عصر کرد

آخرين مطالب

شکوه هفت هزار ساله؛ از بزگترین تک بنای سنگی کشور تا شهر الهه آب و فراوانی مقالات

شکوه هفت هزار ساله؛ از بزگترین تک بنای سنگی کشور تا شهر الهه آب و فراوانی
  بزرگنمايي:

عصر کرد -  شهرستان کنگاور با داشتن پیشینه‌ای کهن و همپایه تاریخ ایران توجه بسیاری از باستان ‌شناسان و علاقه‌مندان به فرهنگ و هنر ایرانی را به خود معطوف کرده است. شهرستانی تاریخی که قدمت آن با توجه به تپه باستانی گودین تپه، به بیش از هفت هزار سال پیش بر می گردد و علاوه بر طبیعت بکر و زیبا، جاذبه های تاریخی، گردشگری و مذهبی متعددی را در خود جای داده است که از مهمترین آنها می‌توان به معبد الهه آبها یا همان «آناهیتا» بزرگترین تک بنای عظیم سنگی ایران اشاره کرد.
  آثار تاریخی، فرهنگی و جاذبه های منحصر به فرد طبیعی و میهمان نوازی مردم کنگاور موجب شده تا این شهرستان به عنوان یکی از مناطق گردشگری ایران در داخل و خارج از کشور شناخته شود. 120 اثر تاریخی ثبت شده ملی در شهرستان کنگاور از دوران مادها، هخامنشیان، ساسانیان، سلجوقیان، صفویان، اشکانیان و قاجاریان تلالویی از فرهنگ و تمدن ایرانیان را به نمایش گذاشته است.
معبد آناهیتا
بنای معروف به معبد آناهیتا در مرکز شهر کنگاور واقع شده است، این بنا بر روی تپه طبیعی با حداکثر ارتفاع 32 متر نسبت به زمین‌های اطراف ساخته شده و در گوشه شمال غرب این بنا امام زاده ابراهیم قرار دارد. معبد آناهیتا که برای آناهیتا، الهه آب و باروری احداث شده در سه صفه به طور طبقاتی (زیگوراتی) و به صورت چهار ضلعی در ابعاد 220 * 209 متر بنا شده است.
تاریخ احداث این اثر دقیقا مشخص نیست اما با توجه به ساخت معابد با فضای رو باز که از دوره اردشیر دوم هخامنشی به بعد مرسوم شده، این بنا را به دوره های هخامنشی، اشکانی و ساسانی نسبت می دهند.
این بنا بر روی تپه‌ای با ارتفاع 32 متر و در ابعاد 209 متر در 224 متر ساخته شده است. ارتفاع ستونهای این بنا نسبت به قطر آنها سه به یک است و این باعث شده در میان تمام معابد دنیا بی نظیر و منحصر به فرد باشد که این معبد دومین بنای سنگی ایران پس از تخت جمشید است.
در بخش شمال شرقی بنا دو ردیف موازی سنگهای تراشیده به کار رفته که نشان از ورودی به عرض دو متر در این بخش از بناست. معدن سنگ چهل مران در2 کیلومتری غرب این بنا قرار دارد و اکنون سنگ‌های نیمه تراش میان ستون و سنگ‌های نما در سطوح معدن از همان زمان باقی مانده ‌است.
بدون شک معبد آناهیتا به لحاظ ارزش تاریخی از جمله برجسته ‌ترین آثار و میراث‌های فرهنگی سرزمین ایران است. همچنین ویژگی‌های منحصر به فرد این محوطه تاریخی توانسته در جذب گردشگر داخلی و خارجی و رونق اقتصادی منطقه هم بسیار تاثیر گذار باشد.
این اثر سال‌هاست در انتظار ثبت در فهرست جهانی یونسکو قرار دارد که یکی از موانع ثبت این اثر در فهرست جهانی یونسکو کامل نشدن پژوهش در مورد سابقه بنا و قطعی نشدن نظریه‌های مربوط به سابقه تاریخی آن است.
گودین تپه هفت هزار ساله
این تپه در 5.12 کیلومتری جنوب شرقی کنگاور و یک کیلومتری شهر گودین قرار دارد، این تپه تاریخی نخستین بار در سال 1965 میلادی برابر با 1344 هجری شمسی توسط «کایلریانگ کانادایی» مورد حفاری قرار گرفت.
این تپه هفت هزار ساله دارای هفت لایه تاریخی است و آثار بدست آمده از آن حکایت از استقرار طولانی و تقریبا بی وقفه از اواسط هزاره ششم ق.م است. جدیدترین طبقه آن مربوط به دوران اسلامی و قدیمی ترین طبقه متعلق به اواخر دوره نوسنگی است.
آثار به دست آمده در این تپه شامل اتاقهای متعلق به دوران ماد، ستونهای چوبی با پایه های سنگی و الواح سنگی کاسه های سفالی که حکایت از داد و ستد این منطقه با منطقه شوش در آن زمان را دارد.
غار ماران
از آنجایی که هیچگونه اطلاعاتی از این غار کمترشناخته شده در دسترس نیست به سراغ رئیس انجمن راهنمایان گردشگری استان کرمانشاه رفتیم تا غار ماران کنگاور را بیشتر برای ما معرفی کند؛
«حسن اسماعیلی» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، با بیان اینکه غار ماران یکی از زیباترین و مسن ترین غارهای استان کرمانشاه در روستای رستم آباد بزرگ شهرستان کنگاور قرار دارد، افزود: دهانه ورودی آن بر بالای تپه های غربی این روستا واقع شده است .
وی گفت: این غار آهکی یکی از غار چاه‌های عمودی زیبا و دارای چکنده ها و چکیده های (استلاگمیت و استلاگتیک) فراوانی است که چشم هر ببینده ایی را خیره می‌کند.
اسماعیلی، ورودی این غارچاه را بسیار تنگ و کوچک توصیف کرد و توضیح داد: با توجه به دهانه کوچک غار تنها یک نفر می‌تواند از آن آویزان شده و بوسیله طناب های استاندارد کوهنوردی و نفرات زبده در آن فرود آید، لذا بازدید از آن برای افراد عادی بسیار مخاطره انگیز است.
این کوهنورد کنگاوری در ادامه توضیح داد: این غار زیبا با یک چاه 10 متری در ابتدا و سپس با یک شیب تند پنجاه متری به چاهک دیگری میرسد، سپس وارد تالارهای نسبتا بزرگ این غار فعال و گاها ریزشی می شویم.
وی ادامه داد: این غار دو طبقه دارای چندین تالار و راهروهای متعدد پیچ در پیچ ، به طول حدودا 350 متر و عرض و ارتفاع های متفاوتی می باشد که 30 سال پیش توسط بومی ها شناسایی و توسط کوهنوردان خبره کنگاور تا انتها کشف و شناسایی گردید.
رئیس انجمن راهنمایان گردشگری استان کرمانشاه در پایان یادآور شد: بازدید از این غار صرفا از اواسط تابستان تا اواسط پاییز و تنها برای غارنوردان حرفه ایی میسر خواهد بود.
پل تاریخی کوچه
این پل در 12 کیلومتری کنگاور بر سر راه جاده کنگاور به تویسرکان در کنار روستای کوچه و بر روی رودخانه خرم رود احداث شده است. تاریخ احداث این پل به دوره صفویه و زمان شاه عباس برمی گردد، مصالح به کار رفته در این پل عموما آجر و گچ و قلوه سنگ است و دارای پنج چشمه طاق از نو جناغی است.
روزگاری بدلیل حجم زیاد رودخانه پایه های زیرین پل، محافظ و در واقع مهار کننده جریان تند آب بود که اکنون برخی از نقاطه پایه ها نمایان است.
خانه تاریخی ساری اصلانی
خانه «ساری اصلانی» که مربوط به اواخر دوره قاجار است، از دیگر آثار تاریخی این شهرستان محسوب می شود. این خانه تنها خانه تاریخی و ثبتی شهرستان کنگاور است که در مرکز شهر کنگاور و در جنب مسجد جامع واقع شده و مرحله اول آن در سال جاری با اعتبار 90 میلیون تومان مرمت و بازسازی شد و اکنون آماده بازدید گردشگران است.
شهرستان کنگاور علاوه بر این آثار دارای چند اثر تاریخی دیگر در داخل شهر است که مهمترین آنها حمام هایی است که در دوران صفویه و قاجاریه ساخته شده که شامل حمام توکل، حمام بزرگ و میدان است.
امام زاده ابراهیم (ع)
بقعه مبارکه امام زاده ابراهیم (ع) در مرکز شهرستان کنگاور و منتهی الیه ضلع شمال غربی معبد آناهیتا واقع شده است. امام زاده ابراهیم (ع) از نوادگان امام سجاد (ع) است، آستان مقدس این امام زاده در سال 1336 هجری شمسی بر اثر زلزله ای که رخ می دهد بطور کلی تخریب و تنها سر درب ورودی آن باقی می ماند که بعدها مرمت و طبق نقشه های قبلی بازسازی شد.
امامزاده باقر بهاالدین (ع)
بقعه مبارکه این امام زاده بزرگوار، در ابتدای ورودی شهر گودین و در کنار تپه تاریخی گودین واقع شده و از نوادگان امام باقر(ع) می باشد. هر ساله آستان مقدس امامزاده باقر(ع) پذیرای زائران زیادی از اطراف شهرستان و نیز استانهای دیگر می باشد و با توجه به اینکه در کنار تپه تاریخی گودین واقع شده، دارای دو جاذبه همزمان تاریخی و مذهبی است.
امام زاده سید جمال الدین (ع)
این امام زاده در روستای هدف گردشگری «فش» در 15 کیلومتری شمال غربی کنگاور واقع شده است. امام زاده سید جماالدین (ع) از نوادگان امام صادق (ع) می باشد، این امام زاده در کنار قبرستان قدیمی واقع شده، به طوری که تعدادی سنگ قبر متعلق به قرون چهارم و پنجم هجری قمری نیز در آن محل یافت شده است.
سرابها
فش، ماران (دهلر)، کبوترلانه و باباعلی از سرابهای معروف شهرستان کنگاور است. طبیعت زیبای این سرابها نیز محیطی چشم نواز را برای مسافران نوروزی فراهم کرده است.
ظرفیت‌های منحصر به فرد گردشگری دهستان فش
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کنگاور در گفت و گو با ایرنا ، در خصوص جاذبه های گردشگری شهرستان کنگاور و اقدام های انجام شده برای جذب گردشگر در این شهرستان گفت: در شهرستان کنگاور پنج دهستان داریم که اغلب آنها قابلیت گردشگری دارند اما 2 دهستان فش و خزل غربی منحصر به فرد هستند.
«محمدجواد عظیمی» افزود: این 2 دهستان ظرفیت های خوب گردشگری تاریخی و طبیعی را دارند و در حوزه دهستان فش روستای هدف گردشگری فش را داریم که یکی از 14 روستای هدف گردشگری استان است.
این مسئول ادامه داد: همچنین ما در استان کرمانشاه 50 منطقه نمونه گردشگری داریم که فش یکی از این 50 منطقه گردشگری است.
عظیمی گفت: فش یک سراب طبیعی بسیار زیبا نیز دارد که به ثبت ملی رسیده و از سوی دیگر این روستای قدیمی و تاریخی به عنوان دهکده ملی ساخت سازهای سنتی به ثبت ملی رسیده است.
تعزیه فش ثبت ملی شده است
رئیس میراث فرهنگی کنگاور ادامه داد: از نظر بحث میراث ناملموس نیز، نمایش تعزیه فش در سال 96 به ثبت ملی رسیده است.
وی تصریح کرد: همانطور که گفته شد منطقه فش از جذابیت های زیادی برخوردار بوده و جاذبه های آن در بخش های مختلف به ثبت ملی رسیده است.
عظیمی گفت: هم اکنون بیش از 80 کارگاه ساخت سازهای سنتی در فش وجود دارد که این کارگاه ها نیز جزو میراث ناملموس محسوب می شود.
وی افزود: ما سالانه شاهد این هستیم که توریست ها از کشورهای اروپایی به این منطقه سفر کرده از کارگاه ها بازدید کرده و حتی اقدام به خرید این ساز های سنتی شامل سه تار، تنبور و دو تار که تولیدی مردم این روستا است، می کنند.
رئیس میراث فرهنگی کنگاور ادامه داد: بیشترین اشتغال و کسب و کار مردم این روستا در حوزه تولید سازهای سنتی است. سراب «گرمه خانی» را از دیگر جاذبه های گردشگری استان برشمرد و گفت: این سراب از سراب های جذاب این شهرستان است که پتانسیل ملی شدن را نیز دارد.
عظیمی افزود: سراب گرم خانی از آب های سراب فش تزریق می کند و بسیار بکر و زیبا است.
سراب ماران(دهلر) مقصد هزاران پرنده مهاجر است
عظیمی اشاره ای به جذابیت های دهستان خزل غربی نیز داشت و گفت: یک سراب به نام سراب «ماران(دهلر)» در این شهرستان داریم که سال 94 به ثبت ملی رسیده است.
وی افزود: از مهمترین ویژگی های این سراب نسبت به سراب های دیگر این بوده که میزبان پرندگان مهاجر است و سالانه هزاران پرنده به این سراب مهاجرت می‌کنند.
اطلاعات مربوط به آثار تاریخی این گزارش برگرفته از سایت میراث فرهنگی کرمانشاه و کتاب کرمانشاهان، کردستان اثر دکتر مسعود گلزاری است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/460413/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش دمای هوای کرمانشاه/سامانه بارشی جدید اوایل هفته وارد می‌شود

جلسه تفسیر و قرائت قرآن کریم در کرمانشاه برگزار می‌شود

صاحب جدید شماره دایی در تیم ملی مشخص شد

3 هزار و 262 مسافر در مدارس کردستان پذیرش شده و اسکان یافته اند

بازدید بیش از 5هزار نفر از آثار تاریخی و گردشگری سرپل ذهاب

ترافیک ورودی شهر سرپل ذهاب در دومین روز از سال جدید

پایگاه ثابت هلال احمر در محور دهگلان مستقر می‌شود

فیلمی از آبشار «وه‌زن دره نسار» نوسود از جاذبه های شهرستان پاوه

رمضان ماه خودسازی و آزادشدن از هواهای نفسانی

اولین قربانی کرونا در سال جدید

اجرای نقاشی دیواری شهری در منطقه 19 همزمان با بهار طبیعت

بدون مجوز از اراضی عباس‌آباد عکاسی کنید و جایزه بگیرید

ساخت 81 هزار مترمربع معبر جدید درغرب تهران

تردد روان خودروها در بزرگراه آزادگان شمال

فیلمی از سمورهای آبی در سراب روانسر

توصیه‌های ایمنی مسئول آموزش اورژانس کرمانشاه به مسافران نوروزی

بهره‌برداری از فاز اول ذوب آهن قروه در نیمه اول سال آینده

رشد 9 درصدی ورود مسافران نوروزی به کردستان

رمضان، ماه بندگی و بهترین فرصت برای بزرگداشت یاد شهدا

ارسال پیامک سایبری سوژه جدید مجرمان سایبری

امنیت، وحدت، انسجام و اقتدار جمهوری اسلامی ایران حاصل خون مطهر شهیدان است/ شهدا با عمل به ما آموختند که می‌توانیم با اتکا به خدا بر مشکلات فائق شویم/ وصیت‌نامه شهدا منبع الهام‌بخشی برای اقدام و عمل است

تقدیر قاضی‌زاده هاشمی از 250 نفر از فعالان جهادی و فرهنگی حوزه ایثار و شهادت

افزایش تردد جاده‌ای و کاهش تصادفات در محور‌های مواصلاتی

افزایش 9 درصدی سفرها به کردستان تا دومین روز از تعطیلات نوروزی

بازدید پنج هزار نفر از شهرستان سرپل ذهاب

اعلام شرایط فعالیت واحد‌های صنفی در ماه مبارک رمضان

گشودن گره‌های ترافیکی سنندج با تصمیمات کارشناسی

اعزام روحانیون اهل سنت و تشیع کرمانشاه برای رصد هلال ماه مبارک رمضان

حضور هندبالیست های کردستانی در اردوی تیم ملی هندبال بانوان جوانان

پایگاه ثابت امداد جاده ای در دهگلان راه اندازی می شود

کرونا در کردستان اولین قربانی سال جدید را گرفت

سرمایه‌گذاری 45 هزار میلیارد ریالی در ذوب آهن قروه

طرح محله همدل 2 با محوریت روحانیون در محلات کرمانشاه اجرا می‌شود

تشریح اهم اقدامات شهرداری تهران در سالی که گذشت

استاندار کرمانشاه از ستاد عملیات مرکز اورژانس بازدید کرد

دمای هوا در کردستان به زیر صفر می‌رسد

آیین سنتی شال انداختن شب عید در فریدن + فیلم

مناطق عملیاتی قصرشیرین آماده بازدید کاروان‌های راهیان نور

همایش طلایه داران تبلیغ در دانشگاه صنعتی برگزار شد

افزایش تردد جاده ای و کاهش تصادفات در محورهای مواصلاتی کرمانشاه

اکران فیلم سینمایی «غریب» ویژه اعضای کانون های مساجد آذربایجان شرقی

برگزاری ویژه برنامه‌های نوروز ١٤٠٢ در شهرستان بانه

اتوبوس گردشگری در کرمانشاه

نیازمند یک نقشه عملیاتی دقیق برای جهاد تبیین هستیم

14 روستای شهرستان پاوه هرساله میزبان گردشگران و مسافران هستند

هوای کردستان سردتر می شود

کاهش 22 درصدی حوادث جاده ای در استان کرمانشاه

موتورسواران به‌راحتی صاحب گواهینامه می‌شوند

واژگونی سواری سمند در آزادراه کاشان با 7 کشته و زخمی

ارائه خدمات امداد و نجات به 46 حادثه‌دیده در ایلام