی که در یک ظرف رشد کردند و رفتاری شبیه به بافت مغز در حال رشد دارند، مشاهده شد.
کوهن می‌گوید: ما دریافتیم که «الیگودندروسیت‌ها»(نه سایر سلول‌های مغزی) به طور شگفت انگیزی در برابر ترکیبات آمونیوم چهارتایی و بازدارنده‌های شعله ارگانوفسفات آسیب‌پذیر هستند.
با این حال کارشناسان بلافاصله از نتایج این مطالعه مبتنی بر آزمایشگاه که سلول‌های انسانی و موش‌ها را با غلظت‌های بالاتر از آنچه که معمولاً در معرض آن قرار می‌گیرند و به روش‌هایی که نشان‌دهنده نحوه تماس انسان‌ها با این مواد شیمیایی نیست، نگران نشدند.
الیور جونز شیمیدان محیط زیست از دانشگاه RMIT در ملبورن استرالیا می‌گوید: مسئله این نیست که آیا چیزی سمی است یا نه، بلکه بحث سمی بودن آن در شرایطی است که در معرض آن قرار می‌گیریم. در این مورد، پژوهشگران سلول‌ها را در یک ظرف پتری در معرض مقدار نسبتاً بالایی از این ترکیبات قرار داده‌اند که مشابه با دوز یا مدت زمان مواجهه با آنها که انسان ممکن است به طور معمول با آن مواجه شود، نیست.
وی افزود: با این حال می‌دانیم که برخی از افراد مانند نظافتچی‌های مدارس و بیمارستان‌ها بیش از دیگران در معرض این ترکیبات قرار دارند، زیرا معمولاً در این محیط‌ها از ضدعفونی کننده‌های با قدرت صنعتی استفاده می‌شود.
گفتنی است که تحقیقات تاکنون در مورد سمیت این ترکیبات در مطالعات حیوانی و سلولی انجام شده بود و این نخستین مطالعه‌ای است که در حال بررسی اثرات سلامتی آنها در انسان‌هاست.
پژوهشگران دریافته‌اند که افراد در طول همه‌گیری کرونا، دو برابر سطح این ترکیبات را در خون خود داشتند که به احتمال فراوان به دلیل استفاده گسترده از ضدعفونی‌کننده‌هاست.
این امر باعث شده است که برخی از پژوهشگران این مواد شیمیایی را به عنوان «نگرانی‌های نوظهور» معرفی کنند و به چالش‌های درک کامل خطرات سلامتی این ترکیبات به دلیل تنوع ساختاری گسترده آنها اشاره کنند.
وضعیت مشابهی در مورد بازدارنده‌های شعله ارگانوفسفات وجود دارد که به طور گسترده در محیط و خون انسان، ادرار و شیر مادران شناسایی شده‌اند.
کوهن و همکارانش در مطالعه خود سطوح یک بازدارنده شعله را با تجزیه و تحلیل سطوح یک متابولیت بازدارنده شعله موسوم به BDCIPP در نمونه‌های ادرار کودکان جمع‌آوری شده در نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه CDC ایالات متحده بین سال‌های 2013 تا 2018 تجزیه و تحلیل کردند.
تقریباً همه 1763 کودک 3 تا 11 ساله BDCIPP را در ادرار خود داشتند. آنهایی که بالاترین سطوح را داشتند، 2 و 6 برابر بیشتر از کسانی که در معرض کم این ترکیب قرار گرفته بودند، پیامدهای منفی رشد عصبی مانند اختلال عملکرد حرکتی یا نیاز به کمک آموزشی را تجربه کردند.
اما داده‌های مشاهده‌ای فقط می‌توانند به ارتباط اشاره کنند، نه دلایل مستقیم. ضمن اینکه شکاف‌های زیادی در درک ما از چگونگی تأثیر این مواد شیمیایی بر انسان‌ها باقی می‌ماند، زیرا مانند این مطالعه، بیشتر داده‌ها از حیوانات و سلول‌ها می‌آیند.
کوهن و همکارانش استدلال می‌کنند که این دلیل کافی برای ادامه بررسی اثرات سلامتی این ترکیبات به ویژه در کودکان است. آنها می‌گویند: سیستم عصبی مرکزی در حال رشد به طور ویژه به عوامل محیطی حساس است و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی اگر در دوره‌های بحرانی رشد رخ دهد، می‌تواند به شکل ویژه برای کودکان مضر باشد.
این مطالعه در مجله Nature Neuroscience منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/814650/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهار این شوت بارکولا فقط از نویر برمی‌آمد!

اشتباه مهلک نویر مقابل دمبله، چه توپی گل نشد!

نامه مهم ساپینتو؛ گلر دوم را من تعیین می‌کنم!

گل اول پاریس به بایرن مونیخ، ستاره جوان گل کاشت!

اخراج پاچو، پاریسی ها ده نفره برابر بایرن مونیخ

باز هم بایرن مونیخ باز هم گل آفساید، این‌بار هری کین!

بزرگترین چهره‌های فوتبالی تماشاگر بایرن - پاریس

جام جهانی باشگاه‌ها؛ پاری‌سن‌ژرمن با تلفات، بایرن مونیخ را برد و صعود کرد

تحلیل چینی درباره احتمال فروش جنگنده J-10 به تهران: مشکل ایران را حل نمی کند

روایت رهبر انقلاب از ماجرای گفت‌وگوی امام حسین(علیه‌السلام) و حضرت زینب(سلام‌الله‌علیه) در شب عاشورا

زنجیرزنی علی علیپور و مهدی عبدی در مراسم شب تاسوعای قائمشهر

ستاره ملی‌پوش غایب بزرگ تمرین سپاهان

سیدحسین تا 1406 در استقلال

ضربه سر خطرناک هری کین برابر دوناروما

موقعیت خطرناک اولیسه و واکنش دیدنی دوناروما

پیر نشو لعنتی! باز هم مهار استثنایی نویر

مصدومیت وحشتناک موسیالا!

شرکت رییس‌جمهور در مراسم تاسوعای حسینی(ع) و سینه‌زنی دستجات تبریز

مجری مشهور آمریکایی: مصاحبه با رئیس جمهوری ایران به زودی منتشر می‌شود

گودال عظیم در زندان اوین؛ آثار حمله رژیم صهیونیستی

رایزنی‌های فشرده مصر برای تثبیت آتش‌بس میان ایران و رژیم صهیونیستی

گزارش رسانه اسرائیلی از بند مخصوص زندانیان متهم به جاسوسی برای ایران

قدردانی محسن رضایی از مواضع کشورها در محکومیت تجاوز آمریکایی- صهیونیستی

وزارت امور خارجه ایران سالروز استقلال ونزوئلا را تبریک گفت

گزارش اسکای‌نیوز از تهران: مردم ایران از عاشورا الهام می‌گیرند و از ترامپ نمی‌هراسند

نامه ایران به شورای امنیت و صلیب سرخ در مورد ربایش احمد متوسلیان و همراهانش توسط رژیم صهیونیستی

تو همیشه شماره 20 ما خواهی بود، دیگو

بارسلونا قید خرید ستاره اینتر را زد

اگر صلاح آن پاس را نمی‌داد ژوتا امروز زنده بود!

سپاهان، جذب ستاره استقلال را لو داد!

هایلایت و بیوگرافی آلوین فورتس، وینگر لینک‌شده به استقلال؛ از آکادمی نایک تا درخشش در مالزی

کول پالمر، درباره صحبت‌هایش با استوائو در پایان بازی

هواداران لیورپول سوگوار دیوگو ژوتا

شرکت رییس‌جمهور در مراسم تاسوعای حسینی(ع) و سینه زنی دسته‌جات تبریز

اجرای پویش نذر خون در سریش آباد

هوای کردستان خنک‌تر می‌شود

مخالفت مازیار زارع با جدایی هافبک خبرساز

نقل و انتقالات اینتر به پایان رسید!

نقل و انتقالات فوتسال؛ مدعی جدید وارد می‌شود

محرم اجازه جدایی به دروازه‌بانش نمی‌دهد

نظر جالب کروس درباره انتقال مودریچ به میلان

خسرو حیدری، چشم و گوش ساپینتو در ایران!

لیائو در مونیخ، بایرن خیال همه را راحت کرد

برترین گل های بازیکنان برزیلی در لالیگا

آشنایی با لئوپولدو لوکه، اختاپوس سبیلوی آرژانتین؛ از درخشش در روز فوت برادر تا قهرمانی جام جهانی و فوت بر اثر کرونا

ساپینتو، دست روی مدافع چپ 21 ساله گذاشت

عبدالله آوجی: بله، با پرسپولیس مذاکره کردم!

ادعای رسانه معتبر؛ علی کریمی به استقلال پیوست!

دیدار معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد با خانواده شهیدان قاسمی، فروغی‌راد و مهری در استان زنجان

حزب‌الله: پیروزی ایران موقعیت آن را به عنوان یک قدرت منطقه‌ای تثبیت کرد