عصر کرد

آخرين مطالب

یک عامل جدید برای زوال عقل زودرس کشف شد علمي

یک عامل جدید برای زوال عقل زودرس کشف شد
  بزرگنمايي:

عصر کرد - دانشمندان تجمع‌های غیرطبیعی از یک پروتئین را در مغز افراد مبتلا به زوال عقل زودرس شناسایی کرده‌اند که علت آن پیش از این مشخص نبود.

به گزارش ساینس دیلی، بیشتر بیماری‌های تخریب‌کننده عصبی مانند زوال عقل، شامل پروتئین‌هایی هستند که در رشته‌هایی به نام آمیلوئید جمع می‌شوند. دانشمندان در بیشتر این بیماری‌ها، پروتئین‌هایی را شناسایی کرده‌اند که در کنار هم جمع می‌شوند. این امر به دانشمندان امکان می‌دهد تا پروتئین‌ها را برای آزمایش‌های تشخیصی و درمان هدف قرار دهند.
با وجود این، دانشمندان در حدود 10 درصد از موارد «زوال عقل فرونتوتمپورال»(frontotemporal dementia) هنوز پروتئین سرکش را شناسایی نکرده بودند. آنها اکنون ساختارهای تجمعی پروتئین «TAF15» را در این موارد مشخص کرده‌اند.
زوال عقل فرونتوتمپورال ناشی از انحطاط لوب‌های پیشانی و گیجگاهی مغز است که احساسات، شخصیت، رفتار، گفتار و درک واژه‌ها را کنترل می‌کنند. این نوع زوال عقل معمولا در سنین پایین‌تری نسبت به بیماری آلزایمر آغاز می‌شود و اغلب در افراد 45 تا 65 ساله تشخیص داده می‌شود اما می‌تواند افراد جوان‌تر یا مسن‌تر را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
در پژوهشی که به سرپرستی دانشمندان آزمایشگاه بیولوژی مولکولی «شورای تحقیقات پزشکی»(MRC) در کمبریج انگلستان انجام شد، ساختارهای تجمعی پروتئین شناسایی شدند که می‌توانند هدفی برای پیشرفت آزمایش‌ها و درمان‌های تشخیصی آینده باشند.
دکتر «بنجامین ریسکلدی فالکون»(Benjamin Ryskeldi-Falcon) مدیر این پروژه گفت: این کشف، درک ما را در مورد اساس مولکولی زوال عقل فرونتومپورال تغییر می‌دهد. این یک یافته نادر در مورد یک عضو جدید گروه کوچکی از پروتئین‌هاست که در بیماری‌های تخریب‌کننده عصبی جمع می‌شوند.
وی افزود: اکنون که پروتئین کلیدی و ساختار آن را شناسایی کرده‌ایم، می‌توانیم آن را برای تشخیص و درمان این نوع از زوال عقل فرونتومپورال هدف قرار دهیم. این کار شبیه به راهبردهایی است که در حال حاضر برای هدف قرار دادن توده‌های پروتئین‌ آمیلوئید بتا و تاو مشخصه بیماری آلزایمر انجام می‌شوند.
دانشمندان از یک میکروسکوپ پیشرفته موسوم به «میکروسکوپ الکترونی کرایو»(cryo-EM) برای بررسی توده‌های پروتئین در چهار مغز اهدایی مبتلا به این نوع زوال عقل فروتنومپورال در وضوح اتمی استفاده کردند. مغزهای اهدایی توسط «تامارین لشلی»(Tammaryn Lashley) پژوهشگر «موسسه نورولوژی کوئین اسکوئر»(Queen Square Institute of Neurology) در «کالج دانشگاهی لندن»(UCL) و «برناردینو گتی»(Bernardino Ghetti) پژوهشگر دانشکده پزشکی «دانشگاه ایندیانا»(Indiana University) شناسایی شدند.
براساس شباهت‌هایی با سایر بیماری‌های تخریب‌کننده عصبی، دانشمندان مدت‌ها فکر می‌کردند که در این نوع زوال عقل، پروتئینی به نام FUS تجمع می‌کند. پژوهشگران آزمایشگاه بیولوژی مولکولی با استفاده از میکروسکوپ الکترونی کرایو توانستند تشخیص دهند که تجمع‌های پروتئینی هر مغز دارای ساختار اتمی یکسانی هستند. آنها با کمال تعجب دریافتند که این پروتئین FUS نیست، بلکه پروتئین دیگری به نام TAF15 است.
دکتر «استفان تتر»(Stephan Tetter) دانشمند آزمایشگاه بیولوژی مولکولی و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: این یک نتیجه غیرمنتظره است زیرا پیش از این پژوهش، TAF15 به عنوان یک عامل برای تشکیل شدن رشته‌های آمیلوئید در بیماری‌های تخریب‌کننده عصبی شناخته نشده بود و هیچ ساختاری از این پروتئین وجود نداشت. میکروسکوپ الکترونی کرایو با ارائه اطلاعاتی فراتر از توانایی‌ فناوری‌های پیشین، درک ما را در مورد آسیب‌شناسی مولکولی زوال عقل و بیماری‌های تخریب‌کننده عصبی به طور گسترده‌تری تغییر می‌دهد.
دکتر فالکون گفت: چالش فنی در عملکرد میکروسکوپ الکترونی کرایو این است که ما فقط می‌توانیم مغز چهار نفر را بررسی کنیم. با وجود این، اکنون که پروتئین کلیدی و ساختار آن را می‌شناسیم، می‌توانیم تجهیزاتی را برای ارزیابی این تجمع‌های پروتئینی غیرطبیعی در صدها نمونه بیمار ایجاد کنیم تا میزان گسترده بودن آنها را مورد بررسی قرار دهیم.
زوال عقل فرونتومپورال و بیماری نورون حرکتی
برخی از افراد مبتلا به زوال عقل فرونتوتمپورال، به بیماری نورون حرکتی نیز مبتلا هستند. بیماری نورون حرکتی، وضعیتی است که در آن افراد به تدریج کنترل عضلات خود را از دست می‌دهند. در این پژوهش مشخص شد دو نفر از افرادی که مغز آنها اهدا شده بود، علائم هر دو بیماری را دارند. پژوهشگران در این افراد، همان ساختار تجمعی TAF15 را در مناطق مغز مرتبط با بیماری نورون حرکتی شناسایی کردند.
دکتر فالکون ادامه داد: وجود توده‌های یکسان TAF15 در دو شخص مبتلا به زوال عقل فرونتومپورال و علائم بیماری نورون حرکتی، این احتمال را افزایش می‌دهد که TAF15 ممکن است در هر دو بیماری نقش داشته باشد. ما اکنون در حال بررسی این موضوع هستیم که آیا در افراد مبتلا به بیماری نورون حرکتی در غیاب زوال عقل فرونتوتمپورال، تجمع TAF15 وجود دارد یا خیر.
این پژوهش در مجله «Nature» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/762367/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

حتی اگر نباشی می آفرینمت!

انریکه: به پاریس آمده‌ام تا تاریخ‌سازی کنم!

ماتراتزی هم صعود اینتر به فینال را باور نداشت!

سیمئونه: باید به سطح اینتر و پی‌اس‌جی برسیم!

ژابی آلونسو: در پایان فصل از لورکوزن می‌روم

10 سیو برتر سری آ در ماه آوریل 2025

کارتال شاگردانش را به دو گروه تقسیم کرد

قهرمانی نکونام در مسابقات آزاد تفنگ

حضور جوکوویچ در ATP - 250 ژنو

بیانیه مس رفسنجان در پی اظهارات مالک باشگاه نساجی

معمای بزرگ داوری در هفته بیست و نهم لیگ برتر

حضور بیرق رضوی در کردستان بیانگر ارادت مردم به امام رضا(ع) است

بانک قرض‌الحسنه مهر ایران در مسیر احیای اقتصاد اسلامی است

پیش‌بینی یک اقتصاددان از آینده اقتصاد با توافق و بی توافق/ افقه: آمریکا هم به توافق با ایران نیاز دارد

هفته آینده وزیر جدید اقتصاد به مجلس معرفی خواهد شد

معماری مالی نوین، پیش‌نیاز بازآفرینی در اقتصاد حمل‌ونقل هوایی است

اقتصاد کشور نیازمند جذب مشارکت‌های مردمی و دوری از زیاده‌خواهی‌ها

اعلام زمان معرفی وزیر جدید اقتصاد به مجلس

ایجاد منطقه آزاد مشترک با افغانستان و ترکمنستان

راه برون‌ رفت از «اقتصاد شرطی» تکیه بر توان داخلی است

پیش‌بینی یک اقتصاددان از آینده اقتصاد ایران با توافق و بی‌توافق

سرمایه‌گذاران با قناعت مسیر تولید داخلی را هموار کنند

هفته آینده وزیر پشنهادی اقتصاد به مجلس معرفی می‌شود

زمان معرفی وزیر اقتصاد جدید

حرکت تاریخی امام رضا(ع)از مدینه تا مرو زیربنای گسترش تشیع در ایران بود

مردم کرمانشاه که همیشه پشتیبان نظام بوده و شایسته توجه ویژه هستند

غزل زیبای سعدی

ترکیب نهایی و کهکشانی تیم عطایی برای لیگ قهرمانان

والیبال ژاپن در سال 2025 با دو کاپیتان از یک خانواده

پیگیری رقابت‌های کشتی آزاد جام تختی در اصفهان

بازگشت سیدحسین حسینی به تمرین استقلال

چهار کشتی‌گیر برتر 5 وزن دوم جام تختی مشخص شدند

7 بازیکن جوانی که زودتر از حد انتظار به باشگاه‌های بزرگ پیوستند

سرمربی تیم اسپانیایی در بیمارستان بستری شد

وعده‌های آرتتا برای رقم زدن یک فصل رویایی با آرسنال

جنگ لواندوفسکی و امباپه در ال‌کلاسیکو

بیانیه باشگاه مس خطاب به مالک نساجی

خلیج فارس گهواره تمدن و هویت ایران

نمایش «این آدم‌های غریب» راهی جشنواره صحنه‌ای فتح خرمشهر شد

محرومیت علیرضا بیرانوند از آخرین بازی فصل

دعوت برادران دینی به عبادت و ذکر خدا از صفات مسلمان واقعی است

ساعات کاری ادارات کرمانشاه در تا پایان شهریورماه تغییر کرد

هواشناسی کرمانشاه: احتمال وزش باد شدید و رگبار بهاری در هفته آینده

سخنان دلنشین دکتر کاکایی

سخنان ارزشمند دکتر قمشه ای

توافق آلونسو و رئال مادرید برای عقد قراردادی 3 ساله

صلاح بهترین بازیکن فصل لیگ برتر شد

رقابت حساس سنگین وزن‌ها در اصفهان؛ زارع و معصومی یک گام تا فینال

گل اول تیم ملی فوتسال بانوان ایران به هنگ‌کنگ و خوشحالی پس از گل