عصر کرد

آخرين مطالب

کشف «کپسول زمان» در آجر گلی شکسته/ دانشمندان محیط زندگی پادشاه آشور در 2900 سال پیش را بازسازی کردند علمي

کشف «کپسول زمان» در آجر گلی شکسته/ دانشمندان محیط زندگی پادشاه آشور در 2900 سال پیش را بازسازی کردند
  بزرگنمايي:

عصر کرد - شکسته شدن اتفاقی یک خشت آجری در موزه ملی دانمارک باعث شد تا دانشمندان از فرصت استفاده کنند و یک «کپسول زمان» ژنتیکی را از دل آن بیرون بکشند.

2900 سال پیش آشور نصیرپال دوم، نخستین پادشاه بزرگ آشور در بین‌النهرین، روی یک خشت گلی که در آفتاب پخته شده بود مالکیت خود را بر کاخ جدیدش اعلام کرد.
حالا و پس از گذشت ده‌ها قرن، دانشمندان با استفاده از ذرات پنهان در دل این خشت گلی سعی کرده‌اند محیطی را که این پادشاه در آن می‌زیست بازسازی کنند. 
محققان در پژوهش تازه خود توانستند دی‌ان‌ای شماری از گیاه‌های باستانی را، که در گل مورد استفاده در ساخت این خشت باستانی بجا مانده بود، استخراج کنند. به گفته دانشمندان، خاک رس موجود در این لوح گلی همچون یک «کپسول زمان» ژنتیکی حامل دی‌ان‌های گیاهی و جانوری بوده است.
این خشت بیش از 70 سال پیش در یک کاوش باستان‌شناسی در محل شهر باستانی نمرود پایتخت آشوری‌ها در شمال دجله و نزدیکی موصل در عراق کنونی کشف شد.
کتیبه‌ای که به خط میخی روی سطح خشت حکاکی شده نشان می‌دهد این قطعه بخشی از بنای محوطه قصر سلطنتی به حساب می‌آمده است. روی این کتیبه نوشته شده: «در مالکیت کاخ آشورنصیرپال؛ پادشاه آشور.»
آشورنصیرپال دومین پادشاه آشور بود که بین سال‌های 883 تا 859 قبل از میلاد فرمانروایی می‌کرد و «کاخ شمال شرقی» را حدود سه هزار سال پیش در نمرود بنا گذاشت.
ترولز پانک آربول، آشورشناس از دانشگاه کپنهاگ و از نویسندگان اصلی این مطالعه، می‌گوید: «فرصت مطالعه این آجر که در حال حاضر در مالکیت موزه ملی دانمارک است به‌طور تصادفی به دست آمد، چرا که در سال 2020 در حین انجام اسکن دیجیتالی این آجر شکست.»
محققان از این فرصت استفاده کردند و نمونه‌هایی از خاک رس داخل خشت را، از محل شکستگی، برداشتند و سپس با بهره‌گیری از روشی که معمولا برای اجسام متخلخل مانند استخوان استفاده می‌شود، دی‌ان‌ای موجود در آن را استخراج کردند.

عصر کرد


گاو بالدار در یکی از دروازه‌های کاخ شمال‌غربی در نمرودعکس: ویکی‌پدیا
توالی‌یابی بعدی نشان داد که این خاک رس باستانی حاوی دی‌ان‌هایی از 34 گروه متمایز از گیاهان قدیمی از جمله بسیاری از گیاهان خانواده شب‌بویان و خلنگیان است. محققان همچنین ردپایی از تیره‌های گیاهان موسوم به توسکایان، برگ‌بوئیان و علف‌های گندمیان (شامل جو و گندم) پیدا کردند.
دکتر آربول می‌گوید در میان گیاهان یافت شده وجود گیاه کلم در این خاک رس عجیب بوده است، زیرا در متون‌های بجامانده به خط میخی از آن زمان، و حتی دستورهای آشپزی این ناحیه که به ما رسیده‌ است، هیچ‌جا به چشم نمی‌خورد که آشوری‌ها کلم می‌خورده‌اند.
وی اضافه می‌کند: «کلم واقعاً در متون باستانی وجود ندارد. این باعث می‌شود شما تعجب کنید که آیا این یک گونه وحشی بوده یا این متون باستانی بوده‌اند که بی‌تفاوت از کنار آن رد شده‌اند و ثبتش نکرده‌اند.»
در همین حال دانشمندان توانستند ردپایی از دی‌ان‌ای چند گونه جانور باستانی را نیز در نمونه‌ها مشاهده کنند.
دانشمندان می‌گویند خاک رس استفاده شده در خشت‌های گلی قدیمی در سایر مکان‌های باستان‌شناسی نیز می‌توانند حاوی اطلاعات مشابهی باشد، هرچند احتمال یافت چنین اطلاعاتی در کتیبه‌های سفالی کم است.
به گفته آنان، سالم ماندن دی‌ان‌ای در این مورد به این دلیل بوده که خشت‌های گلی در آفتاب پخته شده‌اند. این در حالی است که در فرایند ساخت کتیبه‌های سفالی و پخته شدن آن‌ها در کوره، دی‌ان‌ای ها به دلیل حرارت از بین می‌روند هر چند احتمال دارد «اگر سفال‌ها برای مدت طولانی نپخته باشند یا به طور کامل پخته نشده باشند، دی‌ان‌ای را در آنها پیدا کنیم.»
نتایج مطالعات تازه در نشریه علمی «Scientific Reports» منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/736659/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سخنان دلنشین دکتر کاکایی

سخنان ارزشمند دکتر قمشه ای

توافق آلونسو و رئال مادرید برای عقد قراردادی 3 ساله

صلاح بهترین بازیکن فصل لیگ برتر شد

رقابت حساس سنگین وزن‌ها در اصفهان؛ زارع و معصومی یک گام تا فینال

گل اول تیم ملی فوتسال بانوان ایران به هنگ‌کنگ و خوشحالی پس از گل

گل‌ به‌ خودی نسترن مقیمی؛ گل اول برای هنگ کنگ

شاید این آخرین بازی گندوز در پرسپولیس بود!

اشلوت: غیرممکن است دیگر روی آرنولد حساب کنم

حمید درخشان: شکل بازی پرسپولیس خوب نیست

کمپانی: فردا به‌ خاطر مولر برنده می‌شویم

روند تغییر و پیشرفت لباس باشگاه بارسلونا از گذشته تاکنون

پایان عصر آنچلوتی در رئال مادرید

فریاد کارتال از کتک‌کاری علیه پرسپولیس به ترکیه رسید

:::آفتاب نو::: نظر کارشناسان داوری درباره گل اورونوف در بازی پرسپولیس

خبر خوش برای طرفداران پایتخت 7 / امشب منتظر باشید

پشت صحنه پایتخت را امشب در تلویزیون ببینید

تمام انگلیسی؛ تقابل منچستریونایتد و تاتنهام در صحنۀ بزرگ اروپایی

قایقرانان ایران صاحب 3 مدال نقره و برنز آسیا شدند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

تیم پزشکی پرسپولیس گل سه‌امتیازی زد!

مدال برنز رقابت‌های بین‌المللی جام تختی بر گردن کشتی‌گیر کرمانشاهی

حسابرسی سیستمی تاثیر به سزایی در تحقق شعار سال دارد

حرکت به سوی اقتصاد بدون نفت با تکیه بر مالیات‌ستانی شفاف

جدیدترین قیمت آپارتمان در منطقه 10 تهران از بریانک تا هفت چنار + جدول

اقتصاد 90 درصد مردم افغانستان با مشکل مواجه شده است

سیره حضرت علی بن موسی الرضا (ع) یک الگو برای مسئولان است

افزایش نارضایتی از محیط کسب‌وکار در پایان 1403 + نمودار

برگزاری نشست استانداران هم‌مرز جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق

روزگار از من گرفت

تصویری از ساق‌بند خاص مهاجم استقلال

قایقرانان ایران صاحب 3 مدال نقره و برنز آسیا شدند

مارک کاسادو: هانسی فلیک زندگی‌ام را تغییر داد

تاکید وزیر ورزش بر توسعه ورزش‌های ساحلی

مومنی: بخش حقوقی باشگاه مس رفسنجان جوابیه محکمی به مالک نساجی می‌دهد

کنایه‌های پیمان یوسفی به برخی افراد سیاسی با کری‌خوانی‌های عجیب در فوتبال

صدور رأی نهایی کمیته استیناف فدراسیون شمشیربازی درباره پاکدامن و رهبری

یک نیمه‌ کلین شیت به نام گلر جوان پرسپولیس

سرنوشت طارمی به فینال چمپیونز لیگ گره خورد

«پایتخت» را امشب روی آنتن تلویزیون ببینید

پایتخت 7 امشب روی آنتن می‌رود

نظر کارشناسان داوری درباره گل اورونوف در بازی پرسپولیس - گل گهر: هند بود!؟ / یک اخراج هم سوخت!؟

قالیباف: اقتصاد کشور را باید به دست مردم بسپاریم نه مدیران ضعیف

هیچ‌کس مخالف ارتباط با دنیا نیست

عدم صدور مجوز فشارافزایی پارس جنوبی از سوی شورای اقتصاد تکذیب شد

اقتصاد ایران در برزخ مذاکرات؛ وقتی همه منتظرند/ کندی روند صادرات و واردات به دلیل ابهام در مذاکرات

نتیجه نشست مشترک با اقلیم باید توسعه روابط همه جانبه باشد

شاعرانه/ رفت عمر من از دست من

سوپراستار والیبال دنیا هم‌تیمی جدید عبادی‌پور

6 تیم انگلیسی در لیگ قهرمانان اروپا!

شعرخوانی جناب‌خان در وصف پرافتخارترین دونده ایران