عصر کرد

آخرين مطالب

ترانزیتی که مشکلات زیست‌محیطی به همراه دارد! مقالات

ترانزیتی که مشکلات زیست‌محیطی به همراه دارد!
  بزرگنمايي:

عصر کرد - واژگونی تانکرهای حامل سوخت در استان کردستان یکی از مشکلاتی است که همواره دوستداران محیط زیست و طرفداران زیست جانوری و آبی استان را نگران کرده است و آن‌ها درخواست چاره‌اندیشی برای حل این مشکل را دارند.
به گزارش خبرنگار ایمنا، تردد تانکرهای حامل سوخت از دو دهه گذشته در استان کردستان با اتفاقات ناگواری همچون واژگونی تانکر، تلفات جانی و مشکلات زیست‌محیطی همراه بوده و ساماندهی آن‌ها به یک دغدغه میان مردم استان و دوستداران محیط زیست تبدیل شده است.
جدای از اینکه بخشی از واژگونی تانکرها به دلیل ناآشنایی رانندگان با مسیر تردد است، در موارد متعددی از گذشته تاکنون این واژگونی‌ها در کنار منابع آبی، رودخانه‌ها و سدهای استان اتفاق افتاده است و منابع آبی و زیست جانوری ما را با تهدید مواجه کرده است؛ تاکنون شاهد چندین حادثه ناگوار تلفات جانی نیز بوده‌ایم که نمونه آن برخورد تانکر حامل سوخت با اتوبوس مسافربری ترمینال سنندج در تیرماه سال 1397 بود که منجر به آتش گرفتن اتوبوس و فوت 11 نفر از سرنشینان آن شد.
یا حادثه تلخ واژگونی و انفجار تانکر حامل سوخت مازوت در نزدیکی روستای حسین‌آباد سنندج در دی ماه 1400 که منجر به فوت سه نفر و مصدوم شدن چندین نفر دیگر از اهالی این روستا و آسیب به تعدادی از خانه‌ها و خودروهای اهالی آن شد.
در آخرین مورد نیز روز دوشنبه همین هفته جاری یک تانکر حاوی 32 هزار لیتر سوخت از مبدا کشور عراق به سمت بندر امام خمینی (ره) با بی احتیاطی راننده در پایین دست کارخانه آرد شهر کامیاران واژگون شد و با توجه به نزدیکی به چاه آب کارخانه، نگرانی برای آلوده شدن آب چاه کارخانه نیز به وجود آمد..
با توجه به اینکه این تانکرها از کشور عراق و مرز باشماق مریوان وارد خاک استان شده و به استان‌های دیگر کشور می‌روند و بالعکس؛ استان کردستان تنها به عنوان یک محور ترانزیتی در این مسئله دخیل بوده و نفعی از آن شامل استان نمی‌شود، بلکه مشکلاتی نیز برای استان پدید آورده است.
یکی از اقداماتی که طی سنوات اخیر در جهت کاهش تردد تانکرهای حامل سوخت در جاده‌های اصلی استان و کاهش این اتفاقات ناخوشایند صورت گرفته است، ممنوعیت تردد این تانکرها در چندین محور اصلی استان است، هرچند اقدامات دیگری همچون اصلاح برخی از نقاط حادثه‌خیز نیز در راستای کاهش واژگونی این تانکرها صورت گرفته است، اما هنوز هم شاهد واژگونی آنها در جاده‌های استان هستیم که ضعف زیرساخت‌های راه و ناآشنایی برخی از رانندگان غیربومی می‌تواند از جمله دلایل اصلی آن باشد.
ضعف زیرساخت‌های ترانزیتی از عوامل اصلی واژگونی تانکرهای سوخت در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: واژگونی تانکرهای حامل سوخت از سال 1387 در استان کردستان شروع شد، چون از این سال بیشتر تردد تانکرها از مرز باشماق مریوان به عنوان یکی از مرزهای رسمی گمرک کشورمان برای بحث واردات و صادرات مواد نفتی و تجارت فرامرزی با توجه به وجود پالایشگاه‌ها و چاه‌های نفت عراق و تبدیل فرآورده‌های نفتی به سایر فرآورده‌ها شکل گرفت.
وی می‌گوید: زیرساخت‌های استان ترانزیتی نیست اما به عنوان محور ترانزیتی همچنان استفاده می‌شود، اگرچه برخی کارهای زیربنایی در مسیر جاده مریوان شکل گرفته است که باعث شده اتفاقات واژگونی تانکر و حوادث جاده‌ای کمتر شود اما اتفاقات حوزه زیست‌محیطی بیشتر به تانکرهای حامل مواد نفتی و شیمیایی برمی‌گردد که در سنوات گذشته بیشتر بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان تصریح می‌کند: به صورت میانگین سالانه 20 مورد واژگونی تانکر حامل مواد نفتی و شیمیایی در استان کردستان اتفاق می‌افتد که بیشتر شامل گازوئیل، مازوت، نفت سفید و سایر فرآورده‌های نفتی است.
واژگونی 289 تانکر حامل سوخت تاکنون وی اضافه می‌کند: از سال 1387 تاکنون در استان کردستان 289 فقره واژگونی تانکر سوخت را شاهد بوده‌ایم و سال گذشته هم 26 مورد واژگونی تانکر سوخت در استان اتفاق افتاد، اما در نیمه نخست امسال شش مورد بوده که کاهش خوبی داشته است.
حمیدی می‌گوید: یکی از عوامل اصلی در کاهش واژگونی‌ها اصلاح نقاط حادثه خیز بوده است و شاید بیشترین عاملی که در آینده هم در کاهش آنها تأثیرگذار باشد اصلاح و بهبود زیرساخت‌های جاده‌ای است چون محور مریوان در حال حاضر به عنوان یک محور ترانزیتی جوابگوی حجم بالای گردشگران و تجارت فرامرزی و صادرات و واردات نیست و زیرساخت‌های این محور باید هرچه سریع‌تر آماده شود که در کاهش واژگونی‌ها و تصادفات جاده‌ای بسیار تأثیرگذار است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان اضافه می‌کند: یکی از پیامدهای اصلی این واژگونی‌ها آسیبی است که به خاک اراضی و باغات و منابع آبی سطحی استان وارد می‌شود که با توجه به اینکه بسیاری از جاده‌های ما بویژه در محور مریوان در کنار رودخانه‌ها احداث شده است، به محض واژگونی تانکر در فاصله زمانی کوتاه، مواد سوختی و شیمیایی وارد منابع آبی شده و باعث می‌شود که آبزیان هم تلف شوند.
وی ادامه می‌دهد: در سال‌های گذشته برخی از جرایم زیست‌محیطی برای متخلفان لحاظ می‌شد، اما باید گفت که جرایم زیست محیطی جوابگو و جبران‌کننده آسیب‌هایی که به منابع آبی، خاکی و حتی منابع آب شرب استان وارد می‌شود نیست که اگر زیرساخت‌ها هر چه سریع‌تر تکمیل شود در کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از واژگونی‌ها بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
حمیدی، مبدا این تانکرها را کشور عراق و مقصد آنها را واحدهای پالایشگاهی استان‌های کشورمان همچون اراک و کرمانشاه می‌داند و می‌گوید: البته از داخل خاک ایران هم به سمت عراق تانکر عزیمت می‌کند. استان‌های دیگر چون زیرساخت‌های جاده‌ای آنها خوب هست و بزرگراه و آزادراه تعریف شده دارند، شاید یک درصد ما مشکلات واژگونی را ندارند.
وی تصریح می‌کند: علاوه بر واژگونی تانکر سوخت، واژگونی تانکر حامل کالا و محصولات غذایی و ضایعات فلزی هم در استان کردستان می‌افتد، اما آنها مشکلات زیست محیطی ندارند و مشکل اصلی ما تانکرهای حامل سوخت است.
وی ادامه می‌دهد: برای حل این مشکل در سطح وزارت راه و شهرسازی در گذشته رایزنی‌هایی صورت گرفت و حتی تا ممنوعیت تردد تانکرها هم پیش رفت، اما در نهایت با آن موافقت نشد.
رانندگان ناآشنا با جاده‌های کردستان از دیگر عوامل واژگونی تانکرهای سوخت مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان می‌گوید: رانندگان ایرانی که از داخل استان ما خارج می‌شوند چون با منطقه آشنا هستند خیلی کم و در تعداد محدود واژگونی دارند مشکل اصلی ما رانندگان غیربومی و ناآشنا است. اکنون بیشتر رانندگانی که در این مسیر تردد می‌کنند ایرانی هستند و با مسیر آشنایی دارند که همین مسئله در کاهش واژگونی‌ها هم مؤثر بوده است.
وی ادامه می‌دهد: جاده جدید مریوان چون ممنوعیت تردد تانکر سوخت را دارد، رانندگان تانکرها از مسیر قدیم جاده مریوان تردد می‌کند که متأسفانه منابع آبی ما هم بیشتر در این مسیر واقع شده و در صورت واژگونی، سوخت سریع وارد منابع آبی ما می‌شود.
حمیدی اضافه می‌کند: آمار بیشترین واژگونی‌ها مربوط به جاده سنندج - مریوان و بالعکس بوده است هرچند در سایر مسیرها همچون مسیر دیواندره به سقز هم واژگونی تانکر داشته‌ایم که راه و شهرسازی و راهداری برای اصلاح نقاط حادثه‌خیز و حوزه پلیس راهور هم باید نظارت‌ها را بیشتر کنند.
وی می‌افزاید: طبق آئین‌نامه حمل و نقل مواد شیمیایی، هم ممنوعیت زمانی و هم ممنوعیت مکانی برای تردد این تانکرها وجود دارد، به عنوان مثال مسیر سنندج به حسین‌آباد ممنوعیت تردد تانکر را داریم در صورتی که رعایت نمی‌شود و از سنوات گذشته تاکنون چندین مورد واژگونی را در این مسیر داشته‌ایم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان با بیان اینکه بعضاً تانکرها ممنوعیت‌ها را رعایت نمی‌کنند، تاکید می‌کند: از پلیس راهور هم درخواست داریم که بیشتر بر اعمال ممنوعیت ترددها نظارت کند.
وی در ممنوعیت زمانی هم می‌گوید: به محض اینکه هوا تاریک شود، تردد شبانه تانکر در هر محوری ممنوع است، اما ما شاهد بوده‌ایم که این مسئله هم رعایت نمی‌شود و به عنوان مثال تانکر جنب ترمینال سنندج که چند سال پیش آتش گرفت در ساعت 11 شب اتفاق افتاد.
حمیدی با اشاره به اینکه در شب‌ها دسترسی‌ها به دستگاه‌های خدمات‌رسان و امکانات کمتر است، می‌افزاید: جرثقیلی که بتواند این تانکرها را هدایت کند فقط در مرکز استان وجود دارد و چون خود این جرثقیل‌های سنگین وزن هم ممنوعیت تردد شبانه دارند، این مسئله یکی از عواملی است که باعث می‌شود خدمات‌رسانی عملاً امکانپذیر نباشد.
ضرورت نظارت بیشتر بر تردد تانکرهای سوخت وی تاکید می‌کند: اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای و پلیس راهور به این تانکرها اجازه تردد در شب را ندهند و رانندگان توجیه شوند که وقتی هوا تاریک می‌شود در اولین پارکینگی که برای آنها تعیین شده است، باید پارک کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان اظهار می‌کند: دستگاه قضائی هم می‌تواند با توجه به آئین‌نامه‌ای که در این زمینه وجود دارد، بسیار تأثیرگذار باشد و به عنوان مدعی‌العموم از پلیس راهور و راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای بخواهد که ممنوعیت تردد زمانی و مکانی تانکرها را بیشتر نظارت کنند.
وی می‌گوید: بر اساس دستورالعمل سازمان مدیریت بحران، وظیفه همه دستگاه‌ها مشخص شده است و در اقدامات قبل و حین و بعد از واژگونی تانکرهای سوخت دستگاه‌های بسیاری از جمله آتش‌نشانی، جهاد کشاورزی، آبفا، پلیس راهور، راهداری، شرکت نفت و محیط زیست دخیل هستند که محیط زیست وظیفه نظارت بر نحوه جمع آوری و پاکسازی صحیح مواد نفتی را دارد.
حمیدی اضافه می‌کند: ما از دستگاه قضائی خواستاریم که بیشتر در زمینه رعایت آئین‌نامه حمل و نقل مواد شیمیایی ورود کند و سایر نهادها نیز در بهبود زیرساخت‌ها و اصلاح نقاط حادثه خیز و زیربنایی تسریع کنند چون این مسئله در کاهش تصادفات و تلفات جانی و مادی بسیار تأثیرگذار است.
ضرورت ارتقای زیرساخت‌های راه کردستان متناسب با حجم بالای ترانزیت نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار می‌کند: جاده‌های کردستان اگر چهار خطه، اتوبان و یا آزادراه بود ظرفیت خدمات‌دهی به حجم بالای ترانزیت را داشت، اما مثلاً جاده سنندج - مریوان چون از دهه 50 و 60 احداث شده و مشخصات هندسی و طول و عرض و شیب آن متناسب با یک جاده بین‌شهری تعریف شده است، بعدها ترانزیت باشماق نیز به این جاده اضافه شده ولی ارتقای آن‌چنانی متناسب با شرایط جدید در آن داده نشده است.
وی می‌افزاید: البته در کنار جاده قدیمی سنندج - مریوان، واریانت خروسه - تیژتیژ - گاران نیز به عنوان جاده جدید مریوان احداث شده است که به دلایل اینکه بخش‌هایی از آن هنوز تکمیل نشده زیر بار تردد کامیون و اتوبوس نرفته و کامیون‌های سوخت به اجبار باید از مسیر قبلی فعلاً تردد کنند.
مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان کردستان ادامه می‌دهد: شرایط جاده قدیم مریوان، کوهستانی بوده و بین شهری تعریف شده است نه به عنوان جاده ترانزیتی و تردد این حجم از تانکر برای ترانزیت بر روی جاده قدیم امکان‌پذیر نیست.
ممنوعیت تردد تانکر حامل سوخت در چندین محور کردستان وی اضافه می‌کند: به علت اینکه آب شرب شهر سنندج را سد وحدت تأمین می‌کند و در دو دهه گذشته تانکرهایی در این مسیر واژگون و باعث آلودگی آب سد شدند، شورای ترافیک استان محور جایگزینی را برای این مسئله اعلام کرد و در حال حاضر مسیر تردد تانکرها از محور قبلی که از کامیاران - سنندج – دیواندره - سقز به سمت تبریز بود برداشته شده و باید از محور کامیاران – موچش – دهگلان – حسین‌آباد - دیواندره به سمت تبریز تردد کنند و در واقع از محور سنندج - دیواندره ممنوعیت تردد دارند.
حسنی می‌گوید: همچنین تردد اتوبوس و کامیون در محور مریوان - سقز هم محدودیت داشته و در مسیر جاده جدید مریوان – سنندج هم که قبلاً ذکر شد تانکرهای سوخت نباید تردد داشته باشند.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای کردستان در مورد اینکه با وجود محدودیت‌ها باز هم شاهد تردد برخی از تانکرهای سوخت از مسیرهای ممنوع هستیم، می‌گوید: این محدودیت‌ها از سوی برخی از رانندگان شاید قانون‌گریز رعایت نمی‌شود و علیرغم اینکه تابلو راهنمایی و رانندگی وجود دارد و در داخل بارنامه آنها قید شده که کدام مسیر ممنوع و از کدام مسیرها می‌تواند تردد کنند باز هم عده کمی رعایت نمی‌کنند که اگر پلیس یا گشت راهداری با آنها برخورد کند جریمه شده و برخورد قانونی شامل راننده، شرکت حمل و نقل و صاحب ماشین می‌شود.
بیشترین عامل تصادفات خطای انسانی است وی اضافه می‌کند: شرایط راه‌های استان کردستان رعایت موازین و قوانین راهنمایی و رانندگی را می‌طلبد چون بیشترین دلیل تصادفات ما خطای انسانی است و به نوعی 55 درصد تصادفات ناشی از انسان بوده که با سایر عوامل انسانی، بیش از 85 درصد انسان مقصر است، پس وقتی رعایت کنیم تصادفات و تلفات جاده‌ای کمتر می‌شود.
حسنی اظهار می‌کند: اقداماتی که عوامل راهداری استان کردستان در خط کشی‌ها، نصب تابلو و علائم و روکش آسفالت در شش ماهه اول امسال داشته، باعث شده 37 درصد نسبت به میانگین کشوری تلفات ما کاهش یابد، در صورتی که میانگین کشوری افزایشی بوده است.
وی تاکید می‌کند: راهداری برای کاهش تلفات تلاش می‌کند اما یکی از قسمت‌های اصلی آن نیز به خود رانندگان برمی‌گردد که اگر متناسب یا شرایط استان رعایت کنند و سرعت مطمئنه را با توجه به جاده‌های کوهستانی داشته باشند، قطعاً کاهش تصادفات را شاهد خواهیم بود.
توقیف یک هفته‌ای کامیون‌های متخلف از سوی دیگر پیگیری خبرنگار ایمنا از نشان می‌دهد که در مواردی استثنا نیز علت تردد تانکرهای سوخت در مسیرهای ممنوع به دلیل سوخت‌رسانی به جایگاه‌های سوخت و یا واحدها و کارگاه‌های تولیدی است که در مسیر ممنوعیت تردد تانکرهای سوخت واقع شده‌اند.
بنا بر اعلام پلیس راه کردستان، کنترل و نظارت بر جاده‌ها با گشت نیروهای پلیس‌راه در جاده‌ها و دوربین‌های بین جاده‌ای صورت می‌گیرد اما در مواردی نیز قانون‎گریزی رانندگان وجود دارد، در صورتی که راننده ملزم است قانون‌مدار باشد.
پلیس راه کردستان عنوان می‌کند: در جاده‌هایی که ممنوعیت تردد برای تانکرهای حامل سوخت وجود دارد اگر اتفاق و یا حادثه‌ای رخ بدهد جبران خسارت توسط شرکت‌های بیمه، بسیار با مشکل روبرو می‌شود.
البته از دیگر اقداماتی که پلیس راه کردستان برای رانندگان قانون‌گریز انجام داده هماهنگی لازم با دادستان‌های شهرستان‌های مریوان و سقز بوده تا کامیون‌های متخلف یک هفته توقیف شود، چون با توجه به اینکه پیشگیری مهمترین مسئله است اگر میزان مجازات‌ها افزایش پیدا کند دیگر راننده ریسک نکرده و باعث بازدارندگی بیشتر می‌شود.
به گزارش ایمنا، اصلاح زیرساخت‌های راه، رفع نقاط حادثه‌خیز، قانون‌مدارتر شدن رانندگان و نظارت بیشتر برخی از ادارات و نهادهای مسئول می‌تواند در کاهش واژگونی تانکرهای حامل سوخت و جلوگیری از آلودگی منابع زیستی و آبی استان کردستان بسیار مؤثر باشد.
 

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/746902/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایزد سیف‌الله‌پور: همه می دانند که در این دوره از مسابقات مظلوم ترین تیم باشگاه نساجی بود، ولی بحث ما چیز دیگری است

امیرمهدی علوی: بازی ایران - کره شمالی در مشهد با حضور بانوان برگزار می شود

جملات قصار و عجیب و باورنکردنی جالب محمد فنایی داور بازنشسته درباره var

آمار جالب پنالتی ها در لیگ بیست و چهارم

مربی استقلال در ایستگاه صلواتی

کارشناسی داوری استقلال - چادرملو اردکان

میکروفن رو به سردار بدهید: بالا بالا بالا!

خلاصه بازی میلان 3 - بولونیا 1

شرط عجیب رونالدو برای تمدید: اخراج پیولی!

کونسیسائو: تمدید نه، الان زمان قهرمانی میلان است

جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا؛ جنگ صدرنشینی ایران و ویتنام

پشیمانی مدیران بایرن؛ نباید گراونبرخ را می‌فروختیم!

ضیایی: ابطال مجوز استقلال به من ربطی ندارد

ایزد سیف‌الله‌پور: شرکت هواپیمایی وارش برای همه تیم ها بلیط می گیرد و همه هم پولش را پرداخت می کنند

محمد مومنی: اینکه حرف واهی در رسانه ملی بزنی، برای ما جایگاهی ندارد، سند ما قوه قضاییه است

بازیکنان گل‌محمدی، بدون پیراهن به خانه رفتند!

ترسناک‌ترین صحنه‌های فوتبال ایران !

تکرار تجربه تلخ برجام، خسارتی بزرگ برای کشور است/ اقتصاد کشور را به مذاکره گره نزنید

نظر نوبخت درباره سقف افزایش نرخ دلار/ گفته بودیم اگر توافق نشود، سال 1404 نرخ ارز به چه عددی می‌رسد!

مومنی: به ارکان قضایی پاسخگو هستیم نه باشگاه نساجی

سیف‌الله‌پور: چون یک سال گذشته مس نباید مجازات شود؟

قلعه‌نویی: به‌عنوان سرگروه صعود کنیم تا در سید 2 باشیم

نساجی هنوز زنده‌ است!

توتونچی: دنبال‌ چه هستید که استقلال نتیجه نمی‌گیرد؟

حواشی هفته بیست و نهم لیگ برتر ایران

گل زیبای ریکاردو اورسولینی به میلان؛ میلان 0_1 بولونیا

جشن قهرمانی تیم شباب الاهلی در جام ریاست جمهوری امارات

انتقاد مهدی توتونچی به صحبت‌های آذری جهرمی، درباره پخش بازی استقلال و چادرملو در شبکه نسیم

توتونچی: در چندهفته چه بلایی سر سپاهان آمد؟

«رژه مسکو» نمایش شکست انزوای روسیه

درخواست شلاق برای دو بازیگر زن سینما توسط یک تهیه‌کننده به جرم اشاعه فحشا

نظر نوبخت درباره سقف افزایش نرخ دلار

روایت اسماعیل آذر از عجیب‌ترین نامه بی نقطه ادبیات فارسی

تو شبی تنگ در آغوشم کش!

این درخت کهن منم

بیرانوند، شجاع و حالا علی علیپور؛ کافی است!

برتری تیم هندبال ساحلی ایران مقابل اردن و صعود به دور بعد

صیادمنش با گل غیبت شد!

امسال یکی از بدترین سال های فوتبالی استقلال بود

علیدوستی، پیشکسوت تیم ملی فوتبال: مطالعه میکنم، مینویسم و از فوتبال گذر کردم

صحبت رییس معاون ورزشی جزیره کیش در حاشیه دیدار خیریه تیم ملی پیشکسوتان و منتخب جزیره کیش

صحبت های رییس سازمان منطقه آزاد کیش در حاشیه دیدار خیریه تیم ملی پیشکسوتان و منتخب جزیره کیش

ضیایی، مدیر سابق آکادمی استقلال: تا آخر برج 3 با استقلال قرارداد دارم

اخراج مردی که آخرین حذف تراکتور را رقم زد!

انفجار دیرهنگام مهاجم مشهور فوتبال ایران!

دستبرد بزرگ سپاهان از یحیی گل‌محمدی

درخواست شلاق برای هانیه توسلی و ترانه علیدوستی

علم نوری الهی است که انسان را به قنوت و بندگی خدا سوق می‌دهد

دختران در اسلام جایگاه ویژه‌ای دارند

تقدیم مدال‌های آسیایی قایقرانان به شهدای بندر رجایی