عصر کرد

آخرين مطالب

انارستان‌های هورامان، مقصد گردشگران پاییزی کردستان مقالات

انارستان‌های هورامان، مقصد گردشگران پاییزی کردستان
  بزرگنمايي:

عصر کرد - پاییز رنگارنگ کردستان طرفداران خاص خود را دارد و گزینه مناسبی برای عاشقان فصل پاییز است که در کنار گردش در طبیعت آن، از دیدن باغ‌های انار منطقه هورامان لذت کافی ببرند و مزه این میوه منحصربه‌فرد را بچشند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از سنندج، سفر به باغ‌های انار منطقه هورامان که بیشتر باغات انار استان کردستان در این منطقه واقع شده است گذر از جاده‌های پیچ در پیچ شهر سروآباد و روستاهای خاکی اطراف آن را می‌طلبد.
این جاده‌ها با طبیعت رنگارنگ پاییز آمیخته شده و همچون یک تابلو نقاشی است که خالق هستی گویی هر آنچه را که از ظرافت و زیبایی داشته، در این منطقه نشان داده است.
برگ درختان انار یک دست زرد شده است و در این بین سرخی انارها به چشم می‌آید که اطراف جاده‌ها در مسیر رسیدن به مقصد دیده می‌شود، به داخل روستا که می‌رسی در هر کوی و برزن درختان انار وجود دارد. روبه‌رو را که نگاه می‌کنی در دامنه کوهستان‌ها تا چشم کار می‌کند باغ‌ها و درختان انار نمایان است.
آفتاب پاییزی از میان درختان به دانه‌های یاقوتی انارهایی که ترک خورده‌اند، چشمک می‌زند و تلالو خاصی را در دانه‌های انار ایجاد می‌کند. انارهای سرخ رنگ دیگر آماده چیدن هستند و دستان پینه‌بسته کشاورز هورامانی را طلب می‌کنند تا آن‌ها را بچیند و در سبد بگذارد و برای تازه‌خوری یا تهیه رب انار و فروش در شهر آماده کند.
برداشت انار در باغات منطقه هورامان از اواخر مهر آغاز می‌شود و در آبان‌ماه به اوج خود می‌رسد؛ میوه اصلی باغ‌های روستاهای ژیوار، سلین، بلبر، ناو، نوین، گواز، دله‌مرز و دَل انار است. با توجه به اینکه روستاهای سروآباد قطب اصلی تولید انار در استان کردستان محسوب می‌شود، بیشتر مردم این مناطق به چیدن این محصول و تهیه مشتقات حاصل از آن مشغول هستند.
وجود درختان انار از زمان‌های بسیار دور در روستای دله‌مرز کاک «شریف پناهیان» یکی از اهالی روستای دله‌مرز سروآباد است که باغ انار دارد و این روزها در باغ خود مشغول چیدن انارهای رسیده است؛ او می‌گوید: زمانی که کودک بودم یادم می‌آید که پدربزرگم باغ انار داشت، من هم از همان زمان تاکنون که حدود پنجاه سال می‌شود به این کار مشغول بوده‌ام.
وی در باغ خود حدود 300 درخت انار دارد، سالی چهار تا پنج تُن انار از آن‌ها برداشت و برای فروش تازه خوری و هم برای تهیه رب انار استفاده می‌کند. او از درآمد این محصول باغ خود بسیار راضی بوده و شکرگزار خدای خود است.
کاک شریف، زمان اصلی برداشت انار را چهل روز پس از آغاز فصل پاییز می‌داند و می‌گوید: امسال انارها را کیلویی 20 تا 25 هزار تومان می‌فروشیم. اگر بخواهیم ماندگاری بیشتری داشته باشند می‌توانیم آن‌ها زیر ماسه پنهان کنیم و به این شکل ماندگاری انارها چندین ماه بیشتر می‌شود.
دادا «صغری» هم یکی از زنان زحمتکش روستای دله‌مرز است که به گفته خودش چندین سال است به تهیه رب انار مشغول است. او کنار سبدهایی که میوه‌های انار با نظم خاصی داخل آن چیده شده نشسته است و با چوب دستی یکی یکی بر پشت انارها می‌زند تا دانه‌های یاقوتی انار از پوست آن رها شود، داخل ظرف بزرگ زیر دستش سُر بخورد و جمع‌آوری شود.
او ادامه می‌دهد: پس از این مرحله که پوست انارها را از دانه‌هایشان جدا کردیم، آب آن‌ها را می‌گیریم و در دیگ بزرگی می‌جوشانیم تا آب آن‌ها غلیظ شود و به شکل رب درآید. هیچ افزودنی دیگری هم لازم ندارد.
وی اضافه می‌کند: یک از دخترانم با پوشیدن چکمه‌های سفید و تمیزی که مخصوص این کار است، روی گونی دانه‌های انار می‌رود و با له کردن آن‌ها، آب اناری را که جاری می‌شود در یک سطل جمع‌آوری می‌کند. در مرحله بعدی آب انار را در یک دیگ بزرگ، روی آتش هیزم می‌جوشانیم تا آنقدر غلیظ شود که رب انار آماده باشد.
دادا صغری قیمت رب انار تازه امسال را کیلویی 300 تا 350 هزار تومان عنوان می‌کند و با صفا و مهربانی خاص خودش یک پیاله از رب اناری را که به تازگی درست کرده است به من تعارف می‌کند (فه‌رماوه =بفرمائید در زبان هورامی)؛ از آن می‌چشم، بس ترش مزه است و زبان را به جمع شدن وادار می‌کند.
سور انار در روستای دله‌مرز روستای دله‌مرز در 45 کیلومتری شهر سروآباد و در 135 کیلومتری شهر سنندج مرکز استان کردستان واقع شده و قرار است امسال دومین جشنواره استانی انار سروآباد برای نخستین‌بار در این روستا برگزار شود، از کنار روستاهای «ژریژه»، «کولیج» و «دَل» عبور می‌کنیم، خودروها پشت سر هم به روستا نزدیک شده‌اند و با عبور از جاده خاکی وارد روستا می‌شوند.
آب خروشان رودخانه سیروان شکوه خاصی به فضای برگزاری جشنواره انار بخشیده است و میهمانان و گردشگران با عبور از پل بزرگی که روی این رودخانه احداث شده و دو طرف روستا را به یکدیگر متصل کرده است خود را به محل برگزاری جشنواره می‌رسانند.
کوه‌های صخره‌ای شاهو و کوسالان با قامت بلند بالای خود دور تا دور روستا قرار می‌گیرند و موسیقی با صدای خروش رودخانه سیروان عجین شده است. نوای نی، شمشال و سیاچمانه مردان هورامی در کوه‌ها و باغات دله‌مرز شنیده می‌شود و مردم این منطقه با زبان هورامی صحبت می‌کنند.
آن‌ها زمین بزرگی را برای برگزاری این جشن اختصاص داده‌اند و صندلی‌ها با نظم خاصی کنار هم چیده شده‌اند، در دور تا دور این مکان غرفه‌های عرضه و فروش انار، رب انار و صنایع‌دستی قرار گرفته است. مردم روستا روی پشت بام خانه‌های پلکانی با لباس‌های رنگارنگ کُردی دیده می‌شوند و با لبخند و خوش‌رویی به استقبال گردشگران و میهمانان می‌روند.
جشن انار با انارگردانی آغاز می‌شود و جوانان روستا انارهای چیده شده در سبدهای ارغوان را در دستانشان حمل می‌کنند و در پیشگاه میهمانان این مراسم، روی زمین می‌گذارند؛ بخشی از برنامه به سخنرانی مسئولان استان اختصاص یافته است و پس از آن نیز مراسم با بخش‌های دیگری همچون اجرای موسیقی هورامی، رقص و پایکوبی مردان منطقه و نمایش طنز ادامه پیدا می‌کند که شور و نشاط خاصی به این محفل می‌بخشد.
اختصاص 50 هکتار از باغات روستای دله‌مرز به محصول انار به خبرنگار ایمنا می‌گوید: جمعیت روستای دله‌مرز 300 نفر، حدود 80 خانوار و محصول غالب این روستا انار است که 50 هکتار از باغات آن به انار اختصاص یافته است. این محصول به صورت خام‌خوری، رب انار، ترشی، شربت و لواشک مورد استفاده قرار می‌گیرد.
وی می‌افزاید: انار دله‌مرز جزو قدیمی‌ترین انارهای کردستان و به طور کامل ارگانیک است و درصدد هستیم نمایشگاه دائمی محصولات کشاورزی و صنایع‌دستی روستا را سال‌های آینده دایر کنیم.
دهیار روستای دله‌مرز اضافه می‌کند: امروز میزبان 68 میهمان خارجی و حدود 12 هزار میهمان و گردشگر داخلی هستیم که بخشی از میهمانان این روستا از دیشب آمده بودند و مردم روستا در خانه‌های خود را روی میهمانان باز گذاشتند، هر خانه‌ای چندین خانواده را میهمانی کرده بود و هیچ خانه‌ای در این روستا اجاره داده نشد.
وی تصریح می‌کند: طولانی‌ترین و قدیمی‌ترین پل چوبی استان در روستای دله‌مرز واقع شده و بر اساس آثاری تاریخی که در این روستا به دست آمده است، قدمت روستای دله‌مرز به شش تا چهار هزار سال قبل بازمی‌گردد.
رفیق‌دوست خاطرنشان می‌کند: در حال حاضر نیاز اصلی این روستا آسفالت جاده دسترسی و آنتن‌دهی موبایل است که استاندار قول داد تا سال آینده آن را برای ما ایجاد کند.
وجود 4300 هکتار باغ انار در سروآباد نیز خاطرنشان می‌کند: هفت هزار و 300 هکتار از اراضی کشاورزی استان به باغات انار اختصاص دارد که چهار هزار و 300 هکتار آن در شهرستان سروآباد واقع شده است.
وی اضافه می‌کند: از 10 هزار تُن اناری که در استان کردستان برداشت می‌شود، هفت هزار تُن آن به شهرستان سروآباد اختصاص دارد.
فرماندار سروآباد تاکید می‌کند: قرار است سال آینده با کمک سازمان جهاد کشاورزی دو بازارچه عرضه محصولات کشاورزی با هدف عرضه محصولاتی همچون انار و فروش بدون واسطه آن توسط کشاورز، در محورهای ژریژه و اورامانات راه‌اندازی شود.
تمرکز بر توسعه گردشگری کشاورزی در کردستان تصریح می‌کند: امسال چندین جشنواره محصولات کشاورزی در استان برگزار شده است و در آینده نیز جشن گندم در شهرستان بیجار برگزار خواهد شد.
وی می‌افزاید: تمرکز ما در استان کردستان بر توسعه گردشگری کشاورزی است که این مسئله در جذب گردشگر و افزایش درآمد منطقه بسیار تأثیرگذار خواهد بود، در این راستا ایجاد اقامتگاه‌ها و توسعه زیرساخت‌های ارتباطی همچون راه مورد توجه جدی قرار گرفته است.
استاندار کردستان اظهار می‌کند: طی دو سال گذشته بیش از 300 کیلومتر راه روستایی در استان کردستان احداث کرده‌ایم که عمده آن در مناطق گردشگری استان بوده است.
وی تاکید می‌کند: در هر دو دوره سفر اول و دوم استانی رئیس‌جمهور به استان کردستان نیز اعتبارات خوبی به راه‌ها و توسعه زیرساخت‌های گردشگری استان اختصاص یافته است.
یکی از ضعف‌های اصلی روستای دله‌مرز که امروز در کنار برگزاری این جشنواره بسیار به چشم می‌آمد، نبود آنتن‌دهی موبایل و اینترنت بود که باعث شده است حتی غرفه‌هایی که محصولات انار و صنایع‌دستی خود را به فروش می‌رساندند نتوانند از دستگاه کارت‌خوان استفاده کنند و از مراجعان پول نقد طلب می‌کردند، اگرچه بسیاری از اهالی روستا فروش خود را با اعتمادی که به مردم داشتند به دادن شماره کارت و واریز کردن پول هنگام رسیدن به شهر موکول کردند.
نوید خوشی که استاندار کردستان در این مراسم به مردم روستای دله‌مرز داد این بود که تا دو ماه آینده مشکل آنتن‌دهی موبایل روستا رفع شود و تا سال آینده جاده دسترسی به روستا آسفالت شده و یک زمین چمن مصنوعی نیز برای جوانان این روستا احداث شود.
واضح است که میوه انار نقش اصلی در توسعه اقتصادی و گردشگری روستاهای منطقه هورامان در شهر سروآباد ایفا می‌کند که بهره‌گیری از این ظرفیت نیازمند رفع مشکلات این بخش و همت و همراهی بیشتر مسئولان امر است.
 

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/755042/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دلبستگی به مستکبران، سقوط در پرتگاه ذلت است/ عزت فقط از آنِ خدا، پیامبر و مؤمنان است

سفر کاری یک‌روزه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان به شهرستان لنگرود

ایزد سیف‌الله‌پور: همه می دانند که در این دوره از مسابقات مظلوم ترین تیم باشگاه نساجی بود، ولی بحث ما چیز دیگری است

امیرمهدی علوی: بازی ایران - کره شمالی در مشهد با حضور بانوان برگزار می شود

جملات قصار و عجیب و باورنکردنی جالب محمد فنایی داور بازنشسته درباره var

آمار جالب پنالتی ها در لیگ بیست و چهارم

مربی استقلال در ایستگاه صلواتی

کارشناسی داوری استقلال - چادرملو اردکان

میکروفن رو به سردار بدهید: بالا بالا بالا!

خلاصه بازی میلان 3 - بولونیا 1

شرط عجیب رونالدو برای تمدید: اخراج پیولی!

کونسیسائو: تمدید نه، الان زمان قهرمانی میلان است

جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا؛ جنگ صدرنشینی ایران و ویتنام

پشیمانی مدیران بایرن؛ نباید گراونبرخ را می‌فروختیم!

ضیایی: ابطال مجوز استقلال به من ربطی ندارد

ایزد سیف‌الله‌پور: شرکت هواپیمایی وارش برای همه تیم ها بلیط می گیرد و همه هم پولش را پرداخت می کنند

محمد مومنی: اینکه حرف واهی در رسانه ملی بزنی، برای ما جایگاهی ندارد، سند ما قوه قضاییه است

بازیکنان گل‌محمدی، بدون پیراهن به خانه رفتند!

ترسناک‌ترین صحنه‌های فوتبال ایران !

تکرار تجربه تلخ برجام، خسارتی بزرگ برای کشور است/ اقتصاد کشور را به مذاکره گره نزنید

نظر نوبخت درباره سقف افزایش نرخ دلار/ گفته بودیم اگر توافق نشود، سال 1404 نرخ ارز به چه عددی می‌رسد!

مومنی: به ارکان قضایی پاسخگو هستیم نه باشگاه نساجی

سیف‌الله‌پور: چون یک سال گذشته مس نباید مجازات شود؟

قلعه‌نویی: به‌عنوان سرگروه صعود کنیم تا در سید 2 باشیم

نساجی هنوز زنده‌ است!

توتونچی: دنبال‌ چه هستید که استقلال نتیجه نمی‌گیرد؟

حواشی هفته بیست و نهم لیگ برتر ایران

گل زیبای ریکاردو اورسولینی به میلان؛ میلان 0_1 بولونیا

جشن قهرمانی تیم شباب الاهلی در جام ریاست جمهوری امارات

انتقاد مهدی توتونچی به صحبت‌های آذری جهرمی، درباره پخش بازی استقلال و چادرملو در شبکه نسیم

توتونچی: در چندهفته چه بلایی سر سپاهان آمد؟

«رژه مسکو» نمایش شکست انزوای روسیه

درخواست شلاق برای دو بازیگر زن سینما توسط یک تهیه‌کننده به جرم اشاعه فحشا

نظر نوبخت درباره سقف افزایش نرخ دلار

روایت اسماعیل آذر از عجیب‌ترین نامه بی نقطه ادبیات فارسی

تو شبی تنگ در آغوشم کش!

این درخت کهن منم

بیرانوند، شجاع و حالا علی علیپور؛ کافی است!

برتری تیم هندبال ساحلی ایران مقابل اردن و صعود به دور بعد

صیادمنش با گل غیبت شد!

امسال یکی از بدترین سال های فوتبالی استقلال بود

علیدوستی، پیشکسوت تیم ملی فوتبال: مطالعه میکنم، مینویسم و از فوتبال گذر کردم

صحبت رییس معاون ورزشی جزیره کیش در حاشیه دیدار خیریه تیم ملی پیشکسوتان و منتخب جزیره کیش

صحبت های رییس سازمان منطقه آزاد کیش در حاشیه دیدار خیریه تیم ملی پیشکسوتان و منتخب جزیره کیش

ضیایی، مدیر سابق آکادمی استقلال: تا آخر برج 3 با استقلال قرارداد دارم

اخراج مردی که آخرین حذف تراکتور را رقم زد!

انفجار دیرهنگام مهاجم مشهور فوتبال ایران!

دستبرد بزرگ سپاهان از یحیی گل‌محمدی

درخواست شلاق برای هانیه توسلی و ترانه علیدوستی

علم نوری الهی است که انسان را به قنوت و بندگی خدا سوق می‌دهد