عصر کرد

آخرين مطالب

شناسایی کانون شیوع کرونا در تهران طی یک مطالعه علمي

شناسایی کانون شیوع کرونا در تهران طی یک مطالعه
  بزرگنمايي:

عصر کرد - پژوهشگران در یک مطالعه در مناطق 22گانه شهر تهران، میزان بروز کووید-19 را در مناطق مختلف تهران بررسی کردند.

کلان‌شهر تهران، 20 درصد از جمعیت ایران را در خود جای داده است و دارای تراکم بالایی از ساکنین است که به طور نامتناسب در شهر پراکنده شده‌اند. با توجه به شیوع بسیار بالای بیماری کووید-19، مسئولان شهری، اپیدمیولوژیست‌ها و کارشناسان باید در مورد نحوه پراکنش ویروس و شیوع بیماری، استراتژی‌های سریع و مناسبی را برنامه‌ریزی کنند.
به همین دلیل در سال 1399 و چند ماه پس از شروع همه‌گیری کووید-19، دکتر حمید سوری؛ استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به همراه همکاران خود مطالعه‌ای درباره میزان بروز این بیماری در مناطق مختلف شهر تهران انجام داد. بخشی از این مطالعه به تازگی در ژورنال GeoJornal منتشر شده است.
دکتر حمید سوری، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره مطالعه خود با موضوع تحلیل مکانی–زمانی میزان بروز کووید-19 تهران گفت: این مطالعه در سال 1399 با حمایت شهرداری تهران و مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری در مناطق 22گانه شهر تهران انجام شد. این مطالعه در آن زمان نتایج ارزنده‌ای داشت؛ چون در آن زمان هنوز اطلاعات درستی در مورد خصوصیات این بیماری، توزیع آن و نحوه بیماری‌زایی آن نداشتیم.
وی افزود: این طرح مقدمه‌ای برای اجرای «طرح شهید سلیمانی» در سطح کشور شد و توانست به پیشگیری و کنترل اپیدمی کووید-19 کمک شایانی کند.
پژوهشگر مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به یکی از نتایج این مطالعه اشاره کرد و گفت: ما در این مطالعه کانون‌های آلودگی در شهر تهران را بررسی کردیم و مشخص شد که کانون آلودگی در تهران، متمایل به شرق تهران و منطقه چهار بود.
وی ادامه داد: همچنین متوجه شدیم که نشانه‌ها و علائم بیماری و الگوی آن در تهران و کشور ما متفاوت از الگوی کشوری مانند چین است.
سوری با بیان این‌که در این مطالعه مشخص شد که نشانه «تب» که یکی از علائم بیماری کووید-19 است، در جامعه ما ارزش زیادی نداشت؛ ادامه داد: نیازی نبود که بر روی تب تاکید زیادی کنیم؛ در حالی که در مقابل تمام ساختمان‌ها و ادارات تب‌سنجی انجام می‌شد و در این مطالعه فهمیدیم که این کار ارزش زیادی ندارد و ما تنها هزینه‌های خود را هدر می‌دهیم.
وی به یکی دیگر از یافته‌های این پژوهش اشاره کرد و گفت: این تحقیق نشان داد که حدود 49.3 درصد از افرادی که از بیمارستان به دلیل کووید-19 مرخص می‌شوند، از مشکلات روانی و رفتاری شکایت دارند و از نظر روحی و روانی بسیار آسیب‌پذیر هستند. هم خود بیماران و هم خانواده‌هایشان از این موضوع شکایت داشتند. بنابراین نیاز است مراقبت‌های سلامت روان در این بیماران انجام بگیرد.
این اپیدمیولوژیست خاطر نشان کرد: در این مطالعه روش‌های پیشگیری مؤثر در کنترل اپیدمی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین افرادی که شانس مرگ در آن‌ها بالاتر است و افراد در معرض خطر شناسایی شدند. همچنین عوارض این بیماری نیز بررسی شد.
سوری در مورد ابتلای کودکان به کووید-19 گفت: بررسی‌های این مطالعه نشان داد که این بیماری در کودکان مسئله حاد و جدی نیست و نباید خیلی روی آن‌ها تاکید کرد.
وی ضمن اشاره به این ‌که نیاز است در مدیریت اپیدمی رویکردهای حمایتی، نظارتی و مراقبتی را پیش بگیریم، گفت: در این مطالعه متوجه شدیم که باید در بیماریابی فعال نقش داشته باشیم؛ باید انجام آزمایش‌ها را بیشتر کنیم و رصد و رهگیری مناسبی از بیماران داشته باشیم. همچنین متوجه شدیم که اگر از فناوری‌های نوین برای رصد و رهگیری موارد ابتلا استفاده کنیم، هم بهتر می‌توانیم بیماری را کنترل کنیم و هم می‌توانیم کانون‌های آلودگی را رصد کنیم.
پژوهشگر مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: عمده‌ترین استفاده‌ای که از نتایج این مطالعه شد، برای طراحی طرح شهید سلیمانی بود. «طرح شهید سلیمانی» چون محله‌محور و مبتنی بر مشارکت اجتماعی بود، نتایج خوبی داشت و اگر آن اجرا نمی‌شد، شاهد اثرات سوء بیشتری بودیم.
وی خاطر نشان کرد: این طرح، اولین طرح تحقیقاتی مبسوطی بود که بر روی یک جمعیت بزرگ در کشور انجام ‌گرفت و در فضای غبارآلودی که خیلی اطلاعات لازم را نداشتیم، برای تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری خیلی به ما کمک کرد که به درستی حرکت کنیم.
سوری با اشاره به بودجه این طرح، توضیح داد: این مطالعه نسبت به بودجه محدودی که داشت، به نتایج قابل توجهی رسید. حتی من به عنوان محقق مجبور شدم که هزینه‌های زیاد شخصی برای انجام این طرح صرف کنم و دو برابر مبلغ محدودی که این طرح داشت، من به صورت شخصی هزینه کردم؛ ولی خوشبختانه نتایج مفیدی داشت.
وی ادامه داد: مقالات علمی خوبی از این مطالعه استخراج شد که خوشبختانه مورد استناد قرار گرفت و توانست به اشتراک‌گذاری این تجربه در سطح بین‌المللی، کمک کند.
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این سوال که چرا علی‌رغم این که به طور کل مرگ ومیر کووید-19 در مردان بیشتر از زنان است، در بخشی از این مطالعه عنوان شده که مرگ‌ومیر در زنان در تهران بیشتر بوده؟ توضیح داد: این اتفاق در برخی از مناطق تهران رخ داده بود و دلیل آن این است که مواجهه با ویروس در مناطق مختلف با یکدیگر متفاوت است. نشست‌ها، مهمانی‌ها و مراسم مختلفی که زنان برگزار می‌کنند، باعث مواجهه بیشتر آن‌ها با ویروس شده و همچنین عوامل مختلفی مثل دیابت و اضافه وزن و ... در زنان بیشتر است و به همین دلیل ممکن است زنان به بیماری شدیدتری دچار شده باشند.
پژوهشگر مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این سوال که آیا این مطالعه متوقف شده است و یا فازهای بعدی آن ادامه دارد؟، توضیح داد: دو فاز از این طرح تحقیقاتی انجام شده است و چند ماه پیش شهردار تهران در نشستی دستور دادند که این کار ادامه پیدا کند. ولی متاسفانه هماهنگی لازم صورت نگرفت و علی‌رغم پیگیری‌هایی که انجام دادیم، تا به حال این تلاش‌ها به نتیجه نرسیده است.
وی خاطر نشان کرد: قرار بود که مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران این موضوع را پیگیری کند و ما پروپوزال طرح را ارسال کردیم و مکاتبات را انجام دادیم، ولی تا کنون پاسخی دریافت نکردیم.
این اپیدمیولوژیست درباره موضوع فاز جدید این مطالعه، گفت: در فاز جدید، می‌خواستیم ببینیم که حدود 30 ماه بعد از آغاز شیوع کووید-19، شرایط بیماری چه تغییرات اپیدمیولوژیکی داشته است. به خصوص الگوی اپیدمی، واریانت‌های جدید، شرایط مردم و ... در حال حاضر چگونه است، تا بتوانیم از این نتایج در سیاست‌ها و تصمیمات بعدی استفاده کنیم. این‌ها اهدافی بود که داشتیم، ولی متاسفانه الان در پیچ‌وخم‌های اداری گیر کرده است و از زمستان گذشته در حال پیگیری هستیم.
یافته‌های این مطالعه با عنوان «Spatio-temporal analysis of COVID-19 incidence rate using GIS: a case study—Tehran metropolitan, Iran» در GeoJournal منتشر شده است و در انجام این تحقیق رسول نصیری، سمانه اکبرپور، علیرضا زالی، ناهید خداکرمی، محمدحسین بوچانی، علیرضا نوری و حمید سوری با یکدیگر مشارکت داشتند.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/285510/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صحبت های دلنشین دکتر کاکاوند در مورد قدرت

الزام فرهنگ‌سازی برای کتاب‌های الکترونیکی

خلیفی به لاپورتا؛ این ایده احمقانه را کنار بگذارید

اینقدر اغراق نکنید، مسی کند بود و دو گل معمولی زد!‏

چادرملو علیه چهار صحنه داوری نیم فصل دوم

ویدیوی کامل بیانیه خوان لاپورتا درباره ال‌کلاسیکو

رد پای پرسپولیس در شکست پروژه بزرگ فوتبالی عربستان!

لیگ ملت‌ها؛ قهرمان المپیک پرستاره‌تر از همیشه

تباس: برخی بازی‌های لالیگا در آمریکا برگزار خواهند شد!

رئیس باشگاه میلان: پیولی تا پایان فصل سرمربی تیم خواهد بود

درگذشت فوتبالیست سابق ایرانجوان در حین بازی با پیشکسوتان استقلال

کسب 10 مدال در روز نخست برای نمایندگان ووشو ایران

علیرضا فغانی فینالیست آسیا را مشخص کرد!

استفاده از ظرفیت های منطقه ویژه اقتصادی بانه

برفروبی محور ارتباطی سروآباد پاوه بعد از 5 ماه مسدودی

شهربانو منصوریان و صدیقه دریایی مدال طلا گرفتند

توقیف محموله تلفن همراه آیفون قاچاق در بانه

ضرورت ورود شرکت‌های فناور به صنعت کردستان

300 نفر در کرمانشاه برگزیده طرح مسطورا در ماه مبارک رمضان شدند

پیش‌بینی هفته‌ای بهاری برای استان کرمانشاه

گل اول تیم فوتبال بعثت کرمانشاه به فولاد هرمزگان

اعزام 2کاروان 85 نفره از کرمانشاه به حج عمره

راه‌اندازی چهار ایستگاه سنجش کیفیت هوا در کرمانشاه

خانواده شهدا پرچمداران اصلی ایثار و شهادت هستند/ نسل امروز نیازمند آشنایی با شهدا

ماموستا رستمی: فضای کتابخوانی در استان کردستان تقویت شود

اجرای طرح ایران دیجیتال در کردستان

ما دو جور بخشنده داریم!

مصائب پیروزی برابر قرقیزستان از زبان کاپیتان تیم ملی فوتسال

بازیکن رئال که ژابی برای لورکوزن می‌خواهد

ورود زنان به بازی آلومینیوم- پرسپولیس ممنوع شد

تایلند 3 عراق 2، هفتمین صعود متوالی به جام جهانی

العین - یوکوهاما، آماده برای جنگ بر سر جام نقره‌ای

سرپرست استقلال خوزستان؛ فقط تمرکز و دیگر هیچ!

فینالیست آسیا را فغانی تعیین کرد!

مهره کلیدی نساجی با لباس شخصی

راز شادی بلینگامی جوان‌ترین عضو تیم ملی ایران

دمتان گرم و ممنون نکونام و استقلال!

بازی‌دراز آماده میزبانی از زائران راهیان نور است

رشد 3 برابری فعالیت‌های فرهنگی در کردستان

بازگشایی گردنه تته پس از 5 ماه + فیلم

توسعه کتابخانه‌های سیار و ایجاد زنگ کتابخوانی در مدارس کشور

انجام عمل تعویض دریچه قلب از طریق آنژیوگرافی برای اولین‌بار در کرمانشاه

عملیات بازگشایی گردنه تته

لایحه بودجه 1403 شهرداری کرمانشاه تعیین تکلیف شود

اجرای طرح شنبه‌های احیای واحدهای راکد در کردستان

شاعرانه/که درد عاشقان آنجا به جز شیون نمی‌دانم

دیگر هیچ مسابقه‌ای رایگان نیست

آیین نامه داوری ایران قدیمی و با اشکال است

مذاکرات مثبت لیورپول با فاینورد برای جانشینی اشلوت با کلوپ

پائز: المپیک 2024 واقعیت است، نه رویا